Την ώρα που η φήμη για ενδιαφέρον της KDB να αγοράσει ποσοστό της Lehman Brothers ωθούσε τις ευρωπαϊκές αγορές σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, όπως και τα αμερικανικά παράγωγα η εγχώρια αγορά αδυνατούσε να ξεπεράσει τις 3.300 μονάδες.
Παρά τα ελκυστικά θεμελιώδη της, δεν υπάρχουν αγοραστές επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο λόγω της MiFiD τι πωλήσεις γίνονται και από ποιους. Οι short θέσεις που υπάρχουν δεν μπορούν να απορροφηθούν με αποτέλεσμα η συσσώρευση να συνεχίζεται πέριξ των 3.300 μονάδων. Στα θετικά ωστόσο πρέπει να καταγραφεί η σημερινή αντίδραση που επανέφερε τον γενικό δείκτη κοντά στο κάτω εύρος της συσσώρευσης, αλλά όπως αναφέρει και η Emporiki Bank, ο χαμηλός τζίρος ίσως μετατοπίσει την συσσώρευση στην περιοχή των 3.200-3.300 μονάδων, χωρίς να αποκλείει νέα δοκιμασία των 3.100 μονάδων. Πάντως η ΑΧΕ παραμένει αισιόδοξη για την τελική επικράτηση του θετικού σεναρίου, αυτού που θέλει το Γ.Δ. πάνω από τις 3.600 μονάδες.
Στους κερδισμένους της ημέρας η ATE Bank με άνοδο 8,07% λόγω των ανώτερων των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε, ενώ σημαντικά κέρδη της τάξης του 7,78% κατέγραψε η Ιντραλότ, μετά και τις φήμες που τη φέρνουν πιο κοντά στο τουρκικό στοίχημα. Αυτός είναι και ο καταλύτης σημειώνει η Citigroup και όχι τα αποτελέσματα εξαμήνου.
Πολύ καλή ήταν και η εικόνα της Alpha Bank, η οποία κάνει δύσκολη τη ζωή των σορτάκηδων και όσων θέλουν τη μετοχή σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα προκειμένου να εμφανίσει αποδόσεις ανάλογες με τις άλλες τράπεζες. Κλείσιμο στα 18,36 ευρώ ήτοι 3,49% υψηλότερα.
Πολύ καλά πήγε και η Marfin PB, αλλά και η ΕΧΑΕ που αντιδρά από την περιοχή των 7 ευρώ. Κύπρου και Coca Cola κατέγραψαν άνοδο άνω του 2%. Στο 2% ήταν η άνοδος της Eurobank και στο 1,98% της Μυτιληναίος. Κέρδη λίγο πάνω από 1% συγκέντρωσαν οι Motor Oil και η Πειραιώς.
Τροχοπέδη στην άνοδο στάθηκε ο ΟΠΑΠ που υποχώρησε 2%, αλλά και οι ΟΤΕ και Εθνική που υποχώρησαν οριακά.
Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης υποχώρησε 0,04%, ο FTSE 20 ενισχύθηκε 0,36%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 0,51%.
Από τις μετοχές που ξεχώρισαν την εβδομάδα που πέρασε σημειώνουμε τη Σελόντα με άνοδο 14,86%, ενώ στο 11,5% είναι τα κέρδη της Ιντραλότ και στο 9,17% της Sprider. Το κοινό της Πετζετάκις ενισχύθηκε 23,91%. Στον αντίποδα υποχώρησε 10,4% η Φουρλής η οποία βρίσκεται σε νέα χαμηλά.
H άποψη της Πήγασος
Σε χαμηλούς ρυθμούς κινήθηκε και αυτή την εβδομάδα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά καθώς δεν υπήρξαν ιδιαίτερα νέα που να διαφοροποιήσουν την συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη από τις ξένες αγορές. Η πίεση που καταγράφηκε σε ορισμένους τραπεζικούς τίτλους ήταν το μόνο αξιοσημείωτο γεγονός το οποίο αποδόθηκε στην φημολογία επικείμενων αρνητικών αναθεωρήσεων για την κερδοφορία του 2008.Αν και η έως τώρα επίδοση κρίνεται ικανοποιητική, η δυσπιστία των εμπλεκομένων για την επίδοση στο σύνολο του έτους προεξοφλεί την αστοχία των επιχειρηματικών πλάνων που έχουν εξαγγελθεί από τις διοικήσεις των τραπεζών για την φετινή χρήση. Παράλληλα οι αναιμικές συναλλαγές και ο χαμηλός βαθμός συμμετοχής οδηγεί σε έξαρση της μεταβλητότητας με αποτέλεσμα την μεγέθυνση και την υπερβολή της σημασίας που έχουν ειδήσεις χαμηλού βεληνεκούς στην εγχώρια αγορά. Η ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρώσει την εικόνα των αποτελεσμάτων εξαμήνου δίνοντας περισσότερες αφορμές κίνησης με το 85% των εταιριών να μην έχουν δημοσιεύσει ακόμα αποτελέσματα.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε εντός των ορίων της συσσώρευσης με διακυμάνσεις γύρω από την περιοχή των 3.300 μονάδων αναιρώντας το αγοραστικό σήμα από τον MACD. Μετά από δύο μήνες συνεχούς συσσώρευσης η κόπωση στην αγορά είναι εμφανής και παραπέμπει σε ανάλογο σχηματισμό που έλαβε χώρα το φετινό δίμηνο Απριλίου - Μαΐου.
Η διάσπαση του σχηματισμού συσσώρευσης τότε είχε δώσει μια πτωτική εκτόνωση 1.200 μονάδων ανατρέποντας πλήρως τα προγνωστικά μας για μια ήπια ανάκαμψη α
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr