Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο πηγές από τις κρατικές τράπεζες, οι απώλειες του τουρκικού νομίσματος θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερες αν δεν είχαν παρέμβει οι τουρκικές αρχές για να υποστηρίξουν την ισοτιμία με το δολάριο. Στο πλαίσιο αυτό η λίρα υποχώρησε μόνο έως και 0,4% σε χαμηλό επταμήνου 5,9781 έναντι του δολαρίου.
«Ήταν μια από τις πιο μικρές υποχωρήσεις σήμερα – αλλά αυτό κόστισε ακριβά», σημειώνει το Bloomberg.
Αμφισβητούμενη τακτική η στήριξη της λίρας
Οι κρατικές τράπεζες έχουν επανειλημμένα πουλήσει δολάρια για να στηρίξουν τη λίρα το τελευταίο έτος, ειδικά σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας.
Το νόμισμα αποτελεί βασικό οικονομικό βαρόμετρο για τους ψηφοφόρους και οδηγό εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην Τουρκία.
Ωστόσο, η πρακτική έχει προκαλέσει διαμάχες, καθώς στην ουσία είναι μια συγκαλυμμένη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας.
Επίσης, η συναλλαγή της λίρας είναι πια λιγότερο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές, εξαιτίας των παρεμβάσεων αυτών.
Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι κατά την προετοιμασία των δημοτικών εκλογών τον Μάρτιο, οι κρατικές τράπεζες πώλησαν μέχρι και 15 δισ. δολάρια για να στηρίξουν το νόμισμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, οι συναλλαγές ανήλθαν σε τουλάχιστον 3,5 δισ. δολάρια, εν μέσω φόβων ότι τα μέτρα- δασμοί από την Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα νέο χτύπημα στην τουρκική οικονομία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr