Η ανακοίνωση της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία έτρεξε τον Ιούλιο με ρυθμό 1,9%, γύρισε σε αρνητικό πρόσημο τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ έντονες διακυμάνσεις παρατηρούνται στην Wall Street. Σημειωτέον ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Wall προέρχονται από ένα διήμερο εντυπωσιακών κερδών, τα οποία "πυροδοτήθηκαν" από την αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου και την εταιρική κερδοφορία.
Η εγχώρια κεφαλαιαγορά «έχασε» την άνοδο αυτή εξαιτίας των ανησυχιών για τα εταιρικά αποτελέσματα στην Ελλάδα, αλλά και για μιά σειρά από εξελίξεις σε εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Για παράδειγμα, υπήρχε ανησυχία τις προηγούμενες μέρες για τη μετοχή της Εθνικής, λόγω των εξελίξεων στη Τουρκία.
Η αποφόρτιση του βαρύ κλίματος στη γειτονική χώρα, έπειτα από την επιβολή μόνο προστίμου στο κόμμα του πρωθυπουργού Ερντογάν, επηρέασε τόσο την τουρκική κεφαλαιαγορά, όσο και την μετοχή της ΕΤΕ, που σήμερα έκλεισε με κέρδη 1,33% και εντυπωσιακό όγκο 3,5 εκατ. τεμαχίων, στα 30,48 ευρώ.
Κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για short covering στη μετοχή, καθώς ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι τα υψηλά των 31,46 ευρώ.
Από εκεί και πέρα τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα της Coca Cola και οι πειστικές δηλώσεις της διοίκησης για τη συνέχεια, ότι δηλαδή δεν θα επηρεαστούν σημαντικά τα μεγέθη, έδωσαν κέρδη 3,41%, στα 15,76, αν και ενδοσυνεδριακά η μετοχή ξεπετάχτηκε έως τα 16,28 ευρώ με συναλλαγές 2,1 εκατ. τεμαχίων.
Οι κραδασμοί μάλλον απορροφήθηκαν στη Eurobank, μία μερα μετά την ανακοίνωση του α ' 6μήνου καθώς οι απώλειες περιορίστηκαν σε 0,99%, με τη μετοχή στα 15,98 ευρώ και χαμηλό στα 15,56 ευρώ. Μικρές ήταν οι διακυμάνσεις όλη την ημέρα στη Πειραιώς, με τη μετοχή να κλείνει στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα, δηλαδή στα 19,26 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η τράπεζα ανακοίνωσε σημαντική άνοδο στην οργανική κερδοφορία της για το πρώτο εξάμηνο το απόγευμα της Πέμπτης.
Σημαντική, επίσης, ήταν η άνοδος για την Alpha, έπειτα από την πίεση των περασμένων ημερών, με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 1,93%, στα 19 ευρώ και όγκο 1,042 εκατ. τεμαχίων.
Πριν από δύο μέρες το «R» έγραφε για μεγάλο δανεισμό τίτλων στη Κύπρου, ύψους 1,3 εκατ. τεμαχίων. Η υποχώρηση κατά 5,31% σήμερα, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, καθώς διακινήθηκαν σήμερα 1,282 εκατ. τεμάχια, με τη μετοχή να υποχωρεί στα 8,56 ευρώ.
Από εκεί και πέρα οι πιέσεις οδήγησαν τη ΔΕΗ κάτω από τα 20 ευρώ για μία ακόμα φορά, κλείνοντας κατά 4,05% χαμηλότερα σε σχέση με την Τετάρτη, στα 19,90 ευρώ.
Επιστροφή στο αρνητικό πρόσημο για τον ΟΤΕ, στα 13,40 ευρώ και απώλειες 1,47% και όγκο χαμηλό για τα δεδομένα της μετοχής, μόλις 676 χιλιάδων τεμαχίων.
Διόρθωση 1,64% στην Ελληνική Τεχνοδομική, στα 7,18 ευρώ, πτώση 1,40% για την Τιτάν, στα 25,44 ευρώ και κατά 2,34% υποχώρησε η Ιντραλότ.
Η μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία της Μυτιληναίος με την Glencore έδωσε κέρδη 2,60%. στη μετοχή. Κατά τα άλλα, από τις μετοχές που διακινήθηκαν 112 ενισχύθηκαν και 103 υποχώρησαν με 62 αμετάβλητες, με τις συναλλαγές να αγγίζουν τα 288 εκατ. ευρώ.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr