Ωστόσο, θεωρείται απίθανο να υπάρξει συντονισμένη χρέωση κρυπτογράφησης σύντομα, λένε πολλά στελέχη χρηματοοικονομικών και λογιστές, τα οποία διστάζουν να ρισκάρουν τον ισολογισμό και να κινδυνεύσουν την φήμη όσων επενδύουν, για ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο και απρόβλεπτο περιουσιακό στοιχείο.
Το στοίχημα με το bitcoin ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Tesla Inc., ένωσε την εταιρεία λογισμικού MicroStrategy Inc και την εταιρεία πληρωμών του Jack Dorsey, αφεντικό του Twitter, στην πλατφόρμα ανταλλαγής χρημάτων για το ψηφιακό νόμισμα.
Οι υποστηρικτές του κρυπτονομίσματος το βλέπουν ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού σε μια εποχή άνευ προηγουμένου κυβερνητικού ερεθίσματος, πτώση του δολαρίου και ρεκόρ χαμηλών επιτοκίων που καθιστούν δύσκολη την εύρεση ελκυστικών περιουσιακών στοιχείων υψηλής απόδοσης.
Παρόλο που οι κινήσεις έχουν προκαλέσει περισσότερες συζητήσεις στην αίθουσα συνεδριάσεων, οι πονοκέφαλοι από την αστάθεια του bitcoin στη λογιστική και την αποθήκευσή του είναι πιθανό να αποκλείσουν ένα μεγάλο μέρος εταιρειών που κατέχουν μεγάλα ποσά σε ισολογισμούς βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με περισσότερους από δώδεκα οικονομικούς αξιωματούχους, μέλη και λογιστές που έδωσαν συνέντευξη στο Reuters.
Το Συμβούλιο Οικονομικών Λογιστικών Προτύπων (FASB), το οποίο καθορίζει λογιστικά πρότυπα για εταιρείες των Η.Π.Α., δεν έχει συγκεκριμένες οδηγίες για τη λογιστική των κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις συζητήσεις μεταξύ ενός ξεχωριστού εμπορικού φορέα των Η.Π.Α., οι εταιρείες εφαρμόζουν την υπάρχουσα καθοδήγηση του FASB σχετικά με τη λογιστική των «άυλων περιουσιακών στοιχείων», η οποία συνήθως περιλαμβάνει πνευματική ιδιοκτησία και αναγνώριση επωνυμίας.
Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, εταιρείες εκτός των εταιρειών επενδύσεων ή του χρηματιστηρίου, δεν μπορούν να αποκτήσουν κέρδη στην αξία των συμμετοχών σε περίπτωση που η τιμή του bitcoin αυξηθεί - αλλά πρέπει να καταγράψουν την επένδυσή τους ως ζημιά εάν πέσει.
Επιπλέον, μόλις μια εταιρεία καταγράψει τις συμμετοχές της, δεν μπορεί να καταγράψει επακόλουθα κέρδη μέχρι να πουλήσει.
Αντίθετα, οι εταιρείες αντικατοπτρίζουν περιοδικά την επίδραση των διακυμάνσεων στα παραδοσιακά νομίσματα στις οικονομικές τους καταστάσεις.
Να σημειωθεί ότι το FASB δεν έχει άμεσα σχέδια να επανεξετάσει τη μεταχείριση του bitcoin.
Εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, τα κρυπτονομίσματα αντιμετωπίζονται επίσης ως άυλα περιουσιακά στοιχεία. Αλλά σε αντίθεση με την καθοδήγηση σύμφωνα με τους κανόνες του FASB, οι διορθώσεις μπορούν να αντιστραφούν τα επόμενα χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, οι εταιρείες μπορούν να καταγράψουν το bitcoin στην αγοραία αξία.
Οι εισηγμένες εταιρείες κατέχουν μαζί περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια bitcoin, σύμφωνα με στοιχεία του ιστότοπου Bitcoin Treasury. Περίπου το 80% κατέχει η Tesla και η MicroStrategy, η οποία έχει στην κατοχή της πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Square, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν και να πωλούν bitcoin, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είχε προσθέσει επιπλέον 170 εκατομμύρια δολάρια του εικονικού νομίσματος στα ταμεία της.
Φυσικά, αν η τιμή του bitcoin αυξηθεί, μια εταιρεία μπορεί πάντα απλά να πουλήσει τις μετοχές της, πραγματοποιώντας έτσι κάποια κέρδη. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μια ριψοκίνδυνη επένδυση, δεδομένου του ρεκόρ των κινήσεων κρυπτονομισμάτων.
Το 2013, για παράδειγμα, το bitcoin ξεκίνησε στα 13 $ περίπου και αυξήθηκε σε πάνω από 1.000 $. Το 2017, αυξήθηκε από περίπου 1.000 $ σε περίπου 20.000 $. Στις αρχές του 2020, έπεσε κάτω από 4.000 $. Μειώθηκε περισσότερο από 25% στα τέλη του περασμένου μήνα μόνο μια εβδομάδα μετά το υψηλό ρεκόρ πάνω από τα 58.000 $ και τώρα, έχει πλέον ανακτήσει μέρος των απωλειών του.
Περίπου το 5% των οικονομικών διευθυντών δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να διατηρήσουν το bitcoin στους ισολογισμούς τους το 2021, σύμφωνα με έρευνα 77 στελεχών από την αμερικανική ερευνητική εταιρεία Gartner τον περασμένο μήνα.
Περίπου το 84% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να το κρατήσουν ποτέ ως εταιρικό περιουσιακό στοιχείο, αναφέροντας την αστάθεια ως την κορυφαία ανησυχία, ακολουθούμενη από την αποτροπή του κινδύνου από το διοικητικό συμβούλιο, την αργή υιοθέτηση ως μια ευρεία μέθοδο πληρωμής και τα ρυθμιστικά ζητήματα.
«Νομίζω ότι ως επί το πλείστον θα βρείτε ότι οι εταιρείες θα αποφύγουν τέτοια πράγματα», δήλωσε ο Jack McCullough, πρόεδρος του Συμβουλίου Ηγεσίας του CFO.
«Οι CFOs είναι πιθανό να είναι πολύ συντηρητικοί στη διαχείριση εταιρικών ταμείων. Είναι χαρούμενοι να βυθίζουν χρήματα σε πολύ ασφαλή μέρη με χαμηλό ενδιαφέρον. Η δουλειά τους είναι να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εταιρείας μέσω των δραστηριοτήτων της και το ταμείο πρέπει να είναι ασφαλές», συμπλήρωσε.
Οι υποστηρικτές του κρυπτονομίσματος, ωστόσο, λένε ότι η λογική για τις εταιρείες να αγοράζουν bitcoin είναι σαφής, ιδίως η πτώση του δολαρίου - το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα - το οποίο έχει μειωθεί περίπου 4,5% έναντι ενός καλαθιού σημαντικών νομισμάτων κατά το παρελθόν έτος.
«Η αξία του δολαρίου με την πάροδο του χρόνου γίνεται όλο και πιο αδύναμη», δήλωσε ο Dave Sackett, CFO της ULVAC Technologies Inc.
«Το Bitcoin στρέφει το σενάριο σε αυτό», πρόσθεσε.
Ο Sackett μίλησε σε στελέχη της ULVAC για επενδύσεις σε bitcoin τον περασμένο Απρίλιο, υποδηλώνοντας ότι παίρνουν ένα ρίσκο και στη συνέχεια εξαργυρώνουν τα πιθανά κέρδη. Το ρίσκο πέτυχε και επέφερε κέρδη, είπε.
Τελικά, η επέκταση σε bitcoin από εταιρείες χωρίς υπάρχοντες δεσμούς με την αγορά κρυπτογράφησης μπορεί να εξαρτάται από την προθυμία των χρηματοοικονομικών στελεχών να αναλάβουν κίνδυνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr