Το πρώτο, σύμφωνα με το Cryptonomist, είναι να περιοριστεί με νόμο ο αριθμός των Bitcoin και των κρυπτονομισμάτων που μπορούν να έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που προτάθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα από το Κόμμα των Πρασίνων, σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διαθέτουν κρυπτονομίσματα θα πρέπει να το πράττουν εντός κάποιων ορίων και κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Ωστόσο, πρέπει να ειπωθεί ότι παρόλο που το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πρασίνων (EGP) έχει 52 ευρωβουλευτές από τους συνολικά 751, δεν έχει εκπρόσωπο ούτε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν φαίνεται λοιπόν καθόλου εύκολο να βρεθεί πλειοψηφία για να στηρίξει αυτή την πρόταση, αφού οι Πράσινοι δεν αποτελούν μέρος της σημερινής πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Βέβαια, η πρόταση που παρουσίασε ο Φινλανδός Ville Niinistö είναι κατά κάποιο τρόπο παρόμοια με το προσχέδιο που παρουσίασε η Επιτροπή της Βασιλείας για να ρυθμίζει τη σχέση μεταξύ τραπεζών και κρυπτονομισμάτων, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης.
Η πρόταση του Niinistö είναι να θεωρηθούν τα κρυπτονομίσματα ως περιουσιακά στοιχεία κατηγορίας 2, επομένως με την υψηλότερη βαθμολογία κινδύνου, έτσι ώστε οι τράπεζες να μην μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για δάνεια, για παράδειγμα. Επιπλέον, θα υπάρχει όριο στην έκθεση των τραπεζών στο 1% του Tier 1 κεφαλαίου τους.
Ορισμένα κρυπτονομίσματα θα εμπίπτουν στην κατηγορία 1, αλλά αυτά θα είναι μόνο ρυθμιζόμενα stablecoins. Περιέργως σε αυτή την πρόταση το Bitcoin θεωρείται στο ίδιο επίπεδο με τα χειρότερα altcoins. Προφανώς μεταξύ εκείνων που είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τα κρυπτονομίσματα, η αβυσσαλέα διαφορά μεταξύ Bitcoin, Ethereum και άλλων κρυπτονομισμάτων δεν είναι ακόμη καλά κατανοητή, αν και τουλάχιστον η διαφορά μεταξύ stablecoin και αληθινών κρυπτονομισμάτων αρχίζει να είναι ξεκάθαρη.
Το δεύτερο σενάριο
Η δεύτερη υπόθεση είναι η δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας που δημιουργήθηκε ad hoc για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται απλώς για μια ιδέα, αλλά για μια πρόταση που προφανώς βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.
Ο νέος οργανισμός θα ονομάζεται Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες (AMLA) και η δημιουργία του έχει ήδη την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η υπηρεσία δεν θα ασχολείται συγκεκριμένα με κρυπτονομίσματα, αλλά δεδομένου ότι είναι αφιερωμένη ρητά στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σίγουρα θα ασχολείται και με συναλλαγές κρυπτονομισμάτων που θεωρούνται ύποπτες από αυτή την άποψη.
Συγκεκριμένα, ήταν το Συμβούλιο της ΕΕ που ήθελε να δώσει στην AMLA την εξουσία να εποπτεύει όχι μόνο ορισμένους τύπους πιστωτικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και παρόχους υπηρεσιών κρυπτογράφησης.
Φαίνεται πολύ πιθανό να δημιουργηθεί σύντομα μια τέτοια υπηρεσία, τόσο που θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία ήδη από την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη σαφείς για να καταλάβουμε τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει αυτό στην καθημερινή χρήση των κρυπτονομισμάτων στην ΕΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr