Είναι δύσκολο να μην ακούσει κάποιος τα νέα για τις απίστευτες εκτοξεύσεις στις τιμές του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων τα τελευταία χρόνια. Αν είχε αγοράσει κάποιος bitcoin τον Απρίλιο του 2017, θα έβλεπε επιστροφές ύψους 3700% σε μόνο τέσσερα χρόνια.
Έχουν υπάρξει, όμως, και μεγάλες πτώσεις στις τιμές τους. Αν είχε αγοράσει κάποιος στα μέσα του Απριλίου του 2021 θα είχε χάσει πάνω από την μισή του επένδυση σε μόνο τέσσερις μήνες.
Αν έχει μπει κάποιος στον πειρασμό να επενδύσει, πρέπει να ξέρει αυτά που θα ακολουθήσουν πριν τοποθετήσει τα χρήματά του.
Είναι μία αρκετά υποθετική επένδυση
Γενικά μιλώντας, δεν υπάρχει κάποια φυσική αξία που βρίσκεται πίσω από τα κρυπτονομίσματα. Σε αντίθεση με τις μετοχές, δεν καταγράφουν τις αναπτυξιακές προοπτικές μίας αληθινής εταιρείας που πουλάει προϊόντα ή υπηρεσίες. Ούτε καταγράφουν την αξία ενός φυσικού πόρου όπως κάνει ένα βασικό αγαθό.
Μία εξαίρεση είναι τα stablecoin, όπως το tether, το οποίο βασίζεται στην τιμή του Αμερικάνικου δολαρίου, κάτι το οποίο το κάνει λιγότερο ασταθές.
Επίσης, κανένα κρυπτονόμισμα δεν αποδέχεται ως νόμισμα πληρωμών και συναλλαγών, εκτός από το Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο υιοθέτησε πρόσφατα το bitcoin ως εθνικό νόμισμα μαζί με το Αμερικάνικο δολάριο.
Επομένως, αν επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα σήμερα, “η μοναδική πηγή επιστροφών σου θα είναι να ποντάρεις ότι κάποιος άλλος θα είναι διατεθειμένος να πληρώσει περισσότερα για αυτό στο μέλλον από εσένα” είπε ο Matt Elliott, ένας οικονομικός προγραμματιστής.
Αυτό θα είναι ένα «δίκαιο στοίχημα» δεδομένου του κυρίαρχου ενδιαφέροντος για τα κρυπτονομίσματα, και ιδίως για τα μεγαλύτερα όπως το bitcoin, του οποίου η χρηματιστηριακή αξία είναι σχεδόν η μισή όλου του κρυπτο-κόσμου, σύμφωνα με τον Charles Schwab.
Είναι, επίσης, λογικό να υποθέσουμε ότι πολλά νομίσματα θα εκτοξευθούν, όπως έγινε στην περίοδο dot.com με τις εταιρείες.
“Το θετικό είναι ότι μπορούμε να δούμε επιστροφές 10x μέσα στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, δεν θα μας κάνει εντύπωση αν δεν έχουν καμία αξία σε πέντε χρόνια” είπε ο οικονομικός αναλυτής Ryan Sterling.
Μην επενδύσεις ό,τι δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να χάσεις. Ενώ δεν είναι μεγάλος υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων, ο Sterling βλέπει τα κρυπτονομίσματα ως κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους καθώς δεν έχουν καμία σχέση με τις μετοχές και τα ομόλογα.
Ο Sterling συμβουλεύει να μην επενδύει κάποιος πάνω από το 2% του ρευστού χαρτοφυλακίου του σε ψηφιακά νομίσματα.
Υπάρχει πολύ λίγη προστασία
Η άμεση ιδιοκτησία κρυπτονομισμάτων και οι συναλλαγές με τα κρυπτονομίσματα δεν είναι γενικά ρυθμισμένες και προσφέρουν πολύ λίγη προστασία στους χρήστες.
“Δεν έχουμε αρκετή προστασία για τους επενδυτές στην κρυπτο-οικονομία, στην έκδοση, στις συναλλαγές και στην δανειοδότηση. Μοιάζει περισσότερο με την «Άγρια Δύση». Αυτή η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων είναι γεμάτη από απάτες, σκαμ, και κακομεταχείριση σε κάποιες εφαρμογές” δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Gary Gensler.
Οι κανόνες για την φορολογία στα κρυπτο-αγαθά είναι επίσης σε πολύ αρχικά στάδια. Ωστόσο, οι κανόνες που υπάρχουν αυτή την στιγμή γίνονται πολύ πολύπλοκοι αν αποφασίσει κάποιος να αγοράσει κάτι με τα κρυπτονομίσματα που του ανήκουν.
Οι κανόνες και οι ρυθμίσεις θα αυξηθούν στο άμεσο μέλλον κάτι το οποίο θα επηρεάσει σίγουρα τις τιμές.
Τρόποι για να "ποντάρεις"
Εκτός κι αν είσαι άνετος να αγοράσεις κρυπτονομίσματα άμεσα και να τα φυλάξεις σε ένα ασφαλές ψηφιακό χαρτοφυλάκιο, υπάρχουν πιο εύκολοι τρόποι για να έχεις πρόσβαση.
Ο Sterling επενδύει συνήθως τα χρήματα των πελατών του σε bitcoin και Ethereum σε λογαριασμούς που τους τρέχει η Grayscale, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ψηφιακών νομισμάτων.
Αν δεν συνεργάζεσαι με έναν οικονομικό σύμβουλο, μπορείς να έχεις έμμεση έκθεση αγοράζοντας μετοχές σε επενδύσεις της Grayscale και σε άλλα εξωτερικά επενδυτικά κρυπτο-προϊόντα στην δευτερεύουσα μη-συνταγογραφούμενη αγορά από κάποιες πλατφόρμες συναλλαγών όπως η Schwab.com και η Fidelity.com.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr