Πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο εξετάζουν το πώς να ρυθμίσουν και να ταξινομήσουν το Bitcoin, η αξία του οποίου εκτινάχθηκε τον Ιούνιο στο ρεκόρ των σχεδόν 3.000 δολαρίων.
Τον Απρίλιο, η ιαπωνική κυβέρνηση αναγνώρισε το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να χρησιμοποιήσει τη χρηματοοικονομική τεχνολογία για να τονώσει την οικονομία.
«Το Bitcoin δεν έχει ένα στοιχείο που καθιστά ένα νόμισμα καλό, και αυτό είναι η σταθερότητα», δήλωσε ο κ. Νοβότνι στην αυστριακή εφημερίδα Kleine Zeitung, όπως μεταδίδει το Reuters. «Το Bitcoin είναι αντικείμενο σπεκουλαρίσματος».
Όπως και άλλα εικονικά νομίσματα, το Bitcoin δεν υπόκειται σε μια ενιαία αρχή, όπως μια κεντρική τράπεζα. Αντιθέτως, οι συναλλαγές Bitcoin καταγράφονται σε χιλιάδες υπολογιστές ανά τον κόσμο που καταχωρούν και επικυρώνουν τις συναλλαγές -μια τεχνολογία που είναι γνωστή ως blockchain.
Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να βλέπουν θετικά την τεχνολογία αυτή, λόγω των εκρηκτικών επιδόσεών της και της προοπτικής να ανταγωνιστεί τον χρυσό και το εκδιδόμενο από το κράτος συνάλλαγμα ως μέσω αποθήκευσης αξίας.
Το Bitcoin έχει υποχωρήσει κατά 20% από το ρεκόρ του Ιουνίου, ωστόσο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται 245% υψηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αν και η κεντρική τράπεζα δεν θα απαγορεύσει τα Bitcoins, ωστόσο ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει τα ρίσκα, σημείωσε ο κ. Νοβότνι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr