Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι προωθεί την εξερεύνηση των ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας, αλλιώς CBDC (central bank digital currencies), σε ένα στάδιο διαβούλευσης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος.
Αλλά ακόμα κι αν αποφασίσει να προχωρήσει με το προτεινόμενο ψηφιακό νόμισμα, το οποίο έχει ονομαστεί «Britcoin», είναι απίθανο αυτό να έρθει πριν το 2025, ανέφερε η BOE. Και ακόμη και τότε, αυτό θα συμβεί μόνο εάν διαπιστωθεί ότι είναι «λειτουργικά και τεχνολογικά ισχυρό».
Η Anne Boden, διευθύνουσα σύμβουλος της ψηφιακής τράπεζας Starling με έδρα το Λονδίνο, είπε ότι ένα βασικό ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμα είναι ποιο πρόβλημα προσπαθεί να λύσει το Britcoin. H Boden είναι ένα από τα πολλά στελέχη του κλάδου που παρέχουν πληροφορίες σε αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς εξερευνούν τα CBDC.
Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα έχει αναζωπυρώσει τις φιλοδοξίες των κεντρικών τραπεζών να αναπτύξουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα. Αλλά μέχρι στιγμής, τα περισσότερα έργα CBDC κινούνται με αργό ρυθμό. Η Σουηδία, η οποία ήταν από νωρίς στο παιχνίδι CBDC, λέει ότι ελπίζει να έχει μια ψηφιακή έκδοση της σουηδικής κορώνας μέχρι το 2026.
Στην Κίνα, από την άλλη πλευρά, η κεντρική τράπεζα προχωρά με το δικό της έργο CBDC, δοκιμάζοντας μια εικονική έκδοση του γουάν σε πολλές επαρχίες. Οι ειδικοί λένε ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είναι πιθανό να είναι η πρώτη που θα λανσάρει πλήρως ένα CBDC.
Αλλά το ψηφιακό γουάν της Κινεζικής Λαϊκής Τράπεζας συνοδεύεται από μια σειρά προβλημάτων που το καθιστούν λιγότερο ελκυστικό στις δυτικές χώρες. Οι επικριτές λένε ότι είναι πολύ συγκεντρωτικό και πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της κρατικής επιτήρησης. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή, σε αντίθεση με τα μετρητά, οι ψηφιακές συναλλαγές των ανθρώπων μπορούν να παρακολουθούνται διαδικτυακά.
Ο Garrick Hileman, επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία κρυπτογράφησης Blockchain.com και επισκέπτης καθηγητής στο London School of Economics, θεωρεί πως η συζήτηση για ψηφιακά νομίσματα από κεντρικές τράπεζες μοιάζει με τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από το blockchain στα τέλη του 2017, όταν η τιμή του bitcoin γνώρισε σεισμικό ράλι πριν πέσει απότομα.
Αρκετές μεγάλες τράπεζες είχαν μιλήσει για τις τεράστιες δυνατότητες του blockchain, την τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής πίσω από τα κρυπτονομίσματα. Αλλά απέρριψαν την ιδέα πως το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να γίνουν κύριο οικονομικό φαινόμενο.
«Πιστεύω ότι τα CBDC αυτή τη στιγμή διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν μαζική υπερπροσφορά και να μην αποδώσουν», υποστήριξε ο Hileman.
"Τα ερωτήματα που πρέπει να συζητηθούν για να σχεδιαστεί ένα αποτελεσματικό CBDC - όπως το απόρρητο, και η επιτήρηση - είναι πράγματα που είναι πολύ πάνω από το μισθό κάθε κεντρικού τραπεζίτη."
Οι τραπεζίτες ανησυχούν επίσης ότι τα CBDC θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τον ρόλο τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο μιας «τραπεζικής φυγής». Οι καταναλωτές μπορεί να αρχίσουν να συρρέουν με σκοπό να τοποθετήσουν τις καταθέσεις τους απευθείας στις κεντρικές τράπεζες, αντί να κρατούν τα χρήματά τους στην τράπεζα.
Ωστόσο, σε οποιαδήποτε μορφή, το "Britcoin" και άλλα CBDC είναι αναπόφευκτα, δεν υπάρχει αμφιβολία για τη μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό.
«Μιλάμε για τα CBDC χρόνια τώρα», είπε ο Hileman. «Αυτό είναι πλέον σταθερό στο ραντάρ για τις κεντρικές τράπεζες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr