Μάλιστα, είναι οι παλαιότερες γενιές, οι αποκαλούμενοι «Boomers», αυτοί που λένε ότι δεν θα έπρεπε να έχουν υποκύψει στον... πειρασμό των εκκολαπτόμενων περιουσιακών στοιχείων.
Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 1.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, οι οποίοι ερωτήθηκαν για το πόσο συχνά μετανιώνουν για κάποια οικονομική τους απόφαση και ποια.
Περίπου το 22% των ερωτηθέντων είπε ότι πάντα ή συχνά μετανιώνει για οικονομικές αποφάσεις μετά τη λήψη τους, ενώ το 45% απάντησε μερικές φορές. Μια μειοψηφία των ερωτηθέντων είπε ότι ποτέ ή σπάνια βιώνει αυτό το συναίσθημα.
Η μελέτη δείχνει ότι τα πιο μορφωμένα άτομα είχαν μεγαλύτερη τάση να μετανιώνουν για οικονομικές αποφάσεις σε σχέση με τα άτομα χωρίς πτυχία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι νεότερες γενιές, ιδιαίτερα αυτές που αναφέρονται ως Gen Z, είναι «πιο πιθανό να μετανιώσουν για οικονομικές αποφάσεις».
Ο... πειρασμός των κρυπτονομισμάτων
Όταν ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού το 2020, η ζήτηση για ψηφιακά στοιχεία, υπηρεσίες και προϊόντα αυξήθηκε. Η έρευνα ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι έχουν μετανιώσει για την αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες μετανιώνουν που αγόρασαν σπίτια, αυτοκίνητα και κρυπτονομίσματα ως επενδύσεις.
Όσον αφορά συγκεκριμένα τα κρυπτονομίσματα, το 49% των ερωτηθέντων μετανιώνει που αγόρασε, ενώ το 32% δήλωσε ότι είναι χαρούμενο έναντι του 20% που εμφανίζεται ουδέτερο.
Επίσης, όσοι έχασαν ένα από τα μεγαλύτερα ράλι από τότε που δημιουργήθηκε το Bitcoin λένε ότι αισθάνονται ουδέτερα που δεν επένδυσαν σε αυτόν τον τομέα. Μόνο το 16% των ερωτηθέντων μετανιώνει που δεν αγόρασε έναντι του 34% που είπε ότι χαίρεται που μένει έξω από αυτό.
Οι κάτοχοι NFTs καταγράφουν παρόμοια αποτελέσματα, με το 46% των αγοραστών να μετανιώνει για την αγορά τους έναντι του 40% των μη αγοραστών που λένε ότι είναι χαρούμενοι που δεν επένδυσαν.
Πάντως, σε ένα έντονα πληθωριστικό περιβάλλον, τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ήταν ένα από τα μοναδικά περιουσιακά στοιχεία ικανά να παράγουν αποδόσεις πάνω από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κι αυτό το αναγνωρίζουν οι επενδυτές.
Μάλιστα, το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εύχεται να είχε επενδύσει στον κλάδο για τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις του. Τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ETFs και οι παραδοσιακές επενδύσεις, πάντως, εξακολουθούν να κυριαρχούν.
Άλλες επιλογές για τις οποίες μετανιώνουν οι Αμερικανοί
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων πιστεύει επίσης ότι οι πιστωτικές κάρτες είχαν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στα οικονομικά τους, καθώς τους οδήγησαν στο να υπερχρεωθούν, να περιορίσουν τις αποταμιεύσεις τους για τη συνταξιοδότηση, αλλά και για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, θεωρούν ότι τους εξωθούν στην υπερκατανάλωση.
Κατά ειρωνικό τρόπο, οι πιο μορφωμένοι, που θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να παράγουν πλούτο, μετάνιωσαν που ξόδεψαν πάρα πολλά για την εκπαίδευση ή που επένδυσαν πολλά σε ακίνητα. Το 11% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα μπορούσε να έχει έως και 100.000 δολάρια περισσότερα αν δεν υπήρχαν αυτοί οι παράγοντες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr