Οι μάχες μεταξύ αγοραστών και πωλητών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό σε επιλεγμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που διαθέτουν υψηλή ρευστότητα. Χάρη στον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε 0,31% και διαμορφώθηκε στις 3.298,12 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να περιορίζεται στα 140 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 10 εκατ. αφορούσαν συναλλαγές σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Από τον συνολικό τζίρο η μετοχή του ΟΤΕ απορρόφησε τα 21 εκατ. ευρώ και τα 26 εκατ. η Εθνική Τράπεζα που τελικά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες. Υψηλό τζίρο πραγματοποίησε και η Alpha Bank, περίπου 24 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή της να υποχωρεί 1,13%. Στις μετοχές του ΟΤΕ και της Alpha Bank δόθηκαν σήμερα πολλές μάχες για την επικράτηση.
Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με απώλειες 1,08% σε επίπεδο γενικού δείκτη, 1,40% σε επίπεδο FTSE 20 και σε 1,63% σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη.
Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, Eurobank και Πειραιώς παρέμειναν αμετάβλητες ενώ ενισχύθηκε οριακά η μετοχή της Τιτάν. Απώλειες μικρότερες του 1% κατέγραψε η ΔΕΗ.
Οριακά περισσότερες ήταν οι μετοχές που ενισχύθηκαν και ξεχώρισε η κίνηση της ΝΕΛ που στο σύνολο της εβδομάδας ενισχύθηκε κατά 24,4%. Καλά τα κέρδη για Λιβάνη, Σελόντα, Ιμπέριο, ΜΕΤΚΑ, Ελλάκτωρ και Αλτερ.
Από τις μετοχές που υποχώρησαν ξεχώρισε η Τεξαπρέτ καθώς έκλεισε στα 0,29 ευρώ και από τη Δευτέρα θα διαπραγματεύεται στην κατηγορία των ειδικών χαρακτηριστικών λόγω υποχώρησης της τιμής κάτω από τα 0,30 ευρώ. Υποχώρησαν Lavipharm, S&B, Πετρόπουλος, αστικά Κρήτης, Μηχανική, Βαλκάν και αρκετές ακόμα.
Πάντως, παρά την ανοδική αντίδραση ο δείκτης δεν μπόρεσε να ακυρώσει τη χθεσινή διάσπαση και να επιστρέψει εντός της ζώνης συσσώρευσης, κίνηση που δημιουργεί προβληματισμό για την περαιτέρω πορεία της αγοράς. Από την άλλη οι πωλητές επιμένουν και ρευστοποιούν μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ οι αγοραστές σε πολλούς τίτλους είναι πραγματικά ανύπαρκτοι. Από το εσωτερικό απουσιάζουν οι θετικοί καταλύτες, επομένως και την επόμενη εβδομάδα τάση θα λάβουμε από τις διεθνείς αγορές.
Το σχόλιο της Πήγασος για την εβδομάδα
Με απώλειες 1,08% έκλεισε το τετραήμερο που μας πέρασε ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 3.298,12 μονάδες συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές μειώθηκαν κατά 30,38% και διαμορφώθηκαν στα 152 εκατ. ευρώ.
Τάσεις συσσώρευσης επικράτησαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στην ελληνική κεφαλαιαγορά με τα όρια διακύμανσης του Γενικού Δείκτη να διαμορφώνονται μεταξύ των 3.280 3.360 μονάδων.Η μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα εν όψει των διακοπών του 15Αύγουστου καθώς και η έλλειψη τόσο εγχωρίων καταλυτών όσο και η αραιές ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων του 6μήνου από τις εισηγμένες εταιρείες είχαν σαν αποτέλεσμα, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να μην καταφέρει να διασπάσει την περιοχή που όριζε τα όρια της συσσώρευσης, ενώ συγχρόνως η προσφορά των τίτλων πίεσε τις τιμές προς τα επίπεδα των 3.300 μονάδων που αποτελεί το κάτω όριο της ζώνης διακύμανσης. Σε ότι αφορά την εταιρική κερδοφορία δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερες εκπλήξεις καθώς η εταιρική κερδοφορία των ομίλων κινείται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Σε σύνολο 42 εταιριών τα εταιρικά κέρδη εμφανίζονται μειωμένα κατά 12,5% ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων διαμορφώνονται στα 1,6 δις. Ευρώ μειωμένα κατά 0,2%. Δεδομένου των πολύ καλών περυσινών επιδόσεων του β' τριμήνου (το καλύτερο σε κερδοφορία όλων των εποχών με 3,39 δις ευρώ) η βελτίωση δείχνει μια μικρή αναστροφή στην πτωτική τάση των κερδών εκτίμηση που αν επιβεβαιωθεί για το σύνολο των εταιριών ενδεχομένως να αποτελέσει το εφαλτήριο κάλυψης του χαμένου εδάφους αφού ήδη στο ήμισυ του γ' τριμήνου το ενεργειακό κόστος εμφανίζεται μειωμένο βοηθώντας έτσι την μείωση της κοστολογικής βάσης των περισσότερων εμπορικών και βιομηχανικών εταιριών.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε ανεπιτυχώς να διασπάσει τις 3.420 μονάδες, περιοχή από την οποία δ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr