«Το ρούβλι τελεί υπό την πίεση των πωλητών, μετά από το νέο μπαράζ περιοριστικών μέτρων» τονίζει ο Piotr Matys, αναλυτής της Intcouch Capital Markets και προσθέτει: «Η αγορά σίγουρα στερείται της κατάλληλης ρευστότητας».
Ειδικότερα, το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε κατά 11% στα 117,355 ρούβλια ανά δολάριο, ανεβάζοντας την πτώση του φέτος σε σχεδόν 40%, που αποτελεί μακράν τη χειρότερη υποχώρηση παγκοσμίως στην αγορά συναλλάγματος.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι συναλλαγές ήταν περιορισμένες και στην υπεράκτια αγορά πριν από το άνοιγμα, η ενδεικτική διαφορά της τιμής αγοράς με αυτή της πώλησης φτάνει το 7,4%, κάτι που δείχνει ότι ενδέχεται να γίνονται λίγες πραγματικές συναλλαγές.
Υπενθυμίζεται ότι από το τελευταίο κλείσιμο του νομίσματος, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, η Fitch Ratings προειδοποίησε ότι η χρεοκοπία φαίνεται πλέον «επικείμενη» και JPMorgan Chase & Co. και Bloomberg LP αφαίρεσαν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία από τους δείκτες τους.
Ανεπαρκή τα μέτρα
Επιπλέον, μια σειρά από μέτρα έκτακτης ανάγκης που έλαβε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δεν κατάφεραν να σταματήσουν την πτώση του νομίσματος.
Εκτός από τα capital control που απαγόρευαν σε αλλοδαπούς να πωλούν ή να εισπράττουν από τοπικούς τίτλους, η Τράπεζα της Ρωσίας απαγόρευσε προσωρινά στις τράπεζες να πουλούν νομίσματα σε πολίτες που δεν έχουν ήδη λογαριασμούς σε συνάλλαγμα.
Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα υπερδιπλασίασε το βασικό της επιτόκιο στο 20%.
«Η ρωσική αγορά θα πρέπει να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας και τις οικονομικές κυρώσεις» τονίζει ο Ray Choy, επικεφαλής αναλυτής της Opus Assety Management. «Το ρούβλι μόνο χειρότερα μπορεί να πάει» προσθέτει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr