Έχουν γίνει αρκετές φορές συγκρίσεις με τα κρυπτονομίσματα, καθώς κάποιοι πιστεύουν ότι τα CBDCs μπορεί να χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία blockchain με τα κρυπτονομίσματα. Αυτό δεν ισχύει πάντα όμως. Σε αντίθεση με το πιο γνωστό blockchain, το οποίο είναι αυτό που χρησιμοποιεί το bitcoin και είναι μία αποκεντρωμένη βάση δεδομένων, οι κεντρικές τράπεζες, θέλουν συνήθως να ελέγχουν τα δικά τους ιδιωτικά blockchain.
Πόσο έχουν προχωρήσει τα σχέδια;
Aρκετές χώρες βρίσκονται ήδη σε πολύ προχωρημένα στάδια. Στην Κίνα, το e-yuan CBDC είναι ένα από τα πιο αναπτυγμένα νομίσματα των μεγάλων οικονομιών.
Μία από τις λίγες χώρες που έχουν αναπτύξει πλήρως το CBDC τους είναι οι Μπαχάμες, που κυκλοφόρησαν το Sand Dollar επίσημα το 2020, και ήταν μία συνεργασία ανάμεσα στην Κεντρική Τράπεζα, την Mastercard και την πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών, Island Pay.
Άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής είναι ακόμη σε ερευνητικά στάδια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Τράπεζα της Αγγλίας και το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα πιθανό «Britcoin». Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Αποθεμάτων, Jerome Powell, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο, ότι η Κεντρική Τράπεζα θα κυκλοφορήσει σύντομα έρευνες σχετικά με τα κόστη και τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενός CBDC.
Γιατί προσπαθούν οι κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα CBDC;
Υπάρχουν δύο πιθανές προκλήσεις, οι οποίες έχουν ωθήσει τις Δυτικές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα CBDC. Η πρώτη είναι ο φόβος ότι οι ιδιωτικές εταιρείες θα ξεπεράσουν τη δύναμη των ρυθμιστών και η δεύτερη είναι γεωπολιτικές ανησυχίες.
Τα stablecoins τα οποία βασίζονται στο Αμερικάνικο δολάριο έχουν δει τεράστια χρήση τον τελευταίο χρόνο. Η ονομαστική αξία των νομισμάτων τους που είναι στην κυκλοφορία έχει αυξηθεί από τα $30 δισεκατομμύρια σε $140 δισεκατομμύρια. Ενώ αρκετά από αυτά παραμένουν στο κρύπτο-οικοσύστημα, υπάρχουν αυξημένες προσπάθειες για να χρησιμοποιηθούν για γρήγορες και φθηνές μεταφορές χρημάτων.
Το Novi, το ψηφιακό χαρτοφυλάκιο του Meta (παλαιότερα Facebook) δοκιμάζει το stablecoin pax για μεταφορές ενώ το stablecoin του Meta, το diem, δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει.
Οι ρυθμιστές είναι ανήσυχοι για ιδιωτικά stablecoins λόγω των προκλήσεων που μπορεί να δημιουργήσουν στην οικονομική σταθερότητα, στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής και στην ευημερία των καταναλωτών. Κάποιοι πιστεύουν ότι ένα αποτελεσματικό CBDC μπορεί να μειώσει την επιθυμία των καταναλωτών να βασίζονται σε stablecoin ή να προσφέρει τουλάχιστον μεγαλύτερη ασφάλεια στα καταστήματα.
Υπάρχουν, επίσης, ανησυχίες για το e-yuan της Κίνας, το οποίο είναι ένα από τα πιο προχωρημένα CBDC. Κάποιοι στις ΗΠΑ έχουν εκφράσει τους φόβους τους ότι η κυκλοφορία του θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της Κίνας να εμποδίσει τους καταναλωτές από το να χρησιμοποιούν το νόμισμα στα καταστήματα που παράκουσαν τις πολιτικές τους, καθώς και θα επιτρέψει την μαζική παρακολούθηση.
Οι υποστηρικτές των CBDCs λένε ότι προσφέρουν πλεονεκτήματα που συχνά αποδίδονται στα stablecoins, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων κοστών και των πιο γρήγορων διακανονισμών στις πληρωμές. Υπάρχει, επίσης, η συζήτηση σχετικά με την ικανότητά τους να εφαρμόσουν την νομισματική πολιτική πιο αποτελεσματικά, όπως να παρέχουν οικονομικά κίνητρα μετά από μία οικονομική κρίση.
Ποια είναι τα ρίσκα;
Μία ανησυχία για τα CBDCs είναι οι επιδράσεις τους στις λιανικές τράπεζες. Αν οι καταναλωτές δεν έχουν πρόσβαση σε ρευστά χρήματα τα οποία υποστηρίζονται πλήρως από τις Κεντρικές Τράπεζες, τότε τα CBDCs μπορεί να γίνουν ένας ασφαλής φορολογικός παράδεισος όταν υπάρχει οικονομική αστάθεια, παίρνοντας έτσι ρευστά χρήματα από τις τράπεζες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές αναλήψεις.
Υπάρχουν επίσης συζητήσεις για το πόσο ηθικά είναι τα «προγραμματίσιμα χρήματα». Αν μία Κεντρική Τράπεζα έχει την δυνατότητα να ελέγχει αποτελεσματικά τις καταναλωτικές δαπάνες, αυτό μπορεί δυνητικά να υπονομεύσει τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ελεύθερη βούληση.
Τέλος, υπάρχει και η ανησυχία για την οικονομική ενσωμάτωση που έχει αναπτυχθεί μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς έχουν γίνει υπερ-προσπάθειες να ψηφιοποιήσουμε τα χρήματα. Ο κόσμος με πιο παλιές συσκευές ή που δεν έχει πρόσβαση σε ψηφιακά χαρτοφυλάκια δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα CBDCs.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr