Κι αν αυτή η εισαγωγή μοιάζει με τον τυποποιημένο πρόλογο των ιστοριών του Αστερίξ, η κατάσταση στην Ελλάδα, τουλάχιστον ως προς το χρηματιστήριό της είναι πολύ πιο σοβαρή απ' ό,τι δείχνει. Ακόμα και οι αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ουρά εντολών ρευστοποιήσεων από τους ξένους και πως ακόμα δεν έχουν αρχίσει να ρευστοποιούν ξένα funds, όπως το Fidelity και για κάποιους άλλους, το Capital.
Οι ξένοι μπορεί να διατηρούν το 51% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου μήνα, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα νούμερα του τρέχοντος μηνός, που θα δημοσιευτούν στις αρχές του επόμενου θα δείχνουν το ίδιο ποσοστό.
Οι ξένοι, όπως ανέφερε στο «R» ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλος, «ρευστοποιούν διότι θέλουν ρευστότητα εξαιτίας της κρίσης. Πρόκειται για διαπίστωση», όπως είπε, «η οποία έχει γίνει και από τους ομολόγους μου στην παγκόσμια σύνοδο των χρηματιστηρίων πριν από μερικές μήνες στο Μιλάνο». Θέλοντας με αυτό το τρόπο, ο πρόεδρος του Χ.Α. να πει, ότι οι Έλληνες επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Σημειωτέον ότι κάθε ανοδικό «τσαφ» της αγοράς αποτελεί ευξκαιρία ρευστοποιήσεων. Για του λόγου το αληθές μιά ματιά στο ταμπλό του Χ.Α. σήμερα, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη. Ο γενικός δείκτης μοιάζει με τραμπάλα. Από τα ψηλά των 2.178 μονάδων έφτασε να υποχωρεί ως τις 2.090 μονάδες και στη συνέχεια να επανέλθει στις 2.120 μονάδες.
Οι συναλλαγές μοιάζουν ενισχυμένες, στα 84 εκατ. ευρώ, με τις εισροές ανά λεπτό στις 627 χιλιάδες ευρώ. Από τις μετοχές που διακινούνται, 87 υποχωρούν και 77 ενισχύονται με 29 αμετάβλητες. Η ΕΤΕ από το χαμηλό των 17,24 ευρώ κινείται στα 17,90 ευρώ με κέρδη μισής ποσοστιαίας μονάδας και όγκο 2,2 εκατ. τεμαχίων.
Πτώση πάνω από 2% σημειώνει η μετοχή της Marfin Popular, στα 2,91 ευρώ, ενώ τα κέρδη της Alpha υπερβαίνουν το 2%, πάνω από τα 10 ευρώ, η Κύπρου ενισχύεται κατά 1,29%, στα 4,72 ευρώ, ενώ Πειραιώς και Eurobank παραμένουν αμετάβλητες, κάτω από τα 10 ευρώ βεβαίως.
Βαρίδι για τον δείκτη παραμένει η Βιοχάλκο, που υποχωρεί σχεδόν κατά 6%, πτώση 8,1% για την Alapis, στα όρια του 1 ευρώ και νέες απώλειες, αυτή τη φορά κατά 1,6% παρατηρείται στην Coca Cola, με τη μετοχή στα 9,70 ευρώ. Κατά τα άλλα, λίγο πάνω από 15 ενισχύονται ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και περισσότερο άνω του 4% η μετοχή της ΔΕΗ.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr