«Παρόλο που το Bitcoin εξακολουθεί να κατακρίνεται από τις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές αγορές, τα cryptoassets είναι πλέον πολύ ευρύτερα διαδεδομένα σε σύγκριση με το Bitcoin, και η αναζήτηση σχετικά με το εύρος της χρήσης αυτών δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί», ανέφερε ο Kiran Nagaraj, ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης και Μanaging Director του Cryptoasset Services της KPMG.
«Τα Cryptoassets έχουν πολλές ευκαιρίες/δυνατότητες χρήσης, αλλά για να πετύχουν, ένα απαραίτητο επόμενο βήμα είναι η θεσμοθέτησή τους, ώστε να βοηθηθεί η ανάπτυξη της “tokenized” οικονομίας».
Η έκθεση επισημαίνει ότι πρόσφατα υπήρξε ένα κύμα νεοεισερχόμενων στη συγκεκριμένη αγορά, όπως εδραιωμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, «security token platforms» και ανταλλακτήρια cryptoassets, οι οποίοι λανσάρουν διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες σχετικές με cryptoassets και την tokenized οικονομία που βασίζεται σε τεχνολογίες blockchain. Παράλληλα αναφέρει ότι η tokenized οικονομία θα είναι πιθανότατα μία από τις πιο σημαντικές καινοτομίες που θα επιφέρουν τα cryptoassets.
Ο Constance Hunter, Chief Economist της KPMG US και ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης, δήλωσε «Το cryptocurrency είναι ένα αξιοσημείωτο και καινοτόμο άλμα προς τα εμπρός, αλλά αυτό δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρό ώστε να ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια για τη δημιουργία ενός πραγματικού νομίσματος. Υπάρχουν ακόμα σημαντικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να μπορέσουν να τύχουν παγκόσμιας αποδοχής».
Οι συντάκτες της έρευνας υποδεικνύουν επίσης ότι τα cryptoassets αποτελούν ευκαιρία για να μεταλλαχθεί ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και να δημιουργηθεί ένα πραγματικά ανοιχτό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Τα cryptoassets έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και να δημιουργήσουν ένα πραγματικά ανοικτό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Jeff Horowitz, Chief Compliance Officer της Coinbase. «Η θεσμοθέτηση των cryptoassets θα φέρει νέα κεφάλαια και θα οδηγήσει σε μια σειρά καινοτομιών που θα ωφελήσουν τελικά όλους τους συμμετέχοντες. Θα οδηγήσει σε περισσότερες χρηματοοικονομικές επιλογές, καινοτομία, αποδοτικότητα και ευκαιρίες, που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».
Επίσης η έκθεση εξετάζει σε βάθος ορισμένες από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα cryptoassets, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
— Συμμόρφωση με κανονιστικές υποχρεώσεις
— Know your customer (KYC)
— Ασφάλεια των cryptoassets
— Λογιστικούς χειρισμούς και χρηματοοικονομικές αναφορές
— Φορολογικές επιπτώσεις
— Fork management και διακυβέρνηση
«Αυτές είναι κρίσιμες προκλήσεις και μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν η θεσμοθέτηση τους θα γίνει πραγματικότητα ώστε να οδηγήσει στη μελλοντική ανάπτυξη των cryptoassets», δήλωσε ο Nagaraj.
Η έκθεση αναφέρει ότι από τα περίπου 2 000 cryptoassets που εκδίδονται, πολλά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με υψηλές αποτιμήσεις, δεν έχουν κάποιο πάγιο με το οποίο να συνδέονται.
Είναι τα cryptoassets μια λύση που ψάχνει για ένα πρόβλημα; «Όχι, υπάρχουν πραγματικά προβλήματα που τα cryptoassets θέλουν να αντιμετωπίσουν και η επιτυχία τους θα καθοριστεί από την ικανότητά τους να ξεπεράσουν ή να μειώσουν τις δυσκολίες και ανεπάρκειες που υπάρχουν σήμερα στην παγκόσμια οικονομία», σχολίασε ο Nagaraj.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr