H χρήση των κρυπτονομισμάτων αντί για τα παραδοσιακά νομίσματα δημιουργεί “άμεσα και οξέα ρίσκα”, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
“Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για να πάρουν χρήματα από χώρες που θεωρούνται ασταθείς (από κάποιους εξωτερικούς επενδυτές)” δήλωσε ο Tobias Adrian, ο οικονομικός σύμβουλος και διευθυντής του νομισματικού τμήματος και κεφαλαιαγοράς του ΔΝΤ.
“Είναι μία μεγάλη δοκιμασία για τους πολιτικούς σε κάποιες χώρες” είπε ο Adrian σε μία συνέντευξη, προσθέτοντας ότι “οι αγορές των κρυπτονομισμάτων έχουν χάσει περίπου $1 τρισεκατομμύριο σε αξία από την κορύφωσή τους”.
Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ ζήτησε από το Ελ Σαλβαδόρ να σταματήσει να αναγνωρίζει το bitcoin ως επίσημο νόμισμα, υπενθυμίζοντας ότι η επίσημη υιοθέτηση του ψηφιακού αγαθού πέρυσι εμφάνισε μεγάλα ρίσκα για την σταθερότητα και την εντιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.
Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Nayib Bukele, ο οποίος ζητάει πάνω από $1 δισεκατομμύριο σε χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, σκοπεύει να συγκεντρώσει χρήματα πουλώντας ομόλογα τα οποία συνδέονται με το bitcoin.
Ο Adrian είπε ότι κάποιες αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες θα έρθουν αντιμέτωπες με “άμεσα και οξέα ρίσκα”, τα οποία θα προκληθούν από την αντικατάσταση των ήδη υπαρχόντων νομισμάτων με τα κρυπτονομίσματα. Αυτή η διαδικασία έχει ονομαστεί “cryptoisation”.
“Τα μέτρα διαχείρισης των ροών κεφαλαίων θα πρέπει να προσαρμοστούν λόγω του cryptoisation. Η εφαρμογή των καθιερωμένων ρυθμιστικών εργαλείων για την διαχείριση των ροών κεφαλαίων θα γίνει πιο δύσκολη όταν η αξία μεταδίδεται μέσω νέων οργάνων, νέων δικτύων και νέων παροχών υπηρεσιών που δεν είναι ρυθμισμένοι φορείς” είπε ο Adrian.
Σημάδια πιο στενής συσχέτισης μεταξύ της απόδοσης των κρυπτονομισμάτων και άλλων χρηματοπιστωτικών αγαθών σε αναπτυγμένες οικονομίες, όπως οι Αμερικάνικες τεχνολογικές μετοχές, τα κρατικά ομόλογα και το αργό πετρέλαιο, προβληματίζουν το ΔΝΤ.
Οι επίσημοι του ΔΝΤ πιστεύουν ότι τα απότομα επεισόδια απομόχλευσης στα κρυπτονομίσματα τροφοδοτούν τα ξεπουλήματα στις κεφαλαιαγορές.
“Η συσχέτιση ανάμεσα στα κρυπτονομίσματα και στις κεφαλαιαγορές έχει αυξηθεί. Τα κρυπτονομίσματα συνδέονται πλέον πολύ στενά με αυτά που συμβαίνουν στις κεφαλαιαγορές. Δεν μπορούμε απλά να το απορρίψουμε” είπε ο Adrian.
Το ΔΝΤ έχει παροτρύνει τους εθνικούς και διεθνείς ρυθμιστές να εγκαταστήσουν μία οργανωμένη, συνεπή και σταθερή προσέγγιση σχετικά με την επίβλεψη κρυπτονομισμάτων. Αυτή είναι μία πολύ δύσκολη δουλειά, δεδομένου της ταχύτητας με την οποία τα κρυπτονομίσματα πηγαίνουν προς την συνηθισμένη οικονομία.
“Η συμφωνία των παγκόσμιων ρυθμίσεων δεν είναι γρήγορη. Αλλά αν ξεκινήσουμε σήμερα, μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο της διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ενώ θα μπορούμε και να απολαύσουμε τα πλεονεκτήματα που φέρνουν οι τεχνολογικές καινοτομίες που βρίσκονται από πίσω τους” πρόσθεσε ο Adrian.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr