Καθοριστικό είναι το επίπεδο των 3.100 μονάδων σημειώνει στην εβδομαδιαία της τεχνική ανάλυση η Emporiki Bank, όπως καθοριστικές ήταν και οι εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν από ξένους οίκους για την πορεία των παγκόσμιων αγορών και πιο συγκεκριμένα δημοσιεύτηκαν από Goldman Sachs, Citigroup, Deutsche Bank και Societe Generale. Οι εντολές πώλησης λοιπόν που είδαμε στις τελευταίες συνεδριάσεις για μία ακόμη φορά συνοδεύτηκαν από αρνητικές εκθέσεις. Οι οίκοι φυσικά εντοπίζουν πως οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές πλέον αλλά αυτό όπως λένε δε φτάνει. Περιμένουν να δουν τον πάτο των κερδών.
Και όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην εγχώρια αγορά οι short θέσεις τους δίνουν κέρδη, ή αν θέλετε μειώνουν τις απώλειες που έχουν τα long χαρτοφυλάκιά τους. Προσπαθούν να διατηρήσουν το ρίσκο τους στο μηδέν αλλά εντοπίζουν και ευκαιρίες για γρήγορο κέρδος. Όπως για παράδειγμα στην Alpha Bank, όπου η μετοχή όλο αυτό το χρονικό διάστημα προσπαθούσε να κρατήσει... χαρακτήρα και κατέγραφε απώλειες μικρότερες από αυτές του τραπεζικού δείκτη. Η μανία όμως των σορτάκηδων για κλείσιμο της ψαλίδας, έφεραν την κατάρρευση της μετοχής. Σήμερα υποχώρησε 3,56%.
Ο φόβος επέστρεψε στα χρηματιστήρια και το εφιαλτικό σενάριο της διάσπασης των 3.100 μονάδων είναι ξανά στο προσκήνιο. Το επίπεδο πρέπει να παραμείνει απαραβίαστο σημειώνει η Emporiki Bank, ενώ και πολλοί άλλοι τεχνικοί αναλυτές παρακολουθούν πλέον από κοντά την πορεία του Γ.Δ. Θα δοκιμαστεί για τρίτη φορά. Πάντως στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το επίπεδο των 3.200 μονάδων κόπηκε σα... βούτυρο.
Τρομακτικές απώλειες αποτυπώθηκαν στο ταμπλό. Ψάχνεις θετικό πρωταγωνιστή και τον βρίσκεις μετά δυσκολίας στον τίτλο του Τιτάνα, που λόγω δημοπρασίας έκλεισε με άνοδο 2,83%. Κατέρρευσε η μετοχή της ΔΕΗ (απώλειες 6,63%), της ΕΧΑΕ (κάτω και μάλιστα σημαντικά από τα 8 ευρώ). Πολύ χαμηλά και η Σιδενόρ, η Κύπρου, η Coca Cola, ο Μυτιληναίος, η Ελλάκτωρ, η Πειραιώς και πολλές ακόμα μετοχές της μεγάλης κατηγορίας. Αντεξε συγκριτικά η Eurobank καθώς έχασε μόλις 0,59%, ο ΟΛΘ, ο ΟΤΕ και η Ιντραλότ. Η τελευταία βέβαια είχε υποχωρήσει στις προηγούμενες συνεδριάσεις πολύ περισσότερο από τις άλλες. Καλή και η εικόνα του ΟΠΑΠ.
Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις όσοι έχουν πουλήσει μετοχές στα ψηλά τώρα τις μαζεύουν στα χαμηλά, πιέζοντας όμως τις τιμές για να τις πάρουν όσο μπορούν πιο φθηνά. Βοηθούν τα margin calls που βγήκαν ξανά από αρκετούς κωδικούς και πολλά στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών εκφράζουν φόβους για περαιτέρω πτώση σε μετοχές με χαμηλή εμπορευσιμότητα στην περίπτωση που τη Δευτέρα η αγορά δεν μπορέσει να κρατηθεί πάνω από τις 3.100 μονάδες.
Η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών κατέγραψε απώλειες, ενώ ο τζίρος σε επιλεγμένες μετοχές ήταν αυξημένος και ως σύνολο ανάλογες με τις τελευταίες συνεδριάσεις. Από τον συνολικό τζίρο των 230 εκατ. ευρώ περίπου, τα 50 κατευθύνθηκαν στην Εθνική Τράπεζα,πάνω από 47 εκατ. έγιναν στην Alpha Bank και 17 εκατ. περίπου στην Πειραιώς. Αυτό σημαίνει πως το 50% των συνολικών συναλλαγών έγινε σε 3 μετοχές.
Στο ταμπλό καταγράφθηκαν περισσότερα από 30 νέα χαμηλά έτους, τα οποία για πολλές μετοχές είναι χαμηλά τριετίας και βάλε. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Alpha Bank, Aspis Bank, ΑΧΟΝ, Byte, Compucon, Ιντρακόμ, Ιντραλότ, J&P Αβαξ, Γενική Τράπεζα, ΓΕΚ, ΔΕΗ, Τράπεζα της Ελλάδος, Εμπορική Τράπεζα, Μηχανική, Τέρνα και πολλές ακόμα.
Γλιτώνουν τα ειδικά χαρακτηριστικά για μία ακόμη συνεδρίαση, Επίλεκτος και Spider καθώς η πρώτη έκλεισε σα 0,32 ευρώ και η δεύτερη στα 0,30 ευρώ.
Για την ιστορία αναφέρουμε πως ο γενικός δείκτης υποχώρησε 2,44% και τη Δευτέρα θα ξεκινήσει από τις 3.143,92 μονάδες (νέο χαμηλό). Απώλειες 2,75% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης και κατά 2,50% υποχώρησε ο FTSE 20.
Η ανάλυση της Πήγασος
Με απώλειες 4,52% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 3.143,76 μονάδες συμπληρ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr