Πρόκειται για άμεση αντίθεση στους θεμελιώδεις κανόνες, στην οποία τόσο το δημοφιλέστερο ασφαλές νόμισμα της αγοράς (το δολάριο) όσο και ο δείκτης που αποτυπώνει καλύτερα το ρίσκο σημείωσαν κέρδη. Αν ο βασικός καταλύτης της κίνησης των αγορών ήταν οι τάσεις ρίσκου, τότε δεν θα είχαμε αυτή την ασυνήθιστη συσχέτιση. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρξε ένας καθοριστικός καταλύτης τόσο ως προς τα assets υψηλής απόδοσης όσο και ως προς τα ασφαλή καταφύγια.
Αν, όμως, η αποστροφή ρίσκου δεν αποτελεί τον κυρίαρχο καταλύτη για τη μεγαλύτερη άνοδο σε δύο εβδομάδες του δείκτη Dow Jones FXCM Dollar Index (ticker = USDollar), από που προέρχεται η επιρροή; Μια από τις θεμελιώδεις πηγές στήριξης του δολαρίου ήταν η αποδυνάμωση στο γεν. Για τον δείκτη δολαρίου, η άνοδος κατά 1,7% στο USDJPY προσφέρει σημαντική ενθάρρυνση. Ωστόσο, από θεμελιώδη σκοπιά, το όφελος προέρχεται από την υποτίμηση του τρίτου μεγαλύτερου σε ρευστότητα νομίσματος παγκοσμίως-κάτι που αντισταθμίζει σημαντικά την επιβάρυνση που δέχτηκε το δολάριο εν μέσω των σαρωτικών προγραμμάτων στήριξης που ακολούθησαν την κρίση στην αγορά των sub-prime και την μετέπειτα ύφεση. Αυτό εξισορροπεί τα βασικά ασφαλή καταφύγια στην αγορά συναλλάγματος: το δολάριο, το γεν και το ελβετικό φράγκο.
Όσο παρατηρούμε αυτή την αισιοδοξία που βιώνει το δολάριο από την αρνητική πορεία των υπόλοιπων ασφαλών καταφυγίων, θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε δύο εγχώρια ζητήματα των ΗΠΑ και των αμερικανικών αγορών ευρύτερα: προσδοκία γύρω από έναν τερματισμό στο ανοιχτού ορίζοντα πρόγραμμα στήριξης της Fed, QE3 και η προσέγγιση αναφορικά με το όριο χρέους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr