Όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια του Atlantic Council's Frankfurt Forum on U.S.-European GeoEconomics, η ψηφιακή έκδοση ενός ευρώ θα πρέπει να είναι «χωρίς σύνορα» και να «ρυθμίζεται και να εποπτεύεται σωστά».
«Αλλά μπορεί να διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις διασυνοριακές πληρωμές, γι' αυτό μεταξύ των αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών, των ευρωπαϊκών αρχών και άλλων πέραν αυτών, πρέπει να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος», είπε η Λαγκάρντ.
Η ΕΚΤ βρίσκεται στα μισά της διετούς έρευνας για το ψηφιακό ευρώ για πληρωμές λιανικής, και παρόλο που δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για την έκδοση, η Επιτροπή της ΕΕ που είναι αρμόδια για την πρόταση της νέας νομοθεσίας, ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο για το ψηφιακό ευρώ.
Η ΕΚΤ επέλεξε επίσης πέντε παρόχους πληρωμών για να εργαστούν σε πρότυπα για εφαρμογές ψηφιακού ευρώ.
Παρόλο που η Λαγκάρντ δεν αναφέρθηκε ευθέως στις επιπτώσεις της δυνητικής υιοθέτησης ενός ψηφιακού ευρώ από μια χώρα ως επίσημο νόμισμα – με τον ίδιο τρόπο που το Ελ Σαλβαδόρ και ο Ισημερινός χρησιμοποιούν το αμερικανικό δολάριο – η ΕΚΤ έχει καταπιαστεί στο παρελθόν με τους κινδύνους υποκατάστασης νομίσματος που σχετίζονται με τη χρήση του ψηφιακού ευρώ εκτός των συνόρων της ΕΕ.
«Θα πρέπει να εφαρμοστούν παρόμοιοι κανόνες στη χρήση ψηφιακού ευρώ από μη κατοίκους της ΕΕ. Αυτό θα εμπόδιζε το ψηφιακό ευρώ να αντικαθιστά άλλες μορφές επενδύσεων και να διευκολύνει την υποκατάσταση νομίσματος σε χώρες εκτός της ευρωζώνης», είχε δηλώσει ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε μια ομιλία του το 2021. «Σε κάθε περίπτωση, η διεθνής συνεργασία για το σχεδιασμό, τη διασυνοριακή χρήση και τη διαλειτουργικότητα θα ήταν το κλειδί για να αποκομιστούν τα πιθανά οφέλη των CBDC για διασυνοριακές πληρωμές, ενώ συζητιούνται και οι κίνδυνοι για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», συμπλήρωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr