Το δολάριο κινήθηκε αδύναμα χθες, αφήνοντας τους traders με την απορία αν η πτώση αυτή οφείλεται στις σημαντικές ανοδικές αντιδράσεις από τις ισοτιμίες EUR/USD, GBP/USD και AUD/USD ή αν πρόκειται για μια αλλαγή τάσης. Η εκτίμηση για την κίνηση αυτή θα πρέπει να αναζητηθεί σε θεμελιώδης παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση της μεταβλητότητας. Ένας από τους πρώτους παράγοντες, είναι η απόδοση. Ο δείκτης Dow Jones FXCM Dollar Index σημείωσε πτώση κατά 0,5% που είναι η μεγαλύτερη από τις 10 Ιανουαρίου. Η χθεσινή πτώση οδήγησε το δολάριο κάτω από τις 10,500 μονάδες και προκάλεσε την έξοδό του από το ανοδικό κανάλι που έχει διαμορφωθεί από τις αρχές Ιανουαρίου.
Θεμελιωδώς, η εικόνα δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη όσο δείχνουν τα τεχνικά στοιχεία. Μέχρι και πρόσφατα υπήρχαν δυο σημαντικά θέματα τα οποίο προσέφεραν σημαντική στήριξη στο δολάριο: η διάθεση για ρίσκο και η βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας. Στην Ουάσινγκτον, οι συνομιλίες μεταξύ του Λευκού Οίκου, των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, συνεχίζονται, αλλά χωρίς να υπάρχει σημαντική πρόοδος. Εναλλακτικά, μπορούμε να δούμε στις τάσεις για ρίσκο προκειμένου να έχουμε μια εξήγηση. Ο Dow Jones έχει πραγματοποιήσει ένα ανοδικό σερί 10 ημερών κάτι που έχει να συμβεί από το 1996. Δεν έχει υπάρξει ενδέκατη συνεχόμενη άνοδος, από τον Ιανουάριο του 1987. Παρόλα αυτά, η μέτρηση της διάθεσης για ρίσκο μέσα από τον Dow Jones που επηρεάζεται από τη στήριξη της Fed, δεν είναι και η πιο ιδανική.
Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών και η εξαιρετικά ακραία άνοδος των μετοχών αυξάνει τις πιθανότητες για μια ρευστοποίηση κερδών και για μια πιο απότομη πτώση των αγορών. Σε αυτά τα επίπεδα, δεν είναι δύσκολο να βρεθεί κάτι που θα προκαλέσει πανικό. Από την άλλη βέβαια όπως έδειξαν και τα πρόσφατα stress tests της Fed, 14 από τις 18 τράπεζες είναι υγιείς.
Θετικά τα νέα για το ευρώ καθώς η Σύνοδος Κορυφής εστιάζει σε θέματα ανάπτυξης
Οι χρηματοοικονομικές και οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης έχουν λάβει μια διαφορετική τροχιά. Η φυγή της Τρόικα από την Ελλάδα χωρίς να υπάρξει συμφωνία αναζωπύρωσε τους κινδύνους της κρίσης στην Ευρωζώνη. Όμως στην Ισπανία υπήρξε μια θετική έκπληξη από τις δημοπρασίες ομολόγων όπου τα επιτόκια ήταν χαμηλότερα, ενώ η κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας προειδοποίησε τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να μην διανέμουν μέρισμα. Ωστόσο, στη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να κινούνται προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων που θα τονώσουν την ανάπτυξη. Εάν αυτό αποτελέσει την πραγματικότητα, θα είναι μια θετική εξέλιξη για το ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr