Υπενθυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί ένα περίπου έτος έντονων διακυμάνσεων της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου με συνέπεια την υψηλή μεταβλητότητα της ισοτιμίας. Το ευρώ υποχώρησε από το ιστορικά υψηλό (1,6038 δολ.) που είχε καταγράψει στα μέσα Ιουλίου του 2008 σε χαμηλό (1,2328 δολ.) 21/2 ετών στα τέλη Οκτωβρίου του 2008 για να προσεγγίσει την περιοχή των 1,4720 δολ. στις 18 Δεκεμβρίου του 2008 και να υποχωρήσει εκ νέου στην περιοχή των 1,2455 δολ. (4/3/09). Στη συνέχεια το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε έως τα 1,3737 δολ. (19/3/09) για να διορθώσει έως την περιοχή των 1,2883 δολ. (20/4/09) ενώ στις 20 Μαΐου κατάφερε να διασπάσει την περιοχή των 1,3740 δολ.και να συνεχίσει την έως σήμερα ανοδική του πορεία.
Γιατί ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου;
Το ευρωπαϊκό νόμισμα από το 2002 μέχρι και το γ τρίμηνο του 2008 ακολουθούσε ανοδική πορεία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ αντικατοπτρίζοντας κυρίως θεμελιώδη μακροοικονομικά δεδομένα όπως τα δίδυμα ελλείμματα της αμερικανικής οικονομίας και την αυστηρότερη νομισματική στάση της ΕΚΤ. Η όξυνση, ωστόσο, της χ/π κρίσης το φθινόπωρο του 2008 μετά τα γεγονότα της Lehman Brothers ανέτρεψαν την ανωτέρω μακροπρόθεσμη τάση, αναδεικνύοντας κύριο προσδιοριστικό παράγοντα το ρόλο του δολαρίου ΗΠΑ ως «ασφαλές καταφύγιο».
Κατά συνέπεια, η διακύμανση της διάθεσης για ανάληψη επενδυτικού κινδύνου αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός προσδιοριστικός παράγοντας της πορείας της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου τους τελευταίους 12 μήνες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο 6μηνιαίος κυλιόμενος συντελεστής συσχέτισης του ευρώ/δολαρίου και του χρηματιστηριακού δείκτη S&P500 από τον Οκτώβριο 2008 διαμορφώνεται σε θετικό και στατιστικά σημαντικό επίπεδο (άνω του 0,7) με εξαίρεση την περίοδο 15/5/09-24/7/09. Αναφορικά με τον έλεγχο αιτιότητας, την τελευταία 3ετία η μεταβολή των χρημ/κών τιμών είναι εκείνη που προσδίδει την τάση στη συναλλαγματική ισοτιμία. Το ευρώ αναρριχήθηκε σε υψηλό 14 μηνών στις 21/10/09 (1,5046 δολ.) ενώ ο S&P 500 κατέγραψε στις 19/10/09 νέο υψηλό από 3/10/2008.
Πρόσθετους αρνητικούς παράγοντες για το δολάριο ΗΠΑ αποτέλεσαν η πολιτική ποσοτικής εξομάλυνσης της Fed και η σημαντική συρρίκνωσης της ελκυστικότητας των επιτοκιακών αποδόσεων του αμερικανικού νομίσματος. Τα βραχυχρόνια διατραπεζικά επιτόκια του δολαρίου ΗΠΑ από τα μέσα Αυγούστου συνιστούν τα χαμηλότερα μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, καθιστώντας το κύριο νόμισμα χρηματοδότησης σε τοποθετήσεις εκμετάλλευσης επιτοκιακού πλεονεκτήματος (carry trade). Η εκτίμηση ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων μετά την ΕΚΤ περιορίζει, επίσης, την ελκυστικότητα του αμερικανικού νομίσματος.
Η φιλολογία για την ικανότητα του δολαρίου ΗΠΑ να διατηρήσει το ρόλο του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και για την ανάγκη διαφοροποίησης των συναλλαγματικών διαθεσίμων Κεντρικών Τραπεζών υπέρ νομισμάτων εκτός δολαρίου ΗΠΑ, καθώς διατηρείται ο προβληματισμός για τη δημοσιονομική κατάσταση στις ΗΠΑ επιβαρύνουν το αμερικανικό νόμισμα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε δημοσίευμα (Telegraph) ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιθυμεί τον περιορισμό του ρόλου του αμερικανικού νομίσματος ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα ενώ αναφορές θέλουν χώρες της Λατινικής Αμερικανικής, Ανατολικής Ασίας και της Μ. Ανατολής να προωθούν τις συναλλαγές στα εθνικά τους νομίσματα για τις εμπορικές τους σχέσεις ή να σχεδιάζουν τη δημιουργία κοινών νομισμάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr