Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής επένδυσε πριν από εννέα μήνες εκατομμύρια δολάρια σε bitcoin προκειμένου να το υιοθετήσει ως επίσημο νόμισμα, ενθαρρύνοντας όλον τον πληθυσμό να το χρησιμοποιεί στις καθημερινές του συναλλαγές.
Η απόφαση του Προέδρου, Ναγίμπ Μπουκέλε, να κατοχυρώσει το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα, σημαίνει ότι θεωρητικά πρέπει πλέον να γίνει αποδεκτό από όλες τις επιχειρήσεις, μαζί με το άλλο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ, το δολάριο των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η τελευταία πτώση των crypto έχει εγείρει πληθώρα ερωτημάτων σχετικά με την παραπάνω απόφαση, καθώς πλέον τα 2.300 bitcoin της χώρας έχουν τη μισή αξία από όσα πλήρωσε η κυβέρνηση για να τα αποκτήσει.
Πού ξεκίνησε το κίνημα bitcoin
Το μέρος όπου ξεκίνησε το «κίνημα» bitcoin του Ελ Σαλβαδόρ είναι το Ελ Ζόντε, μια μικρή πόλη στη νότια πλευρά της χώρας. Εδώ, το 2019, ένας ανώνυμος δωρητής έδωσε σε μια ομάδα υποστηρικτών των κρυπτονομισμάτων την πρώτη από τις πολλές μεγάλες δωρεές bitcoin.
Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί η πρώτη κυκλική οικονομία bitcoin στον κόσμο.
Το Ελ Ζόντε έχει λάβει μέχρι στιγμής περίπου 350.000 δολάρια από τον ανώνυμο «ευεργέτη» του, ένα σημαντικό ποσό για αυτή τη μικρή πόλη, η οποία πλέον είναι γνωστή και ως «Bitcoin Beach».
Επιδοτούμενο πορτοφόλι
Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ έχει διοχετεύσει 200 εκατομμύρια δολάρια δημόσιου χρήματος σε ένα επιδοτούμενο πορτοφόλι bitcoin το οποίο έχει την ονομασία «Chivo».
Όποιος κατεβάζει τη συγκεκριμένη εφαρμογή λαμβάνει 30 δολάρια σε bitcoin για την εγγραφή του.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού χρησιμοποιεί την εφαρμογή για συναλλαγές σε δολάρια, και όχι σε bitcoin. Συχνή χρήση της εφαρμογής για συναλλαγές με bitcoin παρατηρείται από άτομα που εργάζονται στο εξωτερικό και στέλνουν χρήματα στην οικογένειά τους, καθώς δεν υπάρχουν προμήθειες ή χρεώσεις μεταφοράς.
Δημόσιοι πόροι
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παροτρύνει το Ελ Σαλβαδόρ να ανακαλέσει την απόφασή του να υιοθετήσει το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί μια πολύ ασταθή επένδυση.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η οικονομολόγος Τατιάνα Μαροκίν, η κυβέρνηση δεν διαθέτει αρκετά χρήματα για να βοηθήσει τους ευάλωτους πολίτες και επομένως δεν πρέπει να διακινδυνεύει με τη διοχέτευση δημόσιων πόρων σε κρυπτονομίσματα.
Από την άλλη πλευρά, η υπουργός Τουρισμού, Μορένα Βαλντέθ, επιμένει ότι οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ έχουν εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο παρά την πτώση της αξίας του bitcoin.
«Γνωρίζουμε ότι κάθε απόφαση του Προέδρου λαμβάνεται την κατάλληλη στιγμή. Ο κόσμος έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις αποφάσεις του και στο πώς πηγαίνει η οικονομία της χώρας», υποστηρίζει η υπουργός.
Το επόμενο βήμα του Μπουκέλε
Ο Πρόεδρος Μπουκέλε, ανακοίνωσε τα επόμενα σχέδια του με επίκεντρο την ανέγερση μιας νέας πόλης, η οποία θα ονομάζεται «Bitcoin City» και θα χτιστεί στους πρόποδες ενός ηφαιστείου που θα παρέχει γεωθερμική ενέργεια, τροφοδοτώντας ένα τεράστιο ορυχείο bitcoin.
Ο Πρόεδρος αισιοδοξεί ότι θα συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα, πουλώντας ομόλογα Volcano Bonds, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ σημειώνουν ότι δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για την παραπάνω επένδυση. Το project, πάντως, δεν έχει εγκαταλειφθεί και η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr