Το δίκτυο με έδρα το Βέλγιο, το οποίο επιτρέπει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επικοινωνούν μεταξύ τους για παγκόσμιες πληρωμές, ξεκίνησε για τον λόγο αυτό συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία υπηρεσιών πληροφορικής και συμβούλων Capgemini.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το SWIFT δήλωσε ότι η διασυνοριακή χρήση των CBDC μπορεί να αποτελεί «τυφλό σημείο» για αυτόν τον τύπο ψηφιακού νομίσματος, καθώς έχει αναπτυχθεί κυρίως για την εφαρμογή εσωτερικών πολιτικών. Ο Chief Innovation Officer του SWIFT Τόμας Ζας, πιστεύει ότι διαφορετικά συστήματα CBDC πρέπει να συνεργάζονται για διασυνοριακές συναλλαγές «χωρίς τριβές», και το SWIFT έχει τον ρόλο του σε αυτό.
«Η διευκόλυνση της διαλειτουργικότητας και της διασύνδεσης μεταξύ διαφορετικών CBDC που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο θα είναι κρίσιμη εάν θέλουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές τους. Σήμερα, το παγκόσμιο οικοσύστημα CBDC κινδυνεύει να κατακερματιστεί, με πολλές κεντρικές τράπεζες να αναπτύσσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα βασισμένα σε διαφορετικές τεχνολογίες, πρότυπα και πρωτόκολλα», εξήγησε.
Ο Επικεφαλής Καινοτομίας του SWIFT, Νικ Κέριγκαν, σημείωσε από την πλευρά του ότι, καθώς τα CBDC θα γίνονται όλο και περισσότερο αντιληπτά ως «μια νέα μορφή νομισμάτων fiat», θα αναπτυχθούν πολλαπλές τέτοιες πλατφόρμες παράλληλα με το παραδοσιακό σύστημα πληρωμών για να ενσωματωθούν στην παραδοσιακή χρηματοοικονομική υποδομή.
Σε αυτήν την περίπτωση, το SWIFT, του οποίου οι τεχνολογικές λύσεις έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες, στοχεύει ενδεχομένως να επιτρέψει μια «υψηλά επεκτάσιμη και εύκολα ενσωματωμένη λύση» για διεθνείς πληρωμές μέσω CBDC.
Η ανακοίνωση περιέγραφε επίσης τη δημιουργία μιας πύλης σε ένα δίκτυο ψηφιακών νομισμάτων της εγχώριας κεντρικής τράπεζας ως το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του πειράματος: «Η πύλη θα παρακολουθεί τις διασυνοριακές συναλλαγές στο δίκτυο, θα τις μεταφράζει και θα τις στέλνει στην πλατφόρμα SWIFT για περαιτέρω μετάδοση σε άλλο δίκτυο CBDC ή καθιερωμένο σύστημα πληρωμών».
Με τη συνεργασία με την Capgemini, το SWIFT θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση τριών περιπτώσεων χρήσης: CBDC σε CBDC, fiat σε CBDC και CBDC σε fiat. Μάλιστα, το βλέμμα επεκτείνεται και πέρα από τα CBDC, προσπαθώντας να επιτρέψει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ άλλων ψηφιακών στοιχείων και νομισμάτων.
Στο προσκήνιο εν μέσω κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Το SWIFT είναι το μεγαλύτερο διεθνές σύστημα ανταλλαγής οικονομικών μηνυμάτων στον κόσμο. Αφού η Δύση συμφώνησε να αποκλείσει τις ρωσικές τράπεζες από αυτό, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην περιοχή αντιμετώπισαν προβλήματα να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους.
Η απομάκρυνση της Ρωσίας από το SWIFT είχε σκοπό να κόψει την ικανότητα της χώρας να ρευστοποιεί περιουσιακά στοιχεία και να μεταφέρει κεφάλαια σε ιδρύματα που είναι μέλη του συστήματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr