Του Χρήστου Σμυρνιώτη
ΗΠΑ
Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η αμερικάνικη, δεν μπόρεσε να κρύψει τις αδυναμίες της από τις συνέπειες που είχαν γι αυτήν οι συνεχόμενες αυξήσεις της FED. Ο βιομηχανικός κλάδος όσο και η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη από το δεύτερο μισό του 2006 άρχισαν να ακολουθούν καθοδική τάση, οδηγώντας το δολάριο σε χαμηλά έτους.
Θα λέγαμε ότι η τεράστια εξάρτηση της αμερικάνικης οικονομίας από το πετρέλαιο, δημιούργησε μία αρνητική κατάσταση, καθώς όταν οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν, τα επιτόκια έπληξαν κατευθείαν την καρδιά της επιχειρηματικότητας.
Οι βιομηχανικοί δείκτες παρουσιάζουν χαμηλά διετίας, ενώ, σύμφωνα με το ΑΕΠ, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη επιβραδύνεται ανησυχητικά. Εκείνο όμως που καίει περισσότερο τους ιθύνοντες της αμερικάνικής οικονομίας και προέβλεψε λίγο πριν την αποχώρησή του ο ’λαν Γκρίνσπαν στις αρχές του έτους, είναι η ενδεχόμενη εκδήλωση φούσκας στην αγορά των ακινήτων. Ήδη, οι πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών έχουν πτώση 8.8% (Οκτ), ενώ η τιμή τους επίσης διαγράφει πτώση 3.3% (Οκτ), αμφότερα σε σύγκριση με το 2005.
Παράλληλα, πωλήσεις νέων κατοικιών- σημείωσαν πτώση 25.4% (Οκτ) σε σχέση με το 2005 του ίδιου μήνα, ενώ το στεγαστικό επιτόκιο των 30 ετών βρίσκεται στα κατώτερα επίπεδα του 2006, επιβεβαιώνοντας τους φόβους για περαιτέρω επιβράδυνση στην αγορά κατοικίας.
Για το 2007, το ενδιαφέρον συνοψίζεται στο πότε θα κάνει την πρώτη κίνηση μείωσης των επιτοκίων η FED, στο πως θα εξελιχθεί το μέλλον της αγοράς κατοικίας, αν δηλαδή θα εξελιχθεί σε οδυνηρό εφιάλτη, και τέλος, ποιο θα είναι το επόμενο «ιμπεριαλιστικό» σχέδιο της κυβέρνησης Μπους που θα κλονίσει την παγκόσμια σταθερότητα και θα επιφέρει γεωπολιτικές ανησυχίες στο προσκήνιο.
Ευρωζώνη
Σε αντίθετη πορεία, κατά τη διάρκεια του 2006, βάδισε η οικονομία της ευρωζώνης, η οποία άρχισε να επανακτά την χαμένη της αυτοπεποίθηση ακολουθώντας σταθερά ανοδική πορεία. Μπορεί να μην έκανε το μεγάλο άλμα, όμως σε ένα δύσκολο έτος, με τις τιμές του πετρελαίου να φθάνουν σε ύψη ρεκόρ, τις τρεις μεγαλύτερές της οικονομίες (γερμανική, γαλλική και ιταλική) να κλονίζονται πολιτικά είτε με τις οριακές εκλογικές αναμετρήσεις σε Ιταλία και Γερμανία, είτε με την παρατεταμένη ένταση και τις πολεμικές εικόνες από τις διαμάχες των μεταναστών με την αστυνομία στη Γαλλία, θα λέγαμε, ότι η ευρωζώνη βγήκε αλώβητη, και ίσως, σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι αναμενόταν.
Πλέον, οι δείκτες καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, εμφανίζουν ένα πολύ πιο θετικό κλίμα, ενώη σταθεροποίηση του πληθωρισμούκάτω από το 2%, επιβραβεύει αφενός τις πετυχημένες κινήσεις τηςΕυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στηδημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε, και αφετέρου παρουσιάζει -σε γενικές γραμμές- υγιείς οικονομίες στην ζώνη του ευρώ. Οι αναλυτές προβλέπουν δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο 2007 και αυτός θα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που θα τραβήξει την προσοχή των αναλυτών κατά τη διάρκεια του νέου έτους.
Ασία
Η Ιαπωνία, θα λέγαμε ότι διέψευσε τις πεποιθήσεις πολλών αναλυτών για πειστικότερες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης και πλέον αυτό το σενάριο «προσμονής» μεταφέρεται για το 2007, αφού η οικονομία της χώρας δεν έδειξε ότι μπορεί να ξεκολλήσει από τα σχεδόν- μηδενικά επίπεδα πληθωρισμού. Το γεν κατέγραψε μέσα στο 2006 απώλειες ρεκόρ στα cross του αφού αποτέλεσε το κατεξοχήν νόμισμα για carry trading εξαιτίας των σχεδόν- μηδενικών του επιτοκίων.
Επιπροσθέτως, ταλαιπωρήθηκε αρκετά από την γείτονα χώρα Β. Κορέα, η οποία προκάλεσε γεωπολιτικές ανησυχίες στην περιοχή, πλήττοντας ουσιαστικά το γεν, ενώ ουσιαστικά το θέμα δεν έχει λήξει ακόμα παρόλο που οδηγήθηκε μέσω της διπλωματικής οδού. Το 2007 η γιαπωνέζικη οικονομία αναμένεται να δώσει σαφώς καλύτερα μακροοικονομικά στοιχεία, προσφέροντας επιτέλους έμπρακτα την υποστήριξή της στο ταλαιπωρημένο γεν.
Επίσης, σημαντικό να αναφέρουμε είναι ότι αν η Κίνα προχωρήσει σε ανατίμηση του γουάν, το γεν θα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr