Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Υπουργός Βιομηχανίας, Ορυχείων και Εμπορίου του Ιράν, Ρεζά Φατέμι Αμίν, εισήγαγε νέο νόμο για τις εμπορικές συναλλαγές, ο οποίος ορίζει κανονισμούς για τα κρυπτονομίσματα, αντιμετωπίζει τις ανησυχίες προμήθειας όσον αφορά στο κόστος καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας για εξόρυξη και παρέχει εξουσιοδότηση στη διοίκηση των επιχειρήσεων να χρησιμοποιεί κρυπτονομίσματα στις εισαγωγές αγαθών.
Πλέον, οι τοπικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν αγαθά χρησιμοποιώντας Bitcoin, αντί για το δολάριο των ΗΠΑ ή το ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η πρώτη τέτοια χρήση των κρυπτονομισμάτων για πληρωμή εισαγωγών έχει γίνει ήδη και αγγίζει σε αξία τα 10 εκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εικάζουν ότι το Ιράν μπορεί να χρησιμοποιεί κρυπτονομίσματα για να παρακάμψει τις κυρώσεις από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στο οποίο κυριαρχεί το δολάριο. Είναι γνωστό ότι πολλές χώρες ακολουθούν παρόμοια γραμμή, με πιο αξιοσημείωτη τη Βόρεια Κορέα, η οποία θεωρείται ύποπτη ότι βρίσκεται πίσω από πολλά hacks που έχουν λάβει χώρα στην αγορά των crypto.
Στο παρελθόν, Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι τα «έξυπνα» συμβόλαια και τα κρυπτονομίσματα θα χρησιμοποιηθούν ευρέως για το εξωτερικό εμπόριο. Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαμορφώνουν κανονισμούς και λαμβάνουν αντίμετρα για να αποτρέψουν τη χρήση των κρυπτονομισμάτων για παράνομη δραστηριότητα.
Το πρακτορείο Reuters έχει αναφέρει ότι το 4,5% της παγκόσμιας εξόρυξης Bitcoin διεξάγεται στο Ιράν.
Ένα βήμα προς μια ολική μεταρρύθμιση
To Ιράν πειραματίζεται πολλά χρόνια με την αγορά των κρυπτονομισμάτων, ωστόσο ακολουθεί αυστηρούς κανόνες για την εξόρυξη και έχει λάβει ισχυρά μέτρα ενάντια σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.
Tον Μάιο του 2021 η κυβέρνηση του Ιράν απαγόρευσε την εξόρυξη Bitcoin επικαλούμενο ανησυχίες για το ηλεκτρικό δίκτυο. Παράλληλα, τον ίδιο μήνα, η κεντρική τράπεζα της χώρας απαγόρευσε τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα που εξορύσσονταν εκτός της χώρας, ωστόσο η απαγόρευση άρθηκε αργότερα τον Οκτώβριο για να επιβληθεί εκ νέου μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Πλέον, με τον νέο νόμο για τις εμπορικές συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, το Ιράν επιχειρεί να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς μια ολική μεταρρύθμιση και να «εργαστεί» στενά με την αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Το Ιράν αναμένεται επίσης να λανσάρει το δικό του ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (Central Bank Digital Currency, CBDC), όπως και πολλές άλλες χώρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr