Έτσι εξανεμίστηκαν μέσα σε δύο συνεδριάσεις 100 μονάδες και η αγορά από το άνω μέρος της συσσώρευσης πήγε στο κάτω. Η συνολική αξία των συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ αλλά οι απώλειες στις τραπεζικές μετοχές ήταν τρομακτικές.
Η Alpha Bank έχασε 5,58%, η Eurobank 5,26%, η Εθνική 4,25%, η Πειραιώς 3,46%, ενώ σημειώνεται πως η Σιδενόρ έχασε 7,38%, η Τέρνα 6,97%, η ΕΧΑΕ 5,80% και η Ιντραλότ 5,35%.
Η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών έκλεισε με απώλειες καθώς από την ποσοστιαία υποχώρηση των τραπεζών η ψυχολογία των επενδυτών χειροτέρευσε και ακολούθησαν ρευστοποιήσεις σε όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό. ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Τιτάνας κατάφεραν να κλείσουν τη συνεδρίαση σχεδόν αλώβητοι, ενώ αν αναζητήσουμε θετικό πρωταγωνιστή θα πρέπει να ψάξουμε πολύ. Ίσως η μετοχή του ΟΠΑΠ θα μπορούσε να επιλεγεί γιατί κατόρθωσε να κλείσει σε θετικό έστω και οριακά έδαφος και είχε μία καλύτερη συμπεριφορά συγκριτικά στη διάρκεια της συνεδρίασης.
Πάντως ελάχιστοι θα μπορούσαν να προεξοφλήσουν αυτή την εξέλιξη καθώς το κλίμα δεν ήταν κακό, ακόμη και αν υπολογιστεί και η συνεδρίαση της Πέμπτης. Ωστόσο οι ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές, έφεραν αύξηση θέσεων short από ξένους οίκους που για μία ακόμη φορά εκμεταλλεύτηκαν την απουσία αγοραστών και έκαναν στην κυριολεξία ό,τι ήθελαν το ΧΑ. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως μισή ώρα μετά το κλείσιμο του ΧΑ οι ευρωπαϊκοί δείκτες μάζευαν τις απώλειες, ενώ η Wall Street κατέγραφε άνοδο άνω του 1%.
Δεν είχε τελικά συνέχεια για το Γενικό Δείκτη η ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τις 3.100 μονάδες, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Χωρίς την απαιτούμενη αύξηση των συναλλαγών η αγορά απέτυχε να ξεπεράσει την περιοχή που όριζε τα όρια της συσσώρευσης με αποτέλεσμα η προσφορά να πιέσει τις τιμές προς τα επίπεδα των 3.300 μονάδων που αποτελεί το κάτω όριο της ζώνης διακύμανσης. Το φτωχό μίγμα ειδήσεων, οι αναμενόμενες κερδοφορίες εξαμήνου και η παραδοσιακή εποχικότητα ανέστειλαν κάθε προσπάθεια έστω και μερικής αφύπνισης της αγοράς. Σε ότι αφορά την εταιρική κερδοφορία αν και δεν υπάρχουν εκπλήξεις σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς η εικόνα του συνόλου παρουσιάζει μια σχετική βελτίωση: Σε σύνολο 36 εταιριών τα εταιρικά κέρδη εμφανίζονται μειωμένα κατά 14% ενώ για το ίδιο δείγμα εταιριών (12%) η επιβράδυνση στην κερδοφορία του α τριμήνου είχε διαμορφωθεί στο -28%. Δεδομένου των πολύ καλών περυσινών επιδόσεων του β τριμήνου (το καλύτερο σε κερδοφορία όλων των εποχών με 3,39 δις ευρώ) η βελτίωση δείχνει μια μικρή αναστροφή στην πτωτική τάση των κερδών εκτίμηση που αν επιβεβαιωθεί για το σύνολο των εταιριών ενδεχομένως να αποτελέσει το εφαλτήριο κάλυψης του χαμένου εδάφους αφού ήδη στο ήμισυ του γ τριμήνου το ενεργειακό κόστος εμφανίζεται μειωμένο βοηθώντας έτσι την μείωση της κοστολογικής βάσης των περισσότερων εμπορικών και βιομηχανικών εταιριών.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε την έξοδο από την συσσώρευση ξεπερνώντας τις 3.500 μονάδες. Η διόρθωση που ακολούθησε ήταν λογική και εντός των ορίων μιας αναμενόμενης κατοχύρωσης κερδών η οποία ωστόσο ξέφυγε από τον έλεγχο των αγοραστών. Μοιραία ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί έως την περιοχή των 3.360 μονάδων δοκιμάζοντας τις αντοχές του κινητού μέσου των 30 ημερών σε ένα re-test που συνηθίζει να κάνει η Ελληνική αγορά σε κάθε διάσπαση. Οι επόμενες συνεδριάσεις δεν προσφέρονται για ασφαλή συμπεράσματα αφού είναι μάλλον απίθανο να υπάρξουν ειδήσεις ή εγχώρια γεγονότα που θα μεταβάλλουν δραματικά την εικόνα της αγοράς. Η συσσώρευση έχει τον πρώτο λόγο και η συσχέτιση με την διεθνή τάση θα παραμείνει ο νούμερο ένα παράγοντας διαμόρφωσης της κίνησης του Γενικού Δείκτη. Από την ερχόμενη εβδομάδα η εταιρική κερδοφορία θα ξαναμπεί στο προσκήνιο καθώς και το περιεχόμενο της κυβερνητικής ομιλίας στην ΔΕΘ που αφορά την οικονομία και την φορολογία. Ειδικά για το θέμα της φορολογίας η ευαισθησία των εμπλεκομένων είναι ικανή να οδηγήσει σε αρνητική αυτονόμηση της Ελληνικής αγοράς καθώς τα περιθώρια ανοχών είναι πολύ περιορισμέ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr