Ήταν το καλοκαίρι του 2021, λίγο αφότου το κρυπτονόμισμα είχε σημειώσει νέο υψηλό όλων των εποχών και εταιρείες- κολοσσοί άρχισαν να ασχολούνται πιο σοβαρά με την περίπτωσή του.
Το ερώτημα ήταν αν ένα ολόκληρο έθνος θα ένιωθε ποτέ αρκετά σίγουρο για να κάνει το τολμηρό βήμα και να το υιοθετήσει και η απάντηση ήρθε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Bitcoin του 2021 στο Μαϊάμι, όταν το Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε τα σχέδια για νομιμοποίηση του κρυπτονομίσματος αργότερα εκείνο το έτος.
Παρά την αντίδραση πολλών φορέων και αξιωματούχων, ο πρόεδρος της χώρας, Nayib Bukele, συνέταξε τον νέο νόμο στις 7 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Προέβλεπε ένα καθορισμένο wallet, το Chivo, και υποσχόταν Bitcoin αξίας 30 δολαρίων για κάθε νέο χρήστη.
Έναν χρόνο μετά, το Cryptopotato καταγράφει τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της απόφασης.
Τα καλά νέα
Η ανταπόκριση από τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων ήταν άμεση, με πολλές εταιρείες και υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων να επαινούν τη χώρα για τη γενναιότητά της. Πολλοί επένδυσαν στην περιοχή και την προώθησαν, ενώ κάποιοι έφτασαν στο σημείο να μετακομίσουν εκεί.
Με αυτό το ταχέως αυξανόμενο ενδιαφέρον, τις ξένες επενδύσεις και την αυξανόμενη – τότε - τιμή του Bitcoin το Ελ Σαλβαδόρ ξεκίνησε αρκετές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το δημοφιλές κρυπτονόμισμα.
Ξεκίνησε επιχείρηση εξόρυξης Bitcoin, αλλά επέλεξε μια πιο μη παραδοσιακή προσέγγιση. Άρχισε να χρησιμοποιεί την πλεονάζουσα ηφαιστειακή του ισχύ για την εξόρυξη νέων Βitcoin και το πρώτο εξορύχθηκε στις αρχές Οκτωβρίου του 2021.
Επίσης προχώρησε στην κατασκευή ενός τεράστιου νοσοκομείου κατοικίδιων ζώων που τροφοδοτείται από τα κέρδη των εγχειρημάτων με επίκεντρο το Bitcoin. Άνοιξε στις αρχές του 2022 και κάθε επέμβαση έχει αξία 0,25 δολάρια του κρυπτονομίσματος. Λίγο αργότερα, εμφανίστηκε και ένα εκπαιδευτικό κέντρο Βitcoin.
Οι αξιωματούχοι της χώρας κάλεσαν επίσης εκπροσώπους άλλων 40 κεντρικών τραπεζών να μιλήσουν για την υιοθέτηση του Βitcoin, την οικονομική ένταξη του περιουσιακού στοιχείου σε ένα κράτος και πολλά άλλα.
Η πιο φιλόδοξη ιδέα, όμως, ήρθε στα τέλη του περασμένου έτους, όταν το Ελ Σαλβαδόρ αποκάλυψε σχέδια για την οικοδόμηση μιας ολόκληρης πόλης αφιερωμένης και επικεντρωμένης στο Βitcoin. Επιπλέον, είπε ότι θα χρηματοδοτήσει το Bitcoin City συγκεντρώνοντας 1 δισεκατομμύριο δολάρια με τη μορφή ομολόγου που υποστηρίζεται από Bitcoin: 500 εκατομμύρια δολάρια για περισσότερες αγορές BTC και τα υπόλοιπα για την ίδια την πόλη.
Αυτή τη στιγμή, η χώρα κατέχει 2.381 νομίσματα Bitcoin.
Όλα τα παραπάνω φάνηκε να βοήθησαν αρκετούς τοπικούς τομείς, ιδιαίτερα τον τουρισμό. Η υπουργός Τουρισμού, Morena Valdez, υποστήριξε πρόσφατα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα και ξοδεύουν περισσότερα σε αυτήν έχει αυξηθεί κατά 30% από την υιοθέτηση του BTC.
Τα αρνητικά
Παρόλα αυτά, δεν είναι όλα ρόδινα. Το Ελ Σαλβαδόρ ξόδεψε λίγο περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για να συγκεντρώσει τα Bitcoin που έχει, αλλά η αγορά καταρρέει τους τελευταίους μήνες, εξαφανίζοντας δισεκατομμύρια από ολόκληρη τη βιομηχανία.
Ως εκ τούτου, τα 2.381 Βitcoin της χώρας αποτιμώνται τώρα στα 44,6 εκατομμύρια δολάρια, με την απώλεια να είναι, φυσικά, τεράστια. Παρά ορισμένες διαβεβαιώσεις από τον Υπουργό Οικονομικών ότι ο δημοσιονομικός κίνδυνος είναι «εξαιρετικά ελάχιστος», ο Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση του Ελ Σαλβαδόρ αναφέροντας τους ίδιους κινδύνους από την υιοθέτηση του BTC.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένας άλλος παγκόσμιος οργανισμός που επέκρινε τον ηγέτη του Ελ Σαλβαδόρ. Για άλλη μια φορά, έθιξε τον «μεγάλο κίνδυνο» που ήταν η υιοθέτηση του BTC, ο οποίος θα μπορούσε να δημιουργήσει «ενδεχόμενες υποχρεώσεις» και προέτρεψε τις αρχές να ανακαλέσουν την απόφασή τους. Ωστόσο, ο Bukele δεν φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα.
Επίσης, παρά το αρχικό ενδιαφέρον για το Bitcoin, που ίσως τροφοδοτείται από τα δωρεάν 30 δολάρια που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, μια πιο πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι οι ντόπιοι δεν έχουν στραφεί ακόμη πλήρως στο κρυπτονόμισμα.
Ακόμα, το θέμα του προαναφερθέντος ομολόγου του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που υποστηρίζεται από Βitcoin δεν έχει ακόμα προχωρήσει. Οι αξιωματούχοι της χώρας έχουν καθυστερήσει την κυκλοφορία του σε αρκετές περιπτώσεις, επικαλούμενοι τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς.
Τελικά, το πείραμα πέτυχε ή όχι;
Όλα τα παραπάνω φαίνονται κάπως λογικά και αναμενόμενα. Οι επίσημοι οργανισμοί, άλλωστε, συνηθίζουν να προειδοποιούν ενάντια σε τέτοια πειράματα, ειδικά δεδομένης της ιστορίας και των πραγματικών τους συμφερόντων.
Το ενδιαφέρον των ντόπιων είναι λογικό να αυξάνεται αρχικά και να μειώνεται μόλις η τιμή του περιουσιακού στοιχείου υποχωρεί. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δείχνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την απόφασή τους.
Και παρόλο που ένας χρόνος είναι πολύς χρόνος στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, καθώς πολλά μπορούν να συμβούν - και συνήθως συμβαίνουν - μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, ουσιαστικά δεν είναι τίποτα στον πραγματικό κόσμο. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να κρίνουμε και να αποφασίσουμε μετά βεβαιότητας εάν το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ είναι επιτυχημένο ή αποτυχημένο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr