Μάλιστα, τα κέρδη του κρυπτονομίσματος το 2016 είναι τέσσερις φορές τα κέρδη που κατέγραψαν το ρωσικό ρούβλι και το ρεάλ της Βραζιλίας, που θεωρούνται «σκληρά νομίσματα».
Σύμφωνα με το Bloomberg, η άνοδος του bitcoin οφείλεται στους εξής παράγοντες:
1. Περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων (capital controls)
Τα capital controls, σε παγκόσμιο επίπεδο, στα κρατικά νομίσματα, όπως π.χ. στο κινεζικό γουάν, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της αύξησης της ζήτησης του bitcoin, το οποίο, καθώς δεν ελέγχεται από κάποια κυβέρνηση ή κεντρική τράπεζα, γίνεται πιο ελκυστικό.
2. Αναμενόμενη μείωση των εμβασμάτων
Πολιτικές απομονωτισμού από ορισμένες κυβερνήσεις, με στόχο τον περιορισμό των εμβασμάτων, θα ωθήσουν τους καταναλωτές στο bitcoin.
3. Επιβράδυνση της ανάπτυξης των αποθεμάτων
Η έκρηξη της προσφοράς bitcoin επιβραδύνεται, επισημαίνει το Bloomberg.
4. Αυξημένη αποδοχή
Περισσότεροι καταναλωτές χρησιμοποιούν bitcoins και περισσότερες επιχειρήσεις τα αποδέχονται ως μέσο πληρωμής. Η χρήση bitcoins από επενδυτές και διαδικτυακούς αγοραστές αυξάνεται με σταθερό ρυθμό.
5. Καταστολή της διαφθοράς και πόλεμος στην τρομοκρατία
Η Ινδία και η Βενεζουέλα απέσυραν τα χαρτονομίσματα μεγάλης ονομαστικής αξίας. Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αυστηροποιούν τους κανόνες για την καταγραφή των assets στο εξωτερικό, με στόχο να βρουν πως και που διακινείται το «μαύρο χρήμα». Αυτό αυξάνει τη ζήτηση για bitcoins από ανθρώπους που θέλουν να αποφύγουν όλη αυτή την επίβλεψη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr