Αλλά, με τόσα NFTs στην αγορά, πώς ξέρει κάποιος εάν ένα είναι έγκυρο;
Τί είναι τα NFTs;
Οι μη-ανταλλάξιμες μάρκες (NFTs) είναι μοναδικές κρυπτο-μάρκες οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα μοναδικό αγαθό στον φυσικό ή στον ψηφιακό κόσμο.
Τα NFTs μπορεί να είναι έργα τέχνης, μουσική, εισιτήρια σε παιχνίδια και σόου, μάρκες gaming ή tweets από γνωστούς ανθρώπους.
Σε αντίθεση με τα ανταλλάξιμα κρυπτονομίσματα, όπως το monero (XMR), όπου το κάθε XRM μπορεί να ανταλλαχθεί με ένα XRM, τα NFTs είναι μη ανταλλάξιμα το οποίο σημαίνει ότι μπορείς να ανταλλάξεις το ένα NFT για κάποιο άλλο καθώς είναι επαληθευμένα μοναδικά.
Τα NFTs υπάρχουν σε διάφορες αγορές όπου οι χρήστες μπορούν να πουλήσουν, να αγοράσουν, να επιδείξουν και να δημιουργήσουν NFTs. Τα πιο γνωστά είναι το OpenSea, το Rarible, το Super Rare και το Foundation.
Πώς να αξιολογήσεις την εγκυρότητα των NFTs
Αναγνώριση της μάρκας: Αν μία συλλογή NFT έχει ιστορικό συναλλαγών και μία σταθερή αύξηση στην αξία των ξεχωριστών NFT, τότε θα έχεις βρει λογικά ένα έγκυρο NFT πρότζεκτ.
Εάν μπορέσεις να βρεις και τακτική κάλυψη από τα ΜΜΕ και ενεργές συζητήσεις από αξιόπιστα μέλη της κρυπτο-κοινότητας για αυτή την μάρκα NFT, τότε λογικά κοιτάς ένα πρότζεκτ που έχει αξία.
Το μέγεθος της κοινότητας: Οι πιο αξιόπιστες συλλογές NFTs έχουν συνήθως ζωντανές κοινότητες από συλλέκτες και οπαδούς.
Εάν μία μάρκα NFT που κοιτάς έχει μικρή ή ανύπαρκτη κοινότητα και είναι δύσκολο να βρεις κοινότητες στο διαδίκτυο για να συζητήσεις, τότε είναι καλύτερο να μείνεις μακριά από αυτή την μάρκα.
Ταυτότητα του δημιουργού: Εάν μία συλλογή NFT έχει κυκλοφορήσει επίσημα ή έχει εγκριθεί από μία μεγάλη εταιρεία, κάποιον διάσημο, κάποιον αθλητή ή κάποιον καλλιτέχνη, τότε λογικά ασχολείσαι με ένα έγκυρο πρότζεκτ NFT.
Το βασικό πράγμα που κάνει τα NFTs ελκυστικά στους καλλιτέχνες, στις εταιρείες και στους δημιουργούς είναι η ιχνηλασιμότητά τους. Μπορείς να δεις ποιος είναι ο αρχικός δημιουργός του NFT, πόσοι άνθρωποι το έχουν ανταλλάξει και πόσο είχε πουληθεί στην κάθε συναλλαγή. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις την αγορά ψεύτικων NFTs.
Το blockchain στο οποίο βασίζεται: Το Ethereum (ETH) είναι το πιο δημοφιλές blockchain στην αγορά των NFTs. Ωστόσο, λόγω των πολύ υψηλών χρεώσεων του Ethereum, άλλα blockchain, όπως το Solana (SOL) έχουν αρχίσει να γίνονται πιο γνωστά.
Είναι σημαντικό να ελέγξεις το δίκτυο blockchain για να καταλάβεις πόσο ασφαλές θα είναι το NFT σου μακροπρόθεσμα.
Για ένα καταξιωμένο blockchain, όπως είναι το Ethereum, είναι εύκολο να καταλάβεις γιατί οι συλλέκτες πιστεύουν ότι τα έργα τέχνης τους θα μείνουν για πάντα, δεδομένου του δυνατού ιστορικού σταθερότητας και συνέχειας του Ethereum.
Αντιστρόφως, κάποια blockchain που εμφανίζονται μπορεί να είναι πιο προσιτά για τους δημιουργούς, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα καθώς αν ένα blockchain δεν επιζήσει τότε όλα τα NFTs που θα είναι αποθηκευμένα σε αυτό δεν θα έχουν κάποια αξία.
Πριν κάνεις κάποια αγορά NFT, εξέτασε το blockchain στο οποίο λειτουργεί και σκέψου αν πιστεύεις ότι θα υπάρχει ακόμα αυτό το blockchain σε περισσότερα από πενήντα χρόνια.
Δικαιώματα πνευματικής προστασίας: Να είσαι σίγουρος ότι η μάρκα NFT έχει τα πνευματικά δικαιώματα για αυτά που πουλάει. Αν ένας ανώνυμος δημιουργός NFT χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες κάποιου διάσημου ή μίας μάρκας, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα. Τότε, ο ιδιοκτήτης θα μπορέσει να μηνήσει τον δημιουργό, και η αξία του NFT να πέσει.
Γι’ αυτό, μείνε μακριά από NFT πρότζεκτ τα οποία φαίνεται ότι είναι η πνευματική ιδιοκτησία κάποιου άλλου.
Δωρεάν NFTs και Giveaways: Ο πιο εύκολος τρόπος για να καταλάβεις ότι ένα NFT είναι απάτη είναι αν σου το δώσουν «δωρεάν» ή αν σου ζητήσουν να λάβεις μέρος σε έναν «διαγωνισμό» ή «giveaway».
Αυτές είναι συνήθως απόπειρες για να πάρει κάποιος της πληροφορίες του λογαριασμού σου και να κλέψει τα NFTs ή τα κρυπτονομίσματα που έχεις ήδη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr