Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, η πρωτοφανής υποτονική αύξηση του πληθωρισμού που οδήγησε την κεντρική τράπεζα να θέσει περιορισμούς στη διακύμανση του νομίσματος στην αγορά συναλλάγματος το 2013 έχει πια τελειώσει, αφού ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Τσεχία σχεδόν διπλασιάστηκε στο 1,5% τον Νοέμβριο, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό εδώ και πάνω από τρία χρόνια. Το ποσοστό αυτό ξεπέρασε την πρόβλεψη του Bloomberg που έκανε λόγο για 1,3% και είναι η πρώτη φορά από το 2013 – οπότε και επιβλήθηκε «ταβάνι» στην αποτίμηση της κορώνας - για πρώτη φορά που ο δείκτης γυρνά στο εύρος ανοχής της Κεντρικής Τράπεζας που εκτείνεται από το 1% έως το 3%. Υπερέβη επίσης και την πρόβλεψη του 1% για τον Νοέμβριο, ενισχύοντας το σενάριο ότι μπορεί να περιορίσουν τη χαλάρωση του νομίσματος γύρω στα μέσα του 2017.
Στο μεταξύ, η αύξηση των τιμών μπορεί να υπερβεί τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2% κατά το α' τρίμηνο, σύμφωνα με την ING, θέτοντας έτσι ένα τέλος στη συνήθεια των ρυθμιστών να μεταθέτουν την ημερομηνία ενεργοποίησης της απόφασης αυτής.
«Ο πληθωρισμός ενισχύεται και αναμένεται να αυξηθεί ταχύτερα από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας», αναφέρει αναλυτής της ΙΝG στο πρακτορείο. «Ο εγχώριος πληθωρισμός και οι τάσεις του θα επιτρέψουν λοιπόν στον τερματισμό των περιορισμών στο νόμισμα, κάτι που περιμένουμε μνα συμβεί κατά το β' τρίμηνο του άλλου έτους».
Η αύξηση των μισθών, το βελτιωμένο οικονομικό outlook και οι προοπτικές για πιο ακριβό πετρέλαιο είναι παράγοντες που μεταφράζονται σε ταχύτερη αύξηση των τιμών. Ακολουθώντας τις κινήσεις άλλων κεντρικών τραπεζών, η νομισματική αρχή της Τσεχίας ενίσχυσε τον ισολογισμό της με 30 δισ. ευρώ για να συγκρατήσει την κορώνα ώστε να μην ανέβει πάνω από τα 27 ευρώ.
Όμως, ακόμα κι αν και η πορεία του πληθωρισμού υποστηρίζει την άποψη ότι η τράπεζα θα αλλάξει συναλλαγματικό καθεστώς από του χρόνου, η απόφαση της ΕΚΤ για το QE ίσωε αλλάξει το χρονοδιάγραμμα, καθώς οι προβλέψεις των Τσέχων ρυθμιστών έκαναν λόγο για τερματισμό του QE τον Μάρτιο του 2017.
Η κεντρική τράπεζα, σημειώνει το Bloomberg, ίσως να αισθάνεται τώρα πιο άνετα με το χρονοδιάγραμμα, μετά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι θα αυξήσει τους μισθούς και θα δώσει κίνητρα στους εργοδότες να αυξήσουν τα ημερομίσθια.
Ο μέσος μηνιαίος μισθός κατά το γ' τρίμηνο αυξήθηκε κατά 4%, ενώ η ανεργία μειώνεται σταθερά φθάνοντας στο χαμηλό 8 ετών του 4,9% τον Νοέμβριο – γεγονός που αποτελεί ακόμα ένα σημάδι ότι η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών ενισχύεται, καθώς οι εταιρείες πληρώνουν περισσότερα για να προσελκύσουν εργαζομένους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr