Η όποια αλλαγή τάσης προκύπτει σήμερα στις αγορές, την οποία δεν αποκλείεται να εισπράξει το Χρηματιστήριο της Αθήνας αύριο, έχει να κάνει με τα ριζικά μέτρα αναδιάρθρωσης που πρόκειται να πάρει η αμερικανική τράπεζα.
Σύμφωνα με ό,τι μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στα 3,9 δισ. δολάρια ή 5,62 δολάρια ανά μετοχή διαμορφώνονται οι ζημιές της Lehman Brothers για το τρίτο τρίμηνο. Οι ζημίες ήταν μεγαλύτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι μειώνει κατά 93%, σε 5 λεπτά ανά μετοχή από 68 λεπτά, το μέρισμά της με σκοπό να εξοικονομήσει 450 εκατ. δολάρια ετησίως. Παράλληλα προχωρά σε απόσχιση των παγίων της στον κλάδο του real estate και σε πώληση ποσοστού πλειοψηφίας στο τμήμα διαχείρισης επενδύσεων.
Η εσπευσμένη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου της Lehman Brothers σήμερα, ήρθε ως αποτέλεσμα της χθεσινής «κατάρρευσης» της μετοχής της στην αγορά της Νέας Υόρκης (-45%). Στο σημείο αυτό εντάθηκαν και οι ρευστοποιήσεις με τις συναλλαγές ανά λεπτό να υπερβαίνουν και πάλι τις 455 χιλιάδες ευρώ, οδηγώντας τον συνολικό τζίρο στα 143,1 εκατ. ευρώ.
Στην Ευρώπη η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,3% για φέτος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του διοικητή της Deutsche Bank, ο οποίος λίγο πολύ θεωρεί ότι η κρίση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2008. Αναλυτές στην Ελλάδα εντοπίζουν αχνά σημάδια αισιοδοξίας στο τέλος της χρονιάς και ειδικότερα στο ξεκίνημα του 2009.
«Οι εξελίξεις στη γερμανική αγορά, τις οποίες κατά πόδας ακολουθεί, κυρίως χρηματιστηριακά, το Χ.Α., δεν αποκλείεται να αποτελέσουν σηματωρό στην Ελλάδα για επικείμενες εξελίξεις στο τραπεζικό κλάδο.
Σε συνδυασμό τότε, με ακόμα πιο χαμηλές τιμές πετρελαίου και με βελτιωμένα business plans και κυρίως τις χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών, είναι δυνατό να έχουμε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα το 2009. Για την ώρα δεν κινείται φύλλο», υποστηρίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής κ. Δ. Βλασταράκης.
Οι συναλλαγές για μία ακόμα φορά είναι για κλάμματα. Από τα 240,9 εκατ. ευρώ, τα 143,1 εκατ. ευρώ έγιναν από την Εθνική, την Κύπρου, την Πειραιώς, την Alpha και την Eurobank.
Πάνω από 55 εκατ. ευρώ «μοιράστηκαν» άλλα blue chips, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Ιντραλότ, ο Μυτιληναίος, ο Τιτάνας κ.ά., οπότε κάτι λιγότερο από 40 εκατ. ευρώ, για να μην γράψουμε λιγότερο, διανεμήθηκε στην υπόλοιπη αγορά.
Ο μεγαλύτερος χαμένος της μέρας ήταν ο τραπεζικός κλάδος που σημείωσε πτώση 3,52%, αν και προς στο τέλος, η εικόνα φάνηκε να ωραιοποιείται σχετικά. Οι αρχικές απώλειες της ΕΤΕ φάνηκε να περιορίζονται, αλλά ήταν και πάλι μεγάλες, καθώς υποχώρησε κατά 2,44%, στα 32 ευρώ.
Κάθετη ήταν η πτώση για την Alpha σε ποσοστό 4,41%, στα όρια των 16 ευρώ με 2,7 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων περίπου το 1 εκατ. τεμάχια ήταν πακέτα. Απώλειες 4,41% σημειώθηκαν στη Πειραιώς, που έκλεισε στα 16,90 ευρώ και την Eurobank κατά 4,23%, στα 13,60 ευρώ.
Μεγάλη, επίσης, ήταν η κατολίσθηση στην Κύπρου, που σημείωσε απώλειες 5,66%, στα 8,34 ευρώ. Το θετικό πρόσημο στον ΟΤΕ και την Coca Cola δεν έκανε τη διαφορά, ενώ διαψεύστηκαν και όσοι πόνταραν σε αντίδραση της ΔΕΗ σήμερα, αφού ξεκίνησε θετικά, για να κλείσει στο τέλος με απώλειες 3,26%, στα 16 ευρώ.
Επιχείρηση αποκόλλησης από τα χαμηλά παρατηρήθηκε στο Ταχ. Ταμιευτήριο που ενισχύθηκε κατά 1,61%, στα 8,86 ευρώ, αλλά στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, Ιντραλότ, ΓΕΚ, ΕΧΑΕ κ.α. έδωσαν το έναυσμα για πιέσεις.
Από τα small caps ξεχώρισαν Δρομέας, Εuromedica, Λούλης, Byte, Aκρίτας, λόγω των ιδιαίτερα ελκυστικών αποτιμήσεών τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr