Από την άλλη, στην Ελλάδα υπάρχει καχυποψία για την έκθεση εγ΄χωριων πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και θεσμικών σε επενδυτικά εργαλεία της Lehman ή άλλων αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Είναι γεγονός ότι σήμερα έγινε πολύς λόγος και για την κεφαλαιακή επάρκεια και τα τυχόν ανοίγματα της επενδυτικής τράπεζας Fortis.
Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. λύγισε, υποχωρώντας τη Παρασκευή σε ποσοστό 1,71%, στις 3.017,89 μονάδες (χαμηλό στις 2.994), με τη πλειοψηφία των μετοχών, 153, να κλείνουν στο κόκκινο και μόνο 70 να αντιδρούν. Οι απώλειες της εβδομάδας σχεδόν αγγίζουν το 6% και συγκεκριμένα το 5,96%, ενώ από την αρχή του χρόνου πλησιάζουν το 42%.
Μαζικές ήταν οι ρευστοποιήσεις σε Marfin Popular και Τράπεζα Κύπρου. Οι απώλειες για την πρώτη ανήλθαν σε 4,19%, στα 3,66 ευρώ με εντυπωσιακό όγκο 5,2 εκατ. τεμαχίων και για την δεύτερη σε 6,40%, στα 6,14 ευρώ με 4,574 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 2,33% σημείωσε η μετοχή της Πειραιώς, κλείνοντας στα 15,92 ευρώ, διακινώντας 641 χιλιάδες. Μικρότερη ήταν η πτώση για την ΕΤΕ, κατά 1,08%, στα όρια των 31 ευρώ με όγκο λίγο πάνω από 1 εκατ. τεμάχια, την Alpha κατά 0,53%, στα 14,96 ευρώ με 1,411 εκατ. τεμάχια και 0,45% για την Eurobank, στα 13,20 ευρώ, με 481 χιλιάδες τεμάχια.
Η μετοχή της ΔΕΗ έσπασε πλέον και τα 13 ευρώ και κινείται με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής στα 12,94 ευρώ με όγκο 627 χιλιάδων τεμαχίων. Σήμερα έγινε γνωστό ότι δεν θα προχωρήσει το σχέδιο της πολυδιάσπασης της Επιχείρησης. Οι αρχικές απώλειες στον ΟΤΕ περιορίστηκαν, με τη μετοχή στα 13,60 ευρώ, ενώ ο ΟΠΑΠ ακολούθησε τη συνηθισμένη του διαδρομή έως τα 22,20 ευρώ, όπου και έκλεισε.
Τα hedge funds για μία ακόμα συνεδρίαση έβαλαν κατά της Ιντραλότ, καθώς η μετοχή έκλεισε στα 5,90 ευρώ με τραγικές απώλειες 80,3% από τα υψηλά της. Πτώση 4,67% σημείωσε η μετοχή της Jumbo, παρά τις υψηλές τιμές στόχους που έχουν δώσει ξένοι οίκοι, με τον τίτλο να κλείνει στα 13,06 ευρώ.
Το «αισιόδοξο» σενάριο δίνει ανοδικό στόχο στις 3.500 μονάδες (περιθώρια ανόδου περίπου 15% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών) σημειώνει η Emporiki Bank στην εβδομαδιαία της τεχνική ανάλυση και εκτιμά ότι συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Το «συντηρητικό» σενάριο αναφέρεται σε παλινδρόμηση και διατήρηση της πλαγιολίσθησης προς τις 2.800 μονάδες, όπου θα δημιουργηθεί βάση τιμών, με στόχο την ανάκαμψη από τις αρχές του 2009 (συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες).
Τεχνικά σενάρια
Το «απαισιόδοξο» σενάριο δίνει περιθώρια υποχώρησης, περίπου 13% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
Αυτό το σενάριο δεν μπορεί να αποκλεισθεί αλλά συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες πραγμάτωσης, τουλάχιστον για το κοντινό μέλλον, τονίζει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Emporiki Bank.
Την προηγούμενη εβδομάδα, είχε αναφερθεί στη σημαντικότητα της περιοχής αντίστασης των 3.200 μονάδες, για την οποία ανέφερε ότι είναι η πρώτη «σοβαρή» αντίσταση που πρέπει να διασπασθεί ανοδικά, ώστε να «αμφισβητηθεί» η πτωτική τάση των τελευταίων μηνών. Όντως η περιοχή αυτή λειτούργησε «ανασταλτικά» στη βίαιη ανοδική αντίδραση. Στη συνέχεια σημειώθηκε υποχώρηση προς την περιοχή των 3.000 μονάδες.
Το σύνολο των τεχνικών δεικτών εμφανίζουν θετικές αποκλίσεις, δίνοντας αυξημένες πιθανότητες να έχει σημειωθεί το χαμηλότερο σημείο για το άμεσο μέλλον. Οι ενδείξεις αυτές για να θεωρηθούν «αξιόπιστες» θα πρέπει να συνδυασθούν με διασπάσεις καθοριστικών αντιστάσεων. Στη συγκεκριμένη φάση της αγοράς θα πρέπει να διασπασθεί η αντίσταση των 3.200 μονάδων. Μια τέτοια εξέλιξη θα ενεργοποιήσει το σενάριο προσέγγισης των 3.500έως το τέλος του έτους, ιδιαίτερα αν η διάσπαση των 3.200 συνοδευτεί από αύξηση των συναλλαγών.
Στη περίπτωση που δεν μπορέσει τελικά να κινηθεί ανοδικά υπάρχουν τα εξής ενδεχόμενα: α) να πλαγιολισθήσει σταδιακά προς την ευρύτερη περιοχή των 2.800 μονάδων αλλά με χαμηλούς όγκους συναλλαγών β) να ξεσπάσει καθοδικά η αγορά με παράλληλη αύξηση των συναλλαγών, προξενώντας επιτάχυνση της μεσοπρόθεσμης πτωτικής τάσης προς τη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr