Αντίθετα οι αγορές ομολόγων αλλά και τα χρηματιστήρια υποδέχθηκαν θετικά την ανακοίνωση του επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι για τις απεριόριστες κρατικών τίτλων. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,2584 δολάρια από το επίπεδο των 2,2601 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.
Η ΕΚΤ δημοσιοποίησε σήμερα τις αναθεωρημένες προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι η ύφεση στην ευρωζώνη θα είναι βαθύτερη φέτος εκτιμώντας πλέον ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα συρρικνωθεί κατά 0,4% από -0,1% που ήταν η προγενέστερη πρόβλεψη.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αυτό θα αφορά εκτός από Ισπανία, Ιταλία και τις δύο χώρες που βρίσκονται στο Μνημόνιο (Ιρλανδία και Πορτογαλία) ενώ η Ελλάδα μάλλον δεν εντάσσεται σε αυτό καθώς τα ελληνικά ομόλογα που προέκυψαν μετά το PSI έχουν τουλάχιστον 10ετή διάρκεια, υπερβαίνοντας το όριο των 3ετών που έχει θέσει ως πλαφόν η ΕΚΤ. Ενδεικτικά η απόδοση των 10ετών Ιρλανδικών ομολόγων υποχώρησε κατά 0,4%, των Ιταλικών κατά 0,19%, των Πορτογαλικών κατά 0,4%, και των Ισπανικών κατά 0,36% με αποτέλεσμα η απόδοση των τελευταίων να υποχωρήσει κάτω από το 6%.
Τα άλλα δύο σημαντικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι: Πρώτον ότι αίρεται ο περιορισμός που ίσχυε σήμερα για την ελάχιστη πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολόγων που θα εξαγοράζει η ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα είχε θέσει ένα "κατώφλι" για την βαθμολογία των ομολόγων κάτω από το οποίο δεν εξαγόραζε ομόλογα. Το κατώφλι αυτό ίσχυε ακόμη και για τα ομόλογα που δέχονταν η ΕΚΤ ως ενέχυρο για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης. Συνεπώς η ΕΚΤ θα δέχεται εφεξής και τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο προκείμενου να χορηγήσει ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες.
Δεύτερον η ΕΚΤ δεν απολαμβάνει πλέον το "προνομιακό καθεστώς" δανειστή, το οποίο την προστάτευε - όπως συνέβη και με τα ελληνικά ομόλογα - από μελλοντικό κούρεμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr