Η υποτίμηση απειλεί να ενεργοποιήσει φυγή κεφαλαίων αποσταθεροποιώντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται περαιτέρω διορθωτικές κινήσεις για το κινεζικό νόμισμα, εκτιμούν αναλυτές που επικαλείται το Bloomberg.
Το γουάν διαπραγματεύεται σε επίπεδο που απέχει μόλις 1% από το 7,2 ανά δολάριο, επίπεδο που έχει να επαναλάβει από το 2008. Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη αυξήσει τις άμυνές της, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν βοηθήσει και πολύ στο να ανακόψουν την πτωτική πορεία του νομίσματος.
Τα στοιχήματα κατά του γουάν αποτελούν μία συνήθη στρατηγική φέτος καθώς το νόμισμα έχει υποχωρήσει 11%. Οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 1994, όταν η Κίνα ενοποίησε την αγορά συναλλάγματος, που οδήγησε σε μία υποτίμηση 30% της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας της.
Η σημερινή πτώση αντανακλά τη μεγάλη απόκλιση στις νομισματικές πολιτικές Κίνας και ΗΠΑ. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει μειώσει τα επιτόκια για να στηρίξει την οικονομία της που έχει γονατίσει από την πανδημία και την επιβράδυνση στην αγορά στέγης, ενώ η Federal Reserve ακολουθεί επιθετική νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει ήδη σηματοδοτήσει τη δυσαρέσκειά της από την πτώση του γουάν. Σήμερα, επέβαλε μία απαίτηση αποθεμάτων κινδύνου στο 20% στις τράπεζες όταν πωλούν προθεσμιακά συναλλάγματος σε πελάτες, καθιστώντας έτσι πιο ακριβά τα στοιχήματα κατά του γιεν μέσω παραγώγων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr