Ακολουθούν κάποιοι τρόποι για να προστατέψεις τον εαυτό σου από πέντε συνηθισμένα σκαμ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
- Το γνωστό «giveaway» σκαμ
Σε αυτό το συνηθισμένο τρικ, οι απατεώνες μιμούνται γνωστές εταιρείες και διάσημους για να προωθήσουν «giveaways» ή αλλιώς διαγωνισμούς, οι οποίοι υπόσχονται ότι θα διπλασιάσουν τα χρήματά σου αν καταθέσεις bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα σε ένα συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Φυσικά, αυτό δεν συμβαίνει, και όταν στέλνεις τα κρυπτονομίσματά σου, αυτά εξαφανίζονται για πάντα.
Yπάρχουν, όμως, κάποια έγκυρα giveaways στα social media, αλλά πρέπει να κάνεις καλή έρευνα πριν λάβεις μέρος σε αυτά. Ψάξε στο google για το συγκεκριμένο giveaway που σε ενδιαφέρει για να δεις τι αποτελέσματα θα σου βγουν και μετά δες την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας για να επιβεβαιώσεις ότι είναι ένα έγκυρο προφίλ.
- Ψεύτικοι επικυρωμένοι λογαριασμοί
Άλλο ένα συχνό κόλπο που χρησιμοποιούν επιτήδειοι για να κλέψουν κρυπτονομίσματα είναι να εκμεταλλευτούν τα σημάδια εμπιστοσύνης που χρησιμοποιούν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το μπλε τικ του Instagram. Το πρόβλημα είναι ότι οι απατεώνες φτιάχνουν τα προφίλ τους με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν το μπλε τικ στο σωστό σημείο και να φαίνονται αυθεντικά τα προφίλ τους.
Για να δεις αν ένα μπλε τικ είναι αυθεντικό στο Facebook και το Twitter τότε πάτησε πάνω του και θα πρέπει να σου εμφανίζεται ένα μήνυμα. Στο Instagram δεν υπάρχει αυτό το μήνυμα, ωστόσο, οι επικυρωμένοι λογαριασμοί έχουν συνήθως πολλούς ακόλουθους.
Ωστόσο, δεν πρέπει να βασίζεσαι μόνο σε αυτό, γιατί ανά καιρούς έχουν καταφέρει χάκερς να παραβιάσουν την ασφάλεια του Twitter και να κάνουν ψεύτικα giveaways από έγκυρους λογαριασμούς διάσημων προσώπων, όπως του Barack Obama.
Πρέπει, επίσης, να είσαι επιφυλακτικός με τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το «Ethereum domain», το οποίο χρησιμοποιούν πολλοί διάσημοι και είναι μία συντόμευση για να μοιραστείς την ταυτότητά σου στο blockchain του Ethereum. To domain «.ETH» είναι ένας τρόπος επικυροποίησης για πολλούς, γι’ αυτό και πολλοί σκάμμερς το χρησιμοποιούν.
Επίσης, γραμματικά και λάθη στην ορθογραφία υπάρχουν συνήθως σε απάτες και θα πρέπει να σε πονηρέψουν.
- Σκαμ σε απαντήσεις του Twitter
Οι χάκερς έχουν καταφέρει πολλές φορές να μπουν σε λογαριασμούς του Twitter για να αυξήσουν την επίδρασή τους. Οι χάκερς συνήθως χακάρουν μικρότερους επικυρωμένους λογαριασμούς και τους αλλάζουν για να φαίνονται έγκυροι.
Χρησιμοποιούν αυτούς τους λογαριασμούς για να απαντήσουν σε άλλους γνωστούς λογαριασμούς ή γνωστά tweets, ώστε να έχουν μεγαλύτερη έκθεση.
Άρα, όταν διαβάζεις τις απαντήσεις ενός tweet και βλέπεις ένα giveaway ή μία προώθηση που λέει ότι θα γίνεις πλούσιος, τότε είναι κατά 99% ένα σκαμ.
- Ανέντιμα live βίντεο στο Youtube
Σε αυτά, οι απατεώνες δημιουργούν ένα live βίντεο (έχοντας συνήθως κλεμμένο περιεχόμενο) και παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως ανθρώπους που έχουν κάποιου είδους εξουσία. Προσθέτουν, επίσης, και ένα λινκ για ένα giveaway όπου ζητάνε να στείλει ο κόσμος κρυπτονομίσματα. Μέσω των live βίντεο, οι απατεώνες αποφεύγουν την διαδικασία ελέγχου του περιεχόμενου που κάνει το Youtube, μέχρι να τελειώσει το βίντεο.
Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγεις αυτό είναι να κάνεις την έρευνά σου. Δες πόσα βίντεο έχει ο λογαριασμός, αν έχει το σημάδι επικυροποίησης, πόσο καιρό υπάρχει ο λογαριασμός και αν το live βίντεο χρησιμοποιεί όλη την οθόνη (τα περισσότερα σκαμ βίντεο χρησιμοποιούν την μισή οθόνη και στην άλλη μισή έχουν το λινκ του giveaway).
- Ψεύτικο κρύπτο-προφίλ
Το νέο κύμα απατεώνων σε προσεγγίζει μέσω μηνυμάτων στα social media. Τα περισσότερα από αυτά είναι απάτες. Πριν πατήσεις τίποτα από αυτά που σου έχουν στείλει, κάνε την έρευνά σου και δες το προφίλ του χρήστη.
Με τα κρυπτονομίσματα πρέπει να είσαι πάρα πολύ προσεκτικός. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά συστήματα, όπου μπορείς να αμφισβητήσεις κάποιες συναλλαγές και να πάρεις τα χρήματά σου πίσω, με τα κρυπτονομίσματα δεν μπορεί να γίνει αυτό. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνεις την έρευνά σου και να είσαι καχύποπτος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr