«Εάν η κεντρική τράπεζα εμπλακεί σε ψηφιακές πληρωμές, η ιδιωτική ζωή θα προστατεύεται καλύτερα. Γιατί; Επειδή δεν είμαστε σαν ιδιωτικές εταιρείες. Δεν έχουμε εμπορικό συμφέρον να αποθηκεύσουμε, να διαχειριστούμε ή να δημιουργήσουμε έσοδα από τα δεδομένα των χρηστών ενός ψηφιακού μέσου πληρωμής. Δεν είμαστε θεσμός μεγιστοποίησης του κέρδους, εργαζόμαστε προς το συμφέρον των πολιτών. Είμαστε λοιπόν διαφορετικοί από τους ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι μετά από δημόσια διαβούλευση προέκυψε ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλέστεροι εάν οι πληροφορίες τους βρίσκονται στα χέρια της κεντρικής τράπεζας – ενός δημόσιου ιδρύματος – από ό, τι αν βρίσκονται στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών.
«Δεύτερον, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προστατεύσουμε τα εμπιστευτικά δεδομένα, επιτρέποντας ταυτόχρονα τους ελέγχους που προβλέπονται από το νόμο για την αποφυγή παράνομων συναλλαγών, όπως εκείνοι που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ή τη φοροδιαφυγή».
{https://twitter.com/ecb/status/1406520110890823688}
Ερωτηθείς, πώς θα λειτουργούσε το ψηφιακό ευρώ υπογράμμισε: «Πρώτα απ’ όλα, θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε τα δεδομένα. Ας υποθέσουμε ότι πρέπει να σας δώσω χρήματα. Είμαι αυτός που πληρώνει και είσαι ο δικαιούχος. Θα πήγαινα στην τράπεζά μου, η οποία θα ήξερε ότι πραγματοποιώ την πληρωμή και θα της δώσω έναν κωδικό. Ο διαχειριστής της πληρωμής θα μεταφέρει την πληρωμή μεταξύ ενός κωδικού και ενός άλλου κωδικού. Δεν θα γνωρίζει την ταυτότητα αυτού που πληρώνει πίσω από τον έναν κωδικό και τον δικαιούχο πίσω από τον άλλο. Έτσι, η πληρωμή θα περάσει, αλλά κανείς στην αλυσίδα πληρωμών δεν θα έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κρυπτογραφικούς κωδικούς. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να πραγματοποιούνται πληρωμές εκτός σύνδεσης για μικρά ποσά, στα οποία δεν καταγράφονται δεδομένα».
Σε ό,τι αφορά τον περιορισμό του ποσού, βάσει του οποίου μπορεί κάποιος να κάνει ανώνυμες συναλλαγές ο κ. Πανέτα είπε ότι την Τράπεζα δεν την ενδιαφέρει να εντοπίσει όλες τις πληρωμές: «Επειδή υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη φοροδιαφυγή, αυτός ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλότερος για μικρές συναλλαγές, αρκεί να μην χρησιμοποιούνται για τη διάσπαση μιας μεγαλύτερης πληρωμής σε πολλές μικρότερες. Αυτό το αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν με έναν πειραματισμό εισάγοντας «κουπόνια ανωνυμίας», καθιστώντας δυνατή τη μεταφορά ανώνυμα ενός περιορισμένου ποσού ψηφιακού ευρώ για μια καθορισμένη χρονική περίοδο».
{https://twitter.com/ecb/status/1406520113499721730}
Ο κ. Πανέτα αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των δοκιμών που έχουν ξεκινήσει. «Σε αυτήν την προκαταρκτική φάση, έχουμε οργανώσει τέσσερις ροές εργασίας στις οποίες δοκιμάσαμε τη δυνατότητα εκτέλεσης ενός ψηφιακού ευρώ με ένα κεντρικό σύστημα, ένα αποκεντρωμένο, ένα μείγμα των δύο και με πληρωμές εκτός σύνδεσης. Εάν το Διοικητικό Συμβούλιο μας δώσει το πράσινο φως τον Ιούλιο, θα ξεκινήσουμε μια επίσημη φάση έρευνας με επίκεντρο τον σχεδιασμό ενός ψηφιακού ευρώ. Μετά από δύο χρόνια, θα επιστρέψουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο και, εν τω μεταξύ, θα αλληλεπιδράσουμε με άλλες ευρωπαϊκές αρχές και θεσμικά όργανα – το Κοινοβούλιο, την Επιτροπή, το Συμβούλιο, του Eurogroup – όλους όσοι συμμετέχουν, επειδή το ψηφιακό το ευρώ θα απαιτήσει νομοθετικές αλλαγές. Έτσι, στο τέλος αυτών των δύο ετών, στην ιδανική περίπτωση, θα έχουμε περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τα βήματα που θα ήταν απαραίτητα για την έκδοση ψηφιακού ευρώ, εάν ληφθεί η απόφαση να το ξεκινήσει», σημείωσε ο Πανέτα.
«Προς το παρόν, ένα ψηφιακό ευρώ δεν προβλέπεται ρητά στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσατε να ορίσετε τη νομική βάση για ένα ψηφιακό ευρώ, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του. Η ισχύουσα νομοθεσία μπορεί επίσης να χρειαστεί να προσαρμοστεί για να καλύψει ένα ψηφιακό ευρώ. Για παράδειγμα, για να επιτρέπεται στις αρχές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες να έχουν την εξουσία να επαληθεύουν, εκ των υστέρων, όχι μόνο συναλλαγές μέσω τραπεζικών λογαριασμών, αλλά και μέσω του ψηφιακού ευρώ», κατέληξε.
{https://twitter.com/ecb/status/1406520115374530564}
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr