Οι κεντρικές τράπεζες στον κόσμο εξετάζουν αν πρέπει να κυκλοφορήσουν ψηφιακά νομίσματα για να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο με την γρήγορη τεχνολογική ανάπτυξη στα συστήματα πληρωμής.
Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν πρέπει να επιμείνει στο CBDC της λίρας, αλλά υπάρχουν εκτιμήσεις πως τελικά θα το πράξει.
“Υποπτεύομαι ότι μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια θα το δούμε αυτό να λειτουργεί στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μία δοκιμαστική βάση για αρχή” δήλωσε ο Davies.
Το CBDC είναι μία λογική εξέλιξη, ωστόσο είναι προβληματική από την οπτική γωνία των τραπεζών καθώς τα μετρητά αρχίζουν σταδιακά να εξαφανίζονται από την οικονομία.
Ταυτοχρόνως, τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, είναι καταστροφικά για το περιβάλλον και δεν είναι χρήσιμα για όλες τις συναλλαγές εκτός από τις αγορές κοκαΐνης στο σκοτεινό δίκτυο, είπε ο Davies.
“Δεν είναι μία αποθήκη αξίας, είναι πολύ ασταθής” υπογράμμισε ο Davies.
Ο διευθυντής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, ανακοίνωσε από τη μεριά του ότι οι κεντρικές τράπεζες πράγματι αξιολογούν ένα CBDC.
“Δεν νομίζω ότι η Τράπεζα της Αγγλίας και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πίσω σε αυτό το θέμα” είπε ο Bailey.
“Πρέπει να απαντήσουμε στην ερώτηση – ποια προβλήματα ακριβώς προσπαθούμε να λύσουμε εδώ; Πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι στο τι πιστεύουμε ότι θα κάνει ένα ψηφιακό νόμισμα και πώς μπορεί να βελτιώσει το σύστημα” πρόσθεσε ο Bailey.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη αποφασίσει να συνεχίσει με τον σχεδιασμό ενός ψηφιακού ευρώ, ωστόσο η κυκλοφορία του μπορεί να είναι σε πέντε χρόνια.
Επίσης, ο Πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, δήλωσε ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα έχει έναν περιορισμένο ρόλο αρχικά, καθώς θα μπορούσε να διαταράξει τον τραπεζικό τομέα και να επεκτείνει υπερβολικά τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr