Το FSB αναφέρει επίσης, σύμφωνα με το Reuters, ότι ενώ τα κρυπτοστοιχεία όπως το bitcoin παραμένουν ένα μικρό μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα κενά δεδομένων καθιστούν δύσκολη την αξιολόγηση της πλήρους χρήσης τους και πολλοί επενδυτές δεν κατανοούν πλήρως τι αγοράζουν.
Η έκθεση του εποπτικού οργάνου τονίζει επίσης, ότι τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, όπως οι μεγάλες τράπεζες και τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, εμπλέκονται ολοένα και περισσότερο, μαζί με παράγωγα που αναφέρονται σε κρυπτοστοιχεία σε σύνθετες επενδυτικές στρατηγικές.
Ως εκ τούτου, οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα μπορούσαν να κλιμακωθούν γρήγορα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για έγκαιρη και προληπτική αξιολόγηση των πιθανών πολιτικών απαντήσεων, ανέφερε η έκθεση το FSB, το οποίο σε προηγούμενη μελέτη του χαρακτήριζε τα κρυπτονομίσματα ως «μικρή απειλή».
Η προειδοποίηση του FSB απηχεί την ανησυχία που έχει εκφρασθεί από ρυθμιστικές αρχές για τον αντίκτυπο που θα είχε μία κατάρρευση της αγοράς των crypto στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Jon Cunliffe, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων ήταν ένα «εύλογο σενάριο».
Στην ατζέντα και η DeFi
Στην ατζέντα του FSB μπαίνει και η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi), που επιτρέπει στους χρήστες να δανείζουν, να δανείζονται και να αποταμιεύουν, παρακάμπτοντας τις τράπεζες και τα χρηματιστήρια.
«Χωρίς επαρκή ρύθμιση και εποπτεία της αγοράς, το DeFi και οι σχετικές πλατφόρμες ενδέχεται να παρουσιάζουν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ανέφερε η έκθεση του FSB.
Το FSB δεν έχει εξουσία να επιβάλλει δεσμευτικούς κανόνες, αλλά τα μέλη του δεσμεύονται να μετατρέψουν τις συμφωνημένες αρχές σε εθνικούς κανόνες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr