Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτές είναι δύο από τις βασικές διαπιστώσεις της έκθεσης, με τίτλο: «Ο διεθνής ρόλος του ευρώ», που εξετάζει τις εξελίξεις στη χρήση του ευρώ από κατοίκους εκτός της Ευρωζώνης το 2016 και τις αρχές του 2017 και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
«Το ευρώ δεν αμφισβητείται ως το δεύτερο περισσότερο χρησιμοποιούμενο διεθνές νόμισμα σε ένα περιβάλλον, όπου σταδιακά αυξάνεται το ποσοστό των μη παραδοσιακών αποθεματικών νομισμάτων», δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.
Αυξημένοι μη οικονομικοί κίνδυνοι, κυρίως από γεωπολιτικές εξελίξεις και την αβεβαιότητα για την οικονομική πολιτική, καθώς και η συνεχιζόμενη επίδραση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ ήταν μεταξύ των κύριων εξελίξεων που επηρέασαν τον διεθνή ρόλο του ευρώ.
Η διεθνής χρήση του ευρώ υποχώρησε ελαφρά την περίοδο 2016-2017, αλλά όχι ομοιόμορφα. Μία εξαίρεση ήταν η αύξηση του ποσοστού των επίσημων συναλλαγματικών αποθεμάτων που διατηρούνται σε ευρώ (σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες) στο 19,7% το 2016 από 19,4% την προηγούμενη περίοδο. Επίσης, αυξήθηκε το ποσοστό των διεθνών πληρωμών σε ευρώ. Από την άλλη πλευρά, μειώθηκε το μερίδιό του ως διεθνούς νομίσματος, ιδιαίτερα αναφορικά με το ανεξόφλητο υπόλοιπο διεθνών δανείων, τις συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος και αποστολές τραπεζογραμματίων ευρώ εκτός της Ευρωζώνης. Επίσης, πέρυσι μειώθηκε το ποσοστό του ευρώ στα διεθνή ομόλογα και παραμένει αρκετά χαμηλότερο από το επίπεδο πριν από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr