Στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,76% μετά από συναλλαγές 260 εκατ. ευρώ οι οποίες κρίνονται ικανοποιητικές. Ο τραπεζικός δείκτης όμως ενισχύθηκε κατά 2,21% από το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κυρίως στην Εθνική Τράπεζα, ενώ ακολούθησε από κοντά η Τράπεζα Πειραιώς. Μικρότερα ήταν τα κέρδη της Κύπρου, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Alpha Bank και η Eurobank υποχώρησε. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 1,24%.
Σημαντικά κέρδη αποκόμισε η EXAE, η Φουρλής, ενώ τροχοπέδη στην άνοδο του δείκτη στάθηκε η Ιντραλότ. Οι φήμες για ανάληψη του τουρκικού στοιχήματος την ανέβαζαν τις προηγούμενες ημέρες, οι όροι της ανάληψης την ρίχνουν τις τελευταίες δύο.
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σχόλιο της Πηγασος ΑΧΕΠΕΥ, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων και η ανάγνωση των νέων φορολογικών μέτρων ήταν τα κύρια σημεία στα οποία στάθηκε η αγορά την εβδομάδα που πέρασε.
Η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων των αναλυτών στην συντριπτική πλειοψηφία των μεγεθών εξαμήνου μπορεί να μην έδωσε τα απαραίτητα καύσιμα για μια ανοδική εκτόνωση, λειτούργησε ωστόσο ανασταλτικά στην εκδήλωση πιέσεων σε τίτλους που διατήρησαν μια θετική εικόνα ήπιων αγορών η οποία σταδιακά απέκτησε πιο μαζική συμμετοχή.
Από την άλλη πλευρά μέρος των εμπλεκομένων της αγοράς έμεινε στο περιθώριο καθώς τα νέα φορολογικά μέτρα και αυτά που αφορούν το Χρηματιστήριο θεωρήθηκε ότι θα αυξήσουν τις εκροές, ειδικά σε βραχυπρόθεσμα κεφάλαια που αναζητούν ευνοϊκό περιβάλλον για γρήγορες και αφορολόγητες υπεραξίες. Πάντως το περιεχόμενο της νέας φορολογικής νομοθεσίας δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως ενώ υπάρχουν και κάποιες θετικές ρυθμίσεις σε βάθος χρόνου οι οποίες επί του παρόντος «χρυσώνουν το χάπι». Η επόμενη δημοσίευση τριμήνου θα αποτυπώσει το πώς αντιλαμβάνονται οι επιχειρηματίες τα νέα μέτρα ενώ εκτιμούμε ότι θα πληθύνουν σημαντικά οι επιστροφές κεφαλαίου και τα προμερίσματα έως το τέλος του έτους.
Η επόμενη εβδομάδα θα έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων με εισροές προς τα επιχειρηματικά πλάνα που επιβεβαιώνονται από τα εξάμηνα και εκροές από μέτριες επιδόσεις ή από επικίνδυνες καταστάσεις που στο εξάμηνο φάνηκαν γυμνές απέναντι στην αρνητική συγκυρία με τον πρώτο λόγο στις εισροές αναμένεται να έχουν οι Τράπεζες, ο ΟΠΑΠ και τα Διυλιστήρια.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε εντός των ορίων της συσσώρευσης για όγδοη εβδομάδα. Η αργή κίνηση της αγοράς συνοδεύεται με τζίρους που από εβδομάδα σε εβδομάδα φθίνουν. Η επιμονή της αγοράς σε αυτά τα επίπεδα έχει βελτιώσει την αρνητική εικόνα καθώς κάποιοι τεχνικοί μέσοι έχουν αρχίσει να στρέφουν την κλίση τους προς τα πάνω και σε ενδεχόμενη διάσπαση των 3.360 μονάδων να δώσουν δυνατά σήματα αγορών. Το σενάριο της αντίδρασης βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και μόνο σε διάσπαση των 3.100 μονάδων θα αναθεωρούσαμε την άποψη ότι η αγορά χρωστάει μια κίνηση εώς τις 3.700 μονάδες. Η βελτίωση που παρατηρείται και στο εξωτερικό δεν περνάει απαρατήρητη και σε κάποιο βαθμόθα επηρεάσει θετικά την Ελληνική αγορά αφού το ενδεχόμενο της ύφεσης δεν έχει φανεί ακόμα στο Αμερικανικό ΑΕΠ ενώ το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει σημαντικά απομακρύνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις που κρατούν τα Ευρωπαικά επιτόκια ψηλά εμποδίζοντας έτσι την «επιστροφή» της ρευστότητας στις χρηματιστηριακές αγορές.
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα των εταιρειών που ανακοίνωσαν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ
Δεν άλλαξε ιδιαίτερα η εικόνα της κερδοφορίας του συνόλου των εισηγμένων εταιριών στο β τρίμηνο του 2008. Αν και το ξεκίνημα της χρονιάς ήταν δύσκολο από πλευράς συνθηκών η συνέχεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ελαφρώς καλύτερη αφού οι εισηγμένες άντεξαν στις πολύ δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν εντός και εκτός των συνόρων. Σε ένα σύνολο 20 εταιριών για τις οποίες υπήρχε διευρυμένο δ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr