Σε αναστολή του short selling σε μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου ανάλογη κίνηση προέβη και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, στον απόηχο της κατάρρευσης της Lehman Brothers και της American International Group.
Οι short sellers μπήκε στο «στόχαστρο» των εποπτικών αρχών της Wall Street και του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου μετά και την καταβαράθρωση των μετοχών των χρηματοοικονομικού κλάδου, και ειδικότερα της Morgan Stanley, της Goldman Sachs και της HBOS. Η Barclays βρίσκεται στο +32% στον απόηχο της είδησης.
Οι παρεμβατικές αυτές κινήσεις προκαλούν ευκαιρία, αν και τα προβλήματα παραμένουν. Τα επιτόκια στη διατραπεζική κινούνται σε υψηλά επίπεδα και οι εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη μένει να φανεί στη πράξη τα ευεργετήματα που θα προκαλέσουν. Τα μακρο/οικονομικά στοιχεία παραμένουν το ίδιο δυσοίωνα και επιπλέον, το πετρέλαιο έχει αρχίσει να τραβά πάλι τον ανήφορο, ξεπερνώντας τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Στην Ελλάδα, οι χρηματιστές επαναφέρουν στο προσκήνιο την ύπαρξη κάποιου deal στο οποίο θα μπορούσε να πατήσει η αγορά για να βγει ή τέλος πάντων να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της ανάκαμψης. Εννοείται πως όλοι οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά δείχνουν την Εθνική και την Πειραιώς...
Αν κρατηθούν οι 3.100
«Aν δούμε follow up την ερχόμενη Δευτέρα και εφόσον κρατηθούν οι 3.100 μονάδες με υψηλούς όγκους, όπως η σημερινή, τότε μπορούν σιγά - σιγά οι καρδιές να γυρίζουν στις θέσεις τους», σχολιάζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης, ο οποίος όμως, παραμένει επιφυλακτικός για τη συνέχεια.
«Το κλείσιμο ανοιχτών θέσεων, αποτέλεσμα του short selling των προηγουμένων ημερών, είναι η βασικότερη αιτία για το γύρισμα της αγοράς», σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της Euroxx AXEΠEY κ. Αρ. Νινιός. «Δεν είμαστε μακριά από το να τελειώσει η μεγάλη κατρακύλα», σημειώνει ο κ. Δ. Παπαριστείδης, διευθύνων σύμβουλος της Praxis ΑΧΕΠΕΥ.
«Τι άλλο άσχημο έχουμε να δούμε»; Διερωτάται ο γνωστός χρηματιστής. «Παρεμβάσεις στις ΗΠΑ, συγχωνεύσεις τραπεζών, αποτέλεσμα της χρεωκοπίας του συστήματος, μένει να δούμε πόσο γρήγορα μπορούν να πάρουν τα μηνύματα οι αγορές. Με φοβίζει η περίοδος του Νοεμβρίου, μήνας που διεξάγονται οι αμερικάνικες εκλογές και τη νέα χρονιά, ο Μάρτιος μήπως υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες».
Το κλίμα ήταν ενθουσιώδες, αφού με κέρδη έκλεισαν 251 μετοχές, έναντι 15 που υποχώρησαν και 17 αμετάβλητες. Οι τράπεζες ξεσπάθωσαν. Τα κέρδη της ΕΤΕ σε μία μόνο μέρα ανήλθαν σε 17,30%, στα 31,60 ευρώ και όγκο που ξεπέρασε τα 5 εκατ. τεμάχια. Πάνω από 125 ενισχύθηκε η Κύπρου, στα 7,20 ευρώ με 5,8 εκατ. τεμάχια, κατά 16,98% η Πειραιώς, που έκλεισε στα 17,22 ευρώ με 2,8 εκατ. τεμάχια, κατά 11,57% η Eurobank, στα 14,08 ευρώ και κατά 7,38% η Αlpha, στα 16 ευρώ με 4,2 εκατ. τεμάχια.
Τη πρόσκληση στο πάρτι έλαβαν ακόμα το Τ.Τ. που σημείωσε άνοδο 12,21%, στα 8,64 ευρώ, ΕΧΑΕ 9,26%, στα 8,02 ευρώ, ΔΕΗ 4,84%, στα 15,16, Ιντραλότ 4,24%, στα 6,88 ευρώ, Μυτιληναίος 5,49%, στα 7,30, Coca Cola 5,63%, στα 18 ευρώ, ΟΤΕ 6,45%, στα 14,52 υρώ και λιγότερο ο ΟΠΑΠ κατά 2,98%, στα 23,48 ευρώ.
Γενική Τράπεζα, Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες, Betanet, Κούμπας, Κυριακίδης Μάρμαρα, έκλεισαν με κέρδη πάνω από 20%, σε μία κίνηση απομάκρυνσης από τα ιστορικά χαμηλά τους. Κέρδη πάνω από 15% σημείωσαν ακόμα, Axon, Κλωνατέξ, Κego, Aτλάντικ, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, MIG και Rilken.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr