Η ενίσχυση των δύο αυτών νομισμάτων μπορεί να ολοκληρωθεί καθώς αλλάζουν οι προσδοκίες γύρω από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών τους λόγω του ότι η βρετανική οικονομία τελικά εμφανίζεται ισχυρότερη από το αναμενόμενο, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι απίθανο να εφαρμόσει νέα δραστικά βήματα ποσοτικής χαλάρωσης κατά την αυριανή της συνεδρίαση.
Αναφορικά με τη στερλίνα, τα σημερινά στοιχεία ανάπτυξης στη Βρετανία ήταν ελπιδοφόρα αλλά και παραπλανητικά. Η οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο του 2013 και κατά 0,6% σε ετήσια βάση, η υψηλότερη μέτρηση από το δ' τρίμηνο του 2011. Τα στοιχεία ήρθαν ως ένα τεράστιο κύμα ανακούφισης για την προσφάτως επικρινόμενη κυβέρνηση, η οποία δέχτηκε τα πυρά για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που οδήγησαν τη Βρετανία στη μεγαλύτερη ύφεση από την δεκαετία του 1920. Ωστόσο, η βρετανική οικονομία παραμένει σχεδόν -2,5% έως -2,7% κάτω από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης που γνώρισε πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2007/2008, κάτι που δείχνει πόσο εύθραυστη μπορεί να αποδειχτεί η ανάκαμψη.
Αν και η συνολική ανακοίνωση μπορεί να θεωρηθεί θετική από την κυβέρνηση, σημαίνει ακόμα ότι οι τρέχουσα πολιτική που ασκεί θα παραμείνει σε ισχύ. Βραχυπρόθεσμα η στερλίνα φαίνεται να ανακτά μέρος από το χαμένο έδαφος έναντι του ευρώ και του δολαρίου καθώς η πιθανότητα νέας στήριξης QE από την Τράπεζα της Αγγλίας μειώνεται και οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων ανακάμπτουν.
Το ευρώ επωφελήθηκε από την πτώση του δολαρίου με τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών περιφερειακών ομολόγων να αυξάνονται σε σχέση με αυτές των χωρών του ευρωπαϊκού «πυρήνα». Η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε στο 1,280% (+4,8 μονάδες βάσης), ενώ αυτή του αντίστοιχου ισπανικού στο 1,934% (+6,5 μονάδες βάσης). Επίσης, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε στο 4,059% (+6,3 μονάδες βάσης) και του ισπανικού στο 4,344% (+7,7 μονάδες βάσης).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr