Ο βασικοί λόγοι είναι δύο:
α) Οι αγορές έχουν πλέον πιστεί ότι το γεν δεν αποτελεί νόμισμα για carrytrading, τουλάχιστον όχι στο μέγεθος που ήταν πριν λίγο καιρό, κυρίως λόγω του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί για την πορεία της αμερικάνικης οικονομίας. Τόσο οι πρόσφατες δηλώσεις του τέως προέδρου της Fed, AlanGreenspan, περί επικείμενης ύφεσης στην οικονομία, όσο και η πρόβλεψη των αγορών για δραματική μείωση του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2006 σε 2,3% από το 3,5% του 2005, δημιουργούν ιδιαίτερο προβληματισμό, ο οποίος μεταφράζεται σε αλλαγή νομισματικής πολιτικής της Fedμε πρώτη κίνηση μείωσης των επιτοκίων.
β) Σύντομα τελειώνει το ιαπωνικό οικονομικό έτος με αποτέλεσμα οι πολυεθνικές ιαπωνικές εταιρίες να επαναπατρίζουν κεφάλαια στη χώρα. Αυτή η κίνηση θα επιφέρει ασφαλώς εξαιρετική ρευστότητα, όπως επίσης και διόγκωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Αν μάλιστα δούμε το ιστορικό των τελευταίων χρόνων, το γεν ενισχύεται πάντα κατά την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου. Επομένως, αν συνδυάσουμε την επικείμενη ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ με την ενδυνάμωση των προοπτικών της ιαπωνικής οικονομίας, έχουμε την αιτία στην «επανάσταση» των αγορών συναλλάγματος.
Σε τεχνική ανάλυση, το γεν στην ισοτιμία του με το ευρώ, κατάφερε να διασπάσει την αντίσταση του ημερήσιου 55άρη ΚΜΟ στο 156,95, κάτι που ουσιαστικά το είχε επαναλάβει τον Οκτώβριο του 2006, πλησιάζοντας το χαμηλό του μήνα (155,26) φτάνοντας μέχρι το 155,72. Η ισχυρή αντίσταση όμως του εβδ. 14άρη ΚΜΟ (αδιάσπαστος από 3/06) στο 156,24, έδωσε στήριγμα στο ευρώ. Αυτή τη στιγμή, η ισότιμα διαπραγματεύεται στο 156,41, δείχνοντας ότι το μομέντουμ του γεν κατευνάζει. Πλέον, στήριγμα του γεν σε περαιτέρω κέρδη του ευρώ αποτελεί ο ημερήσιος 55άρης ΚΜΟ στο 156,95. Αν δεν δούμε μέσα στις επόμενες μέρες ανακατάληψη του 55άρη, τότε ίσως στην ισοτιμία αρχίζει να αλλάζει η τάση που μέχρι τώρα ήταν ισχυρή υπέρ του ευρώ.
Στην βασικότερη ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, είχαμε εξαιρετική αστάθεια τις τελευταίες ώρες. Η αιτία βρίσκεται περισσότερο στις κινήσεις των crossτους με το γεν παρά τα μικτά χθεσινά νέα από τις ΗΠΑ. Πάντως, οι αγορές περιμένουν με ιδιαίτερη ανυπομονησία τα σημερινά fundamentals από ΗΠΑ, με το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου, το Chicago PMI, τις πωλήσεις νέων κατοικιών, αλλά και την κατάθεση του προέδρου της Fed, Bernanke, ενώπιον του LTFC. Το τι θα προκύψει κανείς δεν ξέρει με σιγουριά από αυτή την πλειάδα σημαντικών ανακοινώσεων, το μόνο σίγουρο είναι ότι η αυριανή μέρα θα βρει τις ισοτιμίες σε εντελώς διαφορετικές τιμές.
Αν το ευρώ κινηθεί ανοδικά, αντίσταση θα συναντήσει στα επίπεδα 1,3240 όπου υπάρχει η ανοδική γραμμή τάσης που σχηματίστηκε από τις κορυφές 1,3043 και 1,3170. Από εκεί και πέρα, το 1,3290 είναι η επόμενη στάση, το οποίο υπήρξε κορυφή στις 12/12/06 και 2/1/07. Στην περίπτωση που οι προβλέψεις δεν επιβεβαιωθούν και τα νέα από ΗΠΑ είναι θετικά, το δολάριο θα ενισχυθεί αρκετά. Πρώτο στήριγμα του ευρώ αποτελεί ο ημερήσιος Tenkan Sen στο 1,3170, ενώ έπειτα συναντάμε τον ημερήσιο Kijun Sen στο 1,3085.
Χρήστος Σμυρνιώτης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr