Το Bitcoin βρέθηκε κάτω από τα 4.000 δολάρια και πολλοί... πολέμιοί του έσπευσαν να δηλώσουν τον «θάνατό» του.
Παρόλα αυτά, οι επόμενοι 24 μήνες αποδείχθηκαν αρκετά θετικοί και κατάφερε να προσθέσει άλλο ένα μηδέν στην τιμή του σε δολάρια, υιοθετήθηκε από πολλούς θεσμικούς επενδυτές και μάλιστα νομιμοποιήθηκε σε μια χώρα .
Το CryptoPotato κάνει μια αναδρομή στο τι συνέβη τότε και πώς το Bitcoin κατάφερε να ανακάμψει και να κυριαρχήσει στην αγορά κρυπτονομισμάτων.
Τι συνέβη τότε;
Το ξεκίνημα του 2020 ήταν αρκετά αισιόδοξο, ειδικά για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin εισήλθε την 1η Ιανουαρίου στα 7.000 δολάρια περίπου, αλλά γρήγορα ανέβηκε και βρέθηκε να διαπραγματεύεται πάνω από τα 10.000 δολάρια έξι εβδομάδες αργότερα. Το τοπίο σε άλλες (πιο επικίνδυνες) χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν παρόμοιο, καθώς ο S&P 500 σημείωσε νέο υψηλό όλων των εποχών.
Ωστόσο, υπήρχε μια διαφαινόμενη απειλή που ήταν γνωστή μόνο σε λίγες - κυρίως ασιατικές - χώρες. Κάποιος άγνωστος ιός που υποτίθεται ότι προήλθε από μια νυχτερίδα στην κινεζική πόλη Γιουχάν: ο μετέπειτα γνωστός παγκοσμίως ως Covid-19.
Δεν υπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι που θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει την πραγματική επίδραση αυτού του ιού σε ολόκληρο τον κόσμο και όλα όσα συνέβησαν - και συνεχίζουν να συμβαίνουν - χρόνια αργότερα. Στην πραγματικότητα, μόνο ελάχιστοι στη Δύση έλαβαν σοβαρά υπόψη αυτή την απειλή αρχικά, καθώς υπήρχαν μόνο λίγες μεμονωμένες ενεργές περιπτώσεις.
Ωστόσο, η κατάσταση έγινε σοβαρή πολύ γρήγορα. Ο ιός απέκτησε όνομα και έγινε μια πλήρης απειλή όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον χαρακτήρισε πανδημία στα μέσα Μαρτίου 2020.
Το Bitcoin είχε ήδη χάσει κάποια αξία και διαπραγματευόταν περίπου στα 8.000 δολάρια εκείνη την ιστορική ημέρα, γνωστή πλέον ως «Black Thursday», όταν ξαφνικά... καταποντίστηκε. Μέσα σε λίγες ώρες, το κύριο κρυπτονόμισμα έχασε περισσότερο από το 50% της αξίας του και έπεσε κάτω από τα 4.000 δολάρια.
Τα altcoins είδαν ακόμη πιο σημαντικές απώλειες. Ο φόβος και ο πανικός ήταν παντού. Τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να κηρύξουν το Bitcoin... νεκρό. Οι προβλέψεις ήταν ζοφερές και προέβλεπαν ακόμα και τριψήφιο επίπεδο τιμών σύντομα, ή ακόμα χειρότερα.
Όχι, το Bitcoin δεν πέθανε
Κι όμως, το Bitcoin απέδειξε ότι έκαναν λάθος. Δεν πήγε κάτω από τα 1.000 δολάρια και σίγουρα δεν εξαφανίστηκε.
Ακριβώς το αντίθετο, άρχισε να ανακτά το χαμένο έδαφος αργά αλλά σταθερά. Δεν κοίταξε ποτέ πίσω και διαπραγματευόταν στα 8.000 δολάρια λιγότερο από δύο μήνες αργότερα. Συνέχισε να ανεβαίνει τους επόμενους μήνες και τελείωσε τη χρονιά στα σχεδόν 30.000 δολάρια.
Ενώ η τιμή του πήγαινε σε αχαρτογράφητη περιοχή, κάτι ίσως ακόμα πιο εντυπωσιακό είχε ξεκινήσει: μια διαδικασία μεταστροφής από πολλούς επενδυτές, πολλοί από τους οποίους είχαν αμφισβητήσει και απορρίψει το Bitcoin στο παρελθόν. Εξέχοντες επενδυτές άρχισαν να επαινούν το κρυπτονόμισμα και παραδέχτηκαν ότι αγόρασαν το μερίδιό τους, ενώ και άλλοι που το απαρνούνταν άρχισαν να το στηρίζουν αγοράζοντάς το ή προβλέποντας εξαψήφιες τιμές.
Ένα άλλο όνομα, το οποίο είχε απορρίψει τα πλεονεκτήματα του Bitcoin επτά χρόνια πριν, o Μάικλ Σέιλορ, έγινε συνώνυμο με τον όρο «Bitcoin Maximalist». Αυτός και η εταιρεία του άρχισαν να συσσωρεύουν τεράστιες ποσότητες Bitcoin και τώρα κατέχουν συλλογικά κρυπτονομίσματα αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αλλά δεν επρόκειτο μόνο για μεμονωμένους επενδυτές, καθώς συμμετείχαν και άλλα ιδρύματα, όπως η MassMutual, η One River Asset Management και η BlackRock. Ακόμη και μεγάλες τράπεζες, που μέχρι τότε αποτελούσαν τους απόλυτους επικριτές του, μπήκαν στο παιχνίδι.
Η JPMorgan, της οποίας ο Διευθύνων Σύμβουλος κάποτε αναφερόταν στο Bitcoin ως «απάτη», τώρα προσφέρει υπηρεσίες κρυπτογράφησης. Η Bank of America επαινεί το Solana, η Chainlink, ολόκληρη τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων και λέει ότι το Bitcoin είναι «σημαντικό». Η Citigroup ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά της να επεκτείνει την ομάδα που ασχολείται με τα κρυπτονομίσματα προσλαμβάνοντας περισσότερα από 100 άτομα.
Η Morgan Stanley λέει ότι το Bitcoin «δεν φεύγει» και επιτρέπει στους θεσμικούς επενδυτές να αγοράζουν τμήματα του περιουσιακού στοιχείου μέσω πολλών αμοιβαίων κεφαλαίων. Η BNY Mellon προσφέρει φύλαξη κρυπτονομισμάτων και συνεργάζεται με την Grayscale για να βοηθήσει με την εφαρμογή της Bitcoin ETF. Και η λίστα όλο και μεγαλώνει.
Το αγκαλιάζουν όλο και περισσότεροι
Πλέον, όλο και περισσότεροι υιοθετούν το Bitcoin με διάφορους τρόπους. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που επιτρέπουν πληρωμές σε Bitcoin εκτοξεύτηκε στα ύψη τα τελευταία δύο χρόνια. Πλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κύριο κρυπτονόμισμα (ή άλλα ψηφιακά στοιχεία) για να πληρώσετε εισιτήρια κινηματογράφου, να αγοράσετε φαγητό σε καταστήματα fast food, να αγοράσετε αυτοκίνητα και ακίνητα, να αγοράσετε προϊόντα μόδας, να κάνετε δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς, να πάρετε κρασί και σχεδόν τα πάντα.
Αλλά ίσως η πιο αξιοσημείωτη είδηση ήρθε πέρυσι, όταν το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε επίσημα το Βitcoin. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Σεπτεμβρίου και η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει πολλές πρωτοβουλίες υπέρ του Bitcoin έκτοτε. Αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη και πιο φιλόδοξη πρωτοβουλία είναι η οικοδόμηση μιας ολόκληρης πόλης επικεντρωμένης στο κρυπτονόμισμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr