Πολύς κόσμος κάνει ακόμα δεύτερες σκέψεις για το bitcoin, σκέφτεται ξέπλυμα χρημάτων και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο, χιλιάδες προγραμματιστές αναπτύσσουν το δίκτυο του bitcoin κάθε ημέρα, βελτιώνοντάς το.
Η απάντηση στο ερώτημα για το «αν είναι ασφαλής η χρήση του bitcoin» είναι ναι, αλλά εξαρτάται από πόσο καλά μπορείς να διαχειριστείς την ασφάλειά σου.
Είναι ασφαλής η χρήση του bitcoin;
Στα δέκα χρόνια που υπάρχει το bitcoin, όταν χρησιμοποιείται και αποθηκεύεται σωστά, έχει αποδειχτεί ότι είναι ένα αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό εργαλείο για να αποθηκεύει αξία και να ασφαλίζει χρηματικές μεταφορές.
Το πρωτόκολλο από μόνο του είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να μπορεί να αντέξει ακόμα και τις πιο σύνθετες επιθέσεις και τα περισσότερα άσχημα νέα γύρω από τα χακ του bitcoin οφείλονται σε τρίτους παρόχους, όπως σε συγκεντρωμένες υπηρεσίες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, δημιουργούς χαρτοφυλακίων ή στην κακομεταχείριση των ιδιωτικών κλειδιών.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες του bitcoin για να προστατέψουν την περιουσία τους. Αυτά συμπεριλαμβάνουν την αστάθεια στην τιμή του bitcoin, την ασφαλή αποθήκευση των κρυπτονομισμάτων, τη χρήση επικίνδυνων τρίτων υπηρεσιών, και κύβερνο-απειλές.
Την ίδια στιγμή, πρέπει, όμως, να σκεφτούμε αν είναι ασφαλές να χρησιμοποιούμε το ευρώ ή άλλα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά εργαλεία, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ξεπλύματος χρημάτων και άλλων άσχημων δραστηριοτήτων γίνονται χρησιμοποιώντας παραδοσιακά χρήματα. Τα συνηθισμένα χρηματοπιστωτικά συστήματα έχουν αποδειχτεί ότι είναι επιρρεπή σε φούσκες και κρίσεις.
Επομένως, είναι ασφαλές να χρησιμοποιείς bitcoin, ειδικά αν είσαι διατεθειμένος να πάρεις την ευθύνη της προστασίας των κεφαλαίων σου. Και εφόσον η τεχνολογία εξελίσσεται ακόμα, πρέπει να αφιερώσεις χρόνο και προσπάθεια ώστε να καταλάβεις πώς να τα διαχειριστείς.
Πώς να ασφαλίσεις τα bitcoin σου;
Αποθήκευση bitcoin
Υπάρχουν κάποια σημαντικά βήματα για να είσαι σίγουρος ότι ακολουθείς τις καλύτερες τακτικές για την αποθήκευση bitcoin.
Ο βασικότερος κανόνας είναι να προσέχεις το μυστικό «ιδιωτικό κλειδί» σου, ο οποίος είναι ο κωδικός για να έχεις πρόσβαση και να χρησιμοποιείς τα bitcoin σου. Αν το ιδιωτικό κλειδί είναι ασφαλές και δεν μπορεί να το βρει κανένας άλλος, τότε τα bitcoin σου είναι ασφαλή. Ωστόσο, πρέπει να θυμάσαι ότι αν χάσεις το ιδιωτικό σου κλειδί, τότε ακόμα και εσύ δεν θα μπορείς να έχεις πρόσβαση στα κεφάλαιά σου.
Γι’ αυτό διάλεξε ένα αξιόπιστο χαρτοφυλάκιο το οποίο σου ταιριάζει, καθώς θα λειτουργεί όπως ένας τραπεζικός λογαριασμός για να έχεις πρόσβαση στα κεφάλαιά σου. Μπορούν να αποθηκευτούν και με σύνδεση (online) και χωρίς σύνδεση (offline).
Ανταλλαγές και δαπάνες
Όταν ξοδεύεις ή ανταλλάσσεις τα bitcoin σου, είναι σημαντικό να διαλέγεις τις πιο αξιόπιστες και έμπιστες υπηρεσίες. Αν πέσεις θύμα απάτης χρησιμοποιώντας μία παραδοσιακή τραπεζική κάρτα, οι νόμοι και οι ρυθμίσεις θα μπορούν να σε βοηθήσουν να ανακτήσεις κάποια από τα χρήματα που έχασες. Για το bitcoin δεν υπάρχει ακόμα αυτή η προστασία. Πρέπει να θυμάσαι δηλαδή ότι με το bitcoin τα χρήματά σου χάνονται αμέσως μόλις πληρώσεις.
Θέματα ανωνυμίας
Ενώ όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν κάθε χαρτοφυλάκιο και το περιεχόμενό του στο δίκτυο, δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν τον ιδιοκτήτη του χαρτοφυλακίου. Τα χαρτοφυλάκια του bitcoin και οι συναλλαγές δεν είναι συνδεδεμένες με προσωπικά δεδομένα ή με κάποια ταυτότητα. Αλλά υπάρχουν κάποιοι άλλοι τρόποι για να βρεις την ταυτότητα του ιδιοκτήτη. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να αποκαλύψεις την ταυτότητά σου όταν εγγράφεσαι σε μία υπηρεσία ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων. Έτσι, όλες οι συναλλαγές από την υπηρεσία μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στο χαρτοφυλάκιό σου. Υπάρχουν, όμως, κάποιες λύσεις αν θες μεγαλύτερη ιδιωτικότητα.
Χακινγκ
Υπάρχουν κάποια θέματα με το bitcoin τα οποία είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Ένα θεωρητικό ρίσκο είναι μία επίθεση στο blockchain του bitcoin. Θεωρητικά, αν μία ομάδα εξορυκτών του bitcoin ελέγχει το 51% της «κατακερματισμένης δύναμης» (hashing power) που τρέχει στο δίκτυο του blockchain, τότε μπορεί να ακυρώσει πολλές συναλλαγές που έχουν γίνει τελευταία.
Υπήρχε μία στιγμή το 2014, όπου η ομάδα Ghash.io ήταν κοντά στο να πάρει το 51% όλου του δικτύου του bitcoin. Ωστόσο, έφυγαν οικειοθελώς κάποια μέλη της ομάδας, και έτσι μειώθηκε το μερίδιο και η επιρροή της. Οι ειδικοί του bitcoin πιστεύουν ότι μία 51% επίθεση δεν είναι πιθανή καθώς το κόστος της θα ήταν μεγαλύτερο από τα πιθανά πλεονεκτήματα της επίθεσης, και θα έβλαπτε πολύ λίγο ως και καθόλου πάνω από το 99% των χρηστών του blockchain.
Αυτή η επίθεση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κλαπούν bitcoin ή να αλλαχτούν παλαιότερες συναλλαγές. Επηρεάζει μόνο τις πιο πρόσφατες συναλλαγές και η αποδοτικότητα του δικτύου μπορεί να διακοπεί για μία μόνο στιγμή. Η μεγαλύτερη βλάβη θα γινόταν στην εικόνα του κρυπτονομίσματος.
Το χακινγκ είναι μεγαλύτερος κίνδυνος για τις υπηρεσίες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι ρυθμισμένες, και όπως φαίνεται από την ιστορία τους, χακάρονται σχετικά συχνά.
Η απειλή ενός χακ στο δίκτυο του bitcoin θα γίνει πιο σοβαρή όταν κατασκευαστεί ένας κβαντικός υπολογιστές, ο οποίος θα είναι πολύ πιο ισχυρός από τους σημερινούς υπολογιστές. Ωστόσο, θα πάρει χρόνια να κατασκευαστεί ένας τέτοιος υπολογιστής και αναπτύσσονται ήδη τρόποι για να αντισταθούν σε τέτοιες επιθέσεις.
Ρυθμίσεις
Άλλο ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξεις είναι οι ρυθμίσεις. Όλο και περισσότερες χώρες θα αρχίσουν να παρουσιάζουν νόμους για το bitcoin, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν τους τρόπους με τους οποίους αγοράζονται και πωλούνται κρυπτονομίσματα, καθώς και θα έχουν νομικές και φορολογικές επιπτώσεις. Μαζί με τους κανόνες, οι νέες ρυθμίσεις μπορεί να δώσουν στους χρήστες bitcoin περισσότερα δικαιώματα, προστασία και σαφήνεια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr