Από την αρχή του χρόνου ο γενικός δείκτης χάνει περίπου 60%, ενώ τα τρέχοντα επίπεδα είναι αυτά του Νοεμβρίου του 2003.
Αν σκεφτεί κανείς ότι το 2001 η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρισκόταν στα 9 ευρώ, σήμερα έκλεισε με κάθετη πτώση 14,42%, στα 17,80 ευρώ και εντυπωσιακό όγκο 8,341 εκατ. τεμαχίων. Ίδια ήταν η εικόνα και στις υπόλοιπες μετοχές του τραπεζικού κλάδου, οι οποίες βρέθηκαν σε μονοψήφια νούμερα.
Οι απώλειες για την Πειραιώς ανήλθαν σε 6,96%, στα 9,62 ευρώ με όγκο 2,7 εκατ. τεμαχίων, της Eurobank 10,51%, στα 9,54 ευρώ με 2,5 εκατ. τεμάχια και της Alpha Bank 8,62%, στα 9,96 ευρώ με 2,476 εκατ. τεμάχια. Επίσης, οι απώλειες για την Κύπρου άγγιξαν το 9,34%, με κλείσιμο στα 4,66 ευρώ και όγκο 2,624 εκατ. τεμάχια, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για την Marfin Popular, σε ποσοστό 2,94%, στα 2,97 ευρώ και συναλλαγές 3,760 εκατ. τεμαχίων.
Σε νέα χαμηλά βρέθηκαν οι μετοχές των Ιντραλότ, ΔΕΗ και Τιτάνα.
Από τους μεγαλύτερους πωλητές σήμερα στην αγορά ήταν το fund Centaurus, το οποίο, όπως και πολλά άλλα, ειδικά από αυτά που κατέρρευσαν, όπως της Fortis και της Lehman Brothers, απομειώνουν τις θέσεις τους στην ελληνική αγορά προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα.
Το εβδομαδιαίο σχόλιο της Πήγασος
Με απώλειες 10,74% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 2.117,41μονάδες. Από την αρχή του μήνα οι απώλειες έχουν προσεγγίσει το 25% ενώ η αγορά παραμένει επί 15 συνεδριάσεις κάτω από τις 3.000 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές μειώθηκαν κατά 2,5% και διαμορφώθηκαν στα 309 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 3,8 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τις συνολικές εκροές στα 185,27 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους.
Συνεχίστηκε για μια ακόμα εβδομάδα το σφυροκόπημα των αποτιμήσεων σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη. Είναι ενδεικτικό ότι σε καμία συνεδρίαση της εβδομάδας δεν υπήρξε «ηρεμία» ή έστω μια προσπάθεια απόσβεσης των διακυμάνσεων. Οι όγκοι συναλλαγών κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα φαινόμενο που δημιουργεί προβληματισμούς για την ένταση της προσφοράς που εκδηλώνεται σε αυτά τα επίπεδα. Οι τράπεζες αναδεικνύονται αχίλλειος πτέρνα της αγοράς αφού με επιθετικό τρόπο οι πωλητές δείχνουν πλέον τις διαθέσεις μείωσης ή και μηδενισμού των θέσεων που έχουν σε αυτές. Οι συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής έδωσαν ένα ξεκάθαρο στίγμα για το που βρίσκονται οι θέσεις που έχουν προς πώληση ισχυρά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού. Όσο παράδοξο και αν φαίνεται οι μετοχές που πρωτοστατούν στην κερδοφορία και στην εξωστρέφεια του μετοχολόγιου τους, δύο στοιχεία που θεωρούνται ποιοτικά, αντιμετωπίζουν πωλητές που αναζητούν με κάθε τρόπο ρευστότητα.Η προέλευση των πωλητών είναι κυρίως από το εξωτερικό και με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου έχουν ακόμα μεγάλο απόθεμα μετοχών που την δεδομένη στιγμή δεν βρίσκει αντίστοιχο αγοραστικό ενδιαφέρον από εγχώριους ιδιώτες ή θεσμικούς που θα μπορούσαν να μετριάσουν ή να επιβραδύνουν το ρυθμό της πτώσης. Και βέβαια τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι «πόσα έχουν προς πώληση και πότε θα τελειώσουν τις ρευστοποιήσεις οι ξένοι;». Για το πόσα έχουν προς πώληση η απάντηση κυμαίνεται από το αρκετά έως το όλα. Αν μπορεί να γίνει έστω μια αυθαίρετη προσέγγιση στο θέμα του χρόνου το κλείσιμο των βιβλίων έως το τέλος Νοεμβρίου μπορεί να θεωρηθεί επιεικώς ότι θα είναι το ελάχιστο διάστημα που θα ταλαιπωρήσει την αγορά.Ειδικότερα στις τράπεζες οι εντολές έχουν την μορφή «πωλήσεων χωρίς αύριο» με αποτέλεσμα αποτιμήσεις, μερίσματα, τεχνικές στηρίξεις και προσδοκίες (;) να πέφτουν σαν χάρτινοι πύργοι. Η αγορά βιώνει μια αντι-φούσκα αποτιμήσεων χωρίς να μπορεί πλέον να προσδιοριστεί που θα σταματήσει η εκποίηση τιμών αφού στην χρηματιστηριακή αγορά έχει ξεκινήσει ακόμα και μια άτυπη μειοδοσία προσδιορισμού του που θα γίνει ο πυθμένας της αγοράς. Όπως περίπου γίνονταν την ’νοιξη του 2003.
Τεχνικά η αγορά διατήρησε την υποτιμημένη εικόνα της καταγράφοντας νέα χαμηλά έτους προσεγγίζοντας ζώνες τιμών που έρχονται πριν από την Ολυμπιάδα του 2004. Η διάσπαση του καναλιού διακύ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr