Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στην ευρωζώνη, ενώ ανέβαλε τις αποφάσεις για το μέλλον του QE. Ωστόσο, οι δηλώσεις του έδειξαν ότι η ΕΚΤ επεξεργάζεται σενάρια για την εκκίνηση του tapering, το οποίο όμως φαίνεται πως θα είναι ομαλό.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει το πώς το ισχυρό ευρώ επιδρά στον πληθωρισμό και στην ανάπτυξη στην ευρωζώνη.
Να σημειωθεί ότι πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος του ευρώ είναι ο βασικός λόγος που η ΕΚΤ επέλεξε να μην προχωρήσει ακόμα σε μια περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
"Η πρόσφατη αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας αποτελεί πηγή αβεβαιότητας που απαιτεί παρακολούθηση όσον αφορά στις πιθανές επιπτώσεις της στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές σταθερότητας των τιμών", ανέφερε ο Ντράγκι.
Αυτά τα λόγια ωστόσο δεν άσκησαν καμία πίεση στο ευρώ και μάλιστα ορισμένοι traders επεσήμαναν τα σχόλια του κ. Ντράγκι για τον πληθωρισμό. Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού (ο οποίος εξαιρεί τους τομείς της ενέργειας και της διατροφής) κινείται ελαφρώς καλύτερα και τόνισε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία δεν ήταν ένας βασικός παράγοντας που εξέτασε η ΕΚΤ για να καθορίσει τη νομισματική πολιτική.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν είναι αυτός ο βασικός λόγος που "εκτοξεύεται" το ευρώ, αλλά η αδυναμία του δολαρίου, το οποίο πλήττεται από πολλούς παράγοντες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
«Το δολάριο δέχεται πιέσεις από πολλά μέτωπα -από τον αναιμικό πληθωρισμό μέχρι την αβεβαιότητα που συνεπάγεται ο Trump και τους γεωπολιτικούς κινδύνους», δήλωσε στο Bloomberg ο Junichi Ishikawa, της IG Securities.
Μαρία Μιχάλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr