Συνολικά το τουρκικό νόμισμα έχασε 17% έναντι του δολαρίου του 2016, ενώ, τα τουρκικά ομόλογα σε δολάρια σημείωσαν την τρίτη χειρότερη απόδοση στην αγορά μετά το Μπελίζ και τη Μοζαμβίκη. Χτες η λίρα υποχώρησε κατά 1,6% αγγίζοντας το 3,77 έναντι του δολαρίου, έχοντας αποδυναμωθεί κοντά στο 7% από τις αρχές του έτους.
Η πίεση του προέδρου Ερντογάν στην Κεντρική Τράπεζα να μην προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων οδηγεί επενδυτές στο δολάριο που πλέον μπορεί να δώσει καλύτερες αποδόσεις. Το μόνο που κάνει η Κεντρική Τράπεζα είναι να «ρίχνει» συναλλαγματικά αποθέματα στην αγορά ώστε να φρενάρει την πτώση της ισοτιμίας. Χτες η Κεντρική Τράπεζα ενίσχυσε τη ρευστότητα στο σύστημα με περίπου 1,5 δισ. δολ.
Σημειώνεται ότι το 2016 η Moody's ακολούθησε την S&P υποβαθμίζοντας την πιστωτική θέση της Τουρκίας σε junk, αφήνοντας την Fitch ως τον μόνο οίκο αξιολόγησης που αξιολογεί τη χώρα με επενδυτικό βαθμό.
Στο φόντο αυτό εντείνονται οι προβληματισμοί για την πολιτική πορεία της Άγκυρας σε μια περίοδο αναστατώσεων και ανακατατάξεων στην αν. Μεσόγειο, αλλά και το πώς η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί στα ανοικτά μέτωπα που έχει.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr