Το σύνολο της αξίας των παλιών εθνικών νομισμάτων που μπορεί ακόμη να εξαργυρωθεί στις κεντρικές τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου ισοδυναμεί με περίπου 8,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσα από αυτά θα ανταλλαχθούν με ευρώ ή πολύ περισσότερο, τους λόγους για τους οποίους δεν ανταλλάχθηκαν έως τώρα.
Οι πιθανές εξηγήσεις ποικίλλουν, από ξεχασμένες αποταμιεύσεις, κρυμμένες κάτω από στρώματα, μέχρι αναμνηστικά που φυλάσσονται από μια άλλη εποχή.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται στη Γερμανία, όπου τα μετρητά εξακολουθούν να είναι δημοφιλή και η Bundesbank έχει πει ότι θα συνεχίσει να ανταλλάσσει γερμανικά μάρκα για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Το ίδιο ισχύει στην Ολλανδία και την Ιρλανδία.
Άλλες χώρες δεν έχουν τόση υπομονή. Στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία αλλά και την Ελλάδα, όσοι έχουν στα χέρια τους παλιά εθνικά νομίσματα δεν μπορούν πλέον να τα ανταλλάξουν με ευρώ. Η Πορτογαλία ανέστειλε τη δυνατότητα μετατροπής των νομισμάτων εσκούδο και θα κάνει το ίδιο για τα χαρτονομίσματα τον Φεβρουάριο.
Από τα στοιχεία του Bloomberg προκύπτει ότι το σύνολο των μη ανταλλάξιμων δραχμών, σε νομίσματα και χαρτονομίσματα, στην Ελλάδα φτάνει τα 477,9 εκατ. ευρώ.
Τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ άρχισαν να κυκλοφορούν την 1η Ιανουαρίου του 2002, τρία χρόνια μετά τη δημιουργία του κοινού νομίσματος. Αρχικά χρησιμοποιούνταν στις 12 χώρες μέλη της Ευρωζώνης, με την Κύπρο, την Εσθονία και άλλα κράτη να ακολουθούν στη συνέχεια.
Σημειώνεται ότι έως το 2024 η ΕΚΤ θα παρουσιάσει τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ, που βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού τώρα, ενώ μέσα στην δεκαετία δεν αποκλείεται να λανσάρει και το ψηφιακό ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr