Υπάρχουν δεκάδες κρυπτονομίσματα, με τα πιο γνωστά να είναι το bitcoin, το ether, το binance coin και το cardano. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα νομίσματα και στις μάρκες.
Ένα κρυπτονόμισμα έχει το δικό του blockchain, είναι ουσιαστικά το νόμισμα του blockchain όπου είχε εκδοθεί και ανταλλάσσεται. Αντίθετα, μία μάρκα είναι ένα «τεμάχιο» αξίας που αντιπροσωπεύει πρότζεκτ τα οποία είναι κατασκευασμένα σε ένα blockchain που ήδη υπάρχει. Για παράδειγμα, το ether είναι το νόμισμα του blockchain του Ethereum
Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει υπολογίσει ότι τα κρύπτο-αγαθά έχουν αυξηθεί σε αξία κατά περίπου 200% το 2021 από λίγο λιγότερο από $800 δισεκατομμύρια σε $2.3 τρισεκατομμύρια. Ακόμα κι έτσι, παραμένουν μόνο ένα μικρό κλάσμα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος που υπολογίζεται στα $250 τρισεκατομμύρια.
Πώς δουλεύουν τα κρυπτονομίσματα;
Οι πρώτες εκδοχές των κρυπτονομισμάτων στόχευαν να είναι ένα είδος ηλεκτρονικών μετρητών που η αξία τους δεν θα μπορούσε να χειραγωγηθεί από εξωτερικούς παράγοντες, όπως Κεντρικές Τράπεζες. Ωστόσο, η χρήση τους στην καθημερινότητα, για την αγορά καταναλωτικών προϊόντων όπως καφέδες, είναι αργή. Αυτό είναι εν μέρη επειδή η τεχνολογία για να κάνει κάποιος πληρωμές είναι πολύ πιο αργή από τα ανέπαφα και με pin συστήματα που έχουμε σήμερα. Ο βασικός λόγος, είναι ότι η αξία των αγαθών είναι πολύ ασταθής, κάτι το οποίο τα κάνει ακατάλληλα για καθημερινές πληρωμές. Αντίθετα, τα κρυπτονομίσματα θεωρούνται αποθήκες αξίας από μόνα τους.
Τα κρυπτονομίσματα δημιουργούνται με διαφορετικό τρόπο. Κάποια, όπως το bitcoin, δημιουργούνται ως βραβείο για τους εξορύκτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν την δύναμη των υπολογιστών για να επικυρώσουν συναλλαγές που γίνονται στο blockchain του bitcoin.
Ωστόσο, αυτό κάνει την λειτουργεία του bitcoin πολύ ακριβή κάτι για το οποίο έχει κατακριθεί πολύ όλος ο τομέας. Άλλα κρυπτονομίσματα προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές διαδικασίες για να εξασφαλίσουν ότι οι συναλλαγές στα blockchain μπορούν να επικυρωθούν αλλά που δεν χρειάζονται αρκετή ενέργεια από τους υπολογιστές.
Πιο νέα πρότζεκτ εστιάζουν σε τρίτους, οι οποίοι επεξεργάζονται κάποιες πληρωμές για να κάνουν το σύστημα πιο αποτελεσματικό και επεκτάσιμο.
Ποια είναι τα επενδυτικά ρίσκα με τα κρυπτονομίσματα;
Οι τιμές των νομισμάτων μπορεί να είναι ασταθείς και να κινούνται γρήγορα βραχυπρόθεσμα. Γι’ αυτό κάποιοι ιδιοκτήτες κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιούν την φράση «hodl» που σημαίνει «κράτα τα με όλη σου την δύναμη». Με τις τιμές του bitcoin να φτάνουν σε τιμές ρεκόρ το 2021, οι ιδιοκτήτες του bitcoin νιώθουν δικαιολογημένα δικαιωμένοι. Ωστόσο, τα νομίσματα δεν είναι ευρέως ρυθμισμένα, και γι’ αυτό, αν κάτι πάει λάθος και χάσουν οι επενδυτές τα χρήματά τους, τότε θα έχουν λίγη προστασία από τις αρχές.
Άλλα αγαθά που βασίζονται σε κρυπτονομίσματα, όπως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), έχουν μεγαλύτερη προστασία. Κάποιες υπηρεσίες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, όπως το CME Group, πρέπει να τηρούν τους τοπικούς κανόνες για να αποδείξουν την εντιμότητά τους.
Η αξία ενός νομίσματος μπορεί να επηρεαστεί αν διακοπεί, αν αφαιρεθεί, ή αν υποστεί μία μεγάλη τεχνολογική αλλαγή.
Τέλος, οι προγραμματιστές ή μέλη μίας κρύπτο-κοινότητας μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την μελλοντική πορεία του δικτύου ή μπορεί να θέλουν να αλλάξουν τους νόμους που κυβερνούν το blockchain. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία ενός νέου κρυπτονομίσματος καθώς το πρωτόκολλο διαιρείται σε δύο τμήματα, κάτι που είναι γνωστό ως «hard fork» (σκληρή διχάλα). Οι διχάλες μπορεί να δημιουργήσουν αστάθεια στις τιμές των κρυπτονομισμάτων, και μακροχρόνια οι δύο εκδοχές των κρυπτονομισμάτων μπορεί να έχουν διαφορετική επίδοση.
Ποια είναι τα ρίσκα ασφαλείας σχετικά με τα κρυπτονομίσματα;
Οι ιδιοκτήτες των περιουσιακών στοιχείων είναι υπεύθυνοι για να τα προστατεύουν. Τα ψηφιακά νομίσματα διατηρούνται σε υπολογιστές, και υπάρχουν διάφορες επιλογές για τους ιδιοκτήτες.
Η πρώτη είναι ένα ηλεκτρονικό χαρτοφυλάκιο το οποίο είναι πιο εύκολο να έχει πρόσβαση κάποιος και κάνει τις ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων πιο γρήγορες για τους επενδυτές καθώς μπορούν να συνδεθούν με υπηρεσίες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων πολύ γρήγορα. Ωστόσο, εφόσον αυτά τα χαρτοφυλάκια είναι online, είναι πιο εύκολο να τα χακάρει κάποιος και γι’ αυτό πολλοί προτιμάνε να κρατάνε τα νομίσματά τους σε «ψυχρές αποθήκες» που δεν είναι συνδεδεμένες με το ίντερνετ. Οι ψυχρές αποθήκες, όμως, δεν δέχονται τόσα κρυπτονομίσματα και είναι πιο ακριβές.
Οι πάροχοι κρυπτονομισμάτων, πρέπει να σιγουρεύουν ότι δεν χακάρονται. Για να κατάφέρει ένας χάκερ να χακάρει ένα blockchain, χρειάζεται περισσότερη ενέργεια από όλους τους ανεξάρτητους επαληθευτές στο δίκτυο. Γι’ αυτό τα νέα πρότζεκτ είναι πιο εύκολο να τα χακάρει κάποιος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr