Οι δωρεές σε ουκρανικές ΜΚΟ και ομάδες εθελοντών ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, σύμφωνα με την Elliptic που παρέχει στοιχεία blockchain σε τράπεζες και μερικές από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Binance και Circle.
Οι ακτιβιστές χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων του εξοπλισμού του ουκρανικού στρατού με στρατιωτικό εξοπλισμό, ιατρικές προμήθειες και drones, καθώς και για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης μιας εφαρμογής αναγνώρισης προσώπου που προσδιορίζει αν κάποιος είναι Ρώσος μισθοφόρος ή κατάσκοπος.
«Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για χρηματοδότηση πολέμων, με τη σιωπηρή έγκριση των κυβερνήσεων», εξηγεί ο Τομ Ρόμπινσον, επικεφαλής επιστήμονας της Elliptic.
Αν και η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες έχουν στείλει προληπτικά στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην προετοιμασία για μια πιθανή εισβολή.
Γιατί συμφέρουν τα κρυπτονομίσματα
Για χρόνια, εθελοντικές ομάδες έχουν συνεισφέρει στο έργο του στρατού της Ουκρανίας προσφέροντας πρόσθετους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Για παράδειγμα, όταν ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς εκδιώχθηκε το 2014, λεγεώνες οργανωμένων εθελοντών βγήκαν μπροστά για να υποστηρίξουν τους διαδηλωτές.
Συνήθως, αυτές οι οργανώσεις λαμβάνουν κεφάλαια από ιδιώτες δωρητές μέσω τραπεζικών συστημάτων ή εφαρμογών πληρωμών, αλλά τα κρυπτονομίσματα όπως το Βitcoin έχουν γίνει πιο δημοφιλή αφού τους επιτρέπουν να παρακάμπτουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ενδέχεται να μπλοκάρουν τις πληρωμές προς την Ουκρανία.
«Το κρυπτονόμισμα είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για διεθνή συγκέντρωση χρημάτων επειδή δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα και δεν «λογοκρίνεται», αφού δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή που να μπορεί να μπλοκάρει τις συναλλαγές, ως απάντηση σε κυρώσεις, για παράδειγμα», εξηγεί ο Ρόμπινσον.
«Το πλεονέκτημα της συγκέντρωσης κεφαλαίων σε κρυπτονομίσματα είναι ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να τα κατασχέσεις», σημειώνει ο Μπόαζ Σομπράντο, οικονομικός και τεχνολογικός αναλυτής με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος έχει συμβουλέψει φιλανθρωπικές οργανώσεις σε αυταρχικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων εθνών του πρώην ανατολικού μπλοκ, για τη συγκέντρωση κεφαλαίων.
Μεγάλη αύξηση στις δωρεές- Πού χρησιμοποιούνται
Εθελοντικές ομάδες και ΜΚΟ έχουν συγκεντρώσει συλλογικά λίγο περισσότερα από 570.000 δολάρια σε κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με την έκθεση της Elliptic. Μεγάλο μέρος αυτών των κρυπτονομισμάτων συγκεντρώθηκε τον τελευταίο χρόνο.
Μια τέτοια ομάδα, η Come Back Alive, η οποία άρχισε να δέχεται κρυπτονομίσματα το 2018, παρέχει στον στρατό εξοπλισμό, υπηρεσίες εκπαίδευσης και ιατρικές προμήθειες. Η ομάδα λέει ότι είδε τις δωρεές Βitcoin να αυξάνονται στα 200.000 δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Μια άλλη ομάδα, η ουκρανική Cyber Alliance, λέει ότι συγκεντρώνει χρήματα αποκλειστικά σε κρυπτονομίσματα. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, έλαβε σχεδόν 100.000 δολάρια σε Βitcoin, Litecoin, Ethereum και άλλα. Από το 2016, ακτιβιστές της έχουν εμπλακεί σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ρωσικών στόχων, αναφέρει η Elliptic.
«Οι επιχειρήσεις τους περιλάμβαναν επιθέσεις σε ιστότοπους προπαγάνδας, στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας και σε διάφορα άτομα που συνδέονται με τις δραστηριότητες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι πληροφορίες που συλλέγονται κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων φέρεται να μοιράζονται με τις ουκρανικές Αρχές και τις υπηρεσίες πληροφοριών», σύμφωνα με την έκθεση.
Η ΜΚΟ Myrotvotrets Center με έδρα το Κίεβο λαμβάνει δωρεές σε κρυπτονομίσματα από το 2016 και αυτή τη στιγμή εργάζεται σε μια εφαρμογή αναγνώρισης προσώπου που θα μπορεί να ταυτοποιεί «μαχητές, Ρώσους μισθοφόρους και εγκληματίες πολέμου» βασισμένη σε μια φωτογραφία.
Η οργάνωση - η οποία λέει ότι οι δωρεές που έχει δεχθεί προέρχονται από περισσότερες από 40 χώρες - δημοσιεύει ήδη πληροφορίες για άτομα που θεωρούνται «εχθροί της Ουκρανίας».
Μέχρι στιγμής, το Myrotvotrets Center λέει ότι έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 267.000 δολάρια μέσω περισσότερων από 100 δωρεών Βitcoin.
Οι Ουκρανοί ακτιβιστές δεν είναι οι μόνοι που στρέφονται στα κρυπτονομίσματα. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές συγκεντρώνουν κεφάλαια σε Βitcoin από τις πρώτες μέρες της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης. Μάλιστα, ο Σομπράντο λέει στο CNBC ότι ορισμένοι Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν έκλειναν τραπεζικούς λογαριασμούς της αντιπολίτευσης υπό τον φόβο ότι θα τους ωθούσαν σε συγκέντρωση χρημάτων μέσω κρυπτονομισμάτων, κάτι που είναι πολύ πιο δύσκολο να παρακολουθηθεί. Άλλωστε, δεν είναι σπάνιο τα κρυπτονομίσματα να χρησιμοποιούνται για πιο αμφιλεγόμενους σκοπούς.
Φιλική προς τα κρυπτονομίσματα η Ουκρανία
Εδώ και μήνες η Ουκρανία κάνει κινήσεις για να ενσωματώσει στην οικονομία της τα κρυπτονομίσματα. Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε νόμο το 2021 που άνοιξε το δρόμο για την κεντρική τράπεζα της χώρας να εκδώσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα.
Ο Πρόεδρος και το κοινοβούλιο δουλεύουν επίσης νόμο που θα νομιμοποιεί και θα παρέχει ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα.
Σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2021, ο Ζελένσκι μίλησε για την εκκολαπτόμενη «νόμιμη καινοτόμο αγορά εικονικών περιουσιακών στοιχείων» της Ουκρανίας ως πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις και ο υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού Μιχαΐλο Φεντόροφ είπε ότι η χώρα εκσυγχρονίζει την αγορά πληρωμών της, ώστε η εθνική τράπεζα της χώρας να είναι σε θέση να εκδίδει ψηφιακό νόμισμα.
Φέτος, η χώρα σχεδιάζει να ανοίξει την αγορά κρυπτονομισμάτων σε επιχειρήσεις και επενδυτές, σύμφωνα με την Kyiv Post.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr